Asikkalan Pulkkilanharju 20.9.2014

Retki Asikkalan Pulkkilanharjulle alkoi lauantaiaamuna klo 6 usvaisissa tunnelmissa. Matkalla ei bussin ikkunoista näkynyt sumun lisäksi paljoakaan. Ikkunaretkipinnoja ei siis juuri saatu, muutama naakka, varis, harakka ja mustarastas. Lahden linja-autoasemalta napattiin kyytiin Päijät-Hämeen lintuyhdistyksen retkivastaava Paavo Posti, joka oli ollut mukana järjestämässä tätä PHLYn Tringalle 40vuotislahjaksi antamaa linturetkiopastuspäivää. Paavo oli luottavainen: harjulla ei ole sumua! Tämän olivat jo aamuvarhaisesta harjulla päivystäneet muut PHLYläiset puhelimitse kertoneet. Harju kuitenkin lähestyi ja sumu vaan sakeni, harjulla oli näkyvyys hädin tuskin Karinsalmen sillan päästä toiseen.
 
IMG_1869web
Onneksi aurinko ja tuuli, joka puhalteli n 5-6 m/s, hälvensivät sumun klo 11 mennessä ja saatiin alkaa odotella vaelluslintujen ryntäystä.
Ja saatiinhan niitä! Etenkin hömötiaisilla oli kiireinen päivä. Niitä jäi sillan pohjoispään puunlatvoihin kuin joulukuusen kynttilöitä.
IMG_7909web
 
IMG_7575web
Hömötiaiset lensivät aivan jaloissamme seuraavalle etapille sillan toiseen päähän. Yksi onneton kohtasi tiensä pään sillalla, liekö törmännyt autoon vai sillan kaiteeseen.
IMG_1880web
Tiaiskimara oli muutoinkin hyvä, nähtiin peräti 6 tiaislajia. Muutoin pikkulintumuutto oli tasaista: peippoa, niittykirvisiä, tiheitä vihervarpusparvia. Närhiä havaittiin muutama kymmen.
IMG_7794web
 
PHLYn puheenjohtaja Tapani Saimovaara oli valppaana Tringalaisten oppaana paikalla, taustatukenaan joukko muita PHLYn aktiiveja.
Hinttolanselän puolella muutti päivän aikana myös jonkin verran valkoposki- ja sepelhanhia, ei kuitenkaan mitään suuria määriä. Yksi kanadanhanhi vietti lähiluodolla aikaa 2 valkoposken ja sekalaisen kala- ja harmaalokkiseurakunnan sekä merimetson kanssa. Isokoskeloita uiskenteli aivan sillan kupeessa.
IMG_7749web
Retken petolintuantia edustivat upea punertava varpushaukka ja tuulihaukka.
IMG_7804web
Aikeissamme oli alun perin lähteä harjulta havainnoimaan petomuuttoa läheiselle mäelle tai pellon laidalle, mutta näistä aikeista luovuttiin viimeistään siinä vaiheessa kun bussinkuljettajamme Antero havaitsi bussin alla öljylammikon. Koko retkiaika vietettiin siis sillalla, muutama retkeläinen käväisi läheisellä harjupolulla ihastelemassa kauniita maisemia. Vähäöljyisellä bussilla ei voitu siirtyä lähiseuduille saatikka lähteä kotimatkalle, joten ei auttanut muuta kuin tilata ehompi bussi Helsingistä meitä noutamaan.
Kiitokset PHLY:lle mukavasta retkipäivästä ja Anterolle kuljetuksista!
Retkellä havaitut lintulajit: kuikka, kaakkuri, laulujoutsen, merimetso, kanadanhanhi, sepelhanhi, valkoposkihanhi, isokoskelo, koskelo sp, sinisorsa, varpushaukka, tuulihaukka, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, käpytikka, palokärki, pulu, sepelkyyhky, mustarastas, kulorastas, talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, hömötiainen, pyrstötiainen, töyhtötiainen, västäräkki, hippiäinen, puukiipijä, peippo, järripeippo, vihervarpunen, urpiainen, niittykirvinen, metsäkirvinen, isolepinkäinen, varis, harakka, naakka, närhi
Muut lajit: kärppä, orava
Kuvat: Raimo Vetri

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin