Tringa-verkko

Tringa-verkko on sähköpostitse toimiva keskustelulista. Se on tarkoitettu Tringan alueen lintuihin, lintuhavaintoihin ja -harrastukseen liittyvään keskusteluun. Verkko on ensisijaisesti tringalaisten kanava, mutta muutkin toki saavat liittyä sille. Tringa-verkossa on n. 1000 jäsentä.
Viestien lähettäminen

Tringa-verkon jäsenille tarkotetut viestit lähetetään osoitteeseen tringa-verkko@helsinki.fi

Tähän osoitteeseen lähetetyt viestit lähetetään edelleen kaikille verkon jäsenille. Älä liitä viesteihisi liitetiedostoja (esim. kuvia). Viestien koko on rajoitettu 20.000 merkkiin tietokonevirusten leviämisen estämiseksi (tämä ei kuitenkaan estä kaikkien virusten leviämistä, joten pidä virustorjuntaohjelmasi ajan tasalla!).

Älä lähetä em. osoitteeseen pyyntöjä listalle liittymisestä tai siitä eroamisesta, vaan lue allaoleva liittymisohje. Jotta Majordomo-ohjelma ymmärtäisi lähettämäsi liittymis- ja eroamisohjeet, säädä sähköpostiohjelmasi lähettämään viestit pelkkänä tekstinä (=plain text, ei HTML). GMailin selainkäyttöliittymässä “Plain text mode” löytyy oikean alakulman kolmesta pisteestä aukeavasta valikosta.

Katso myös suositus verkon käytöstä.

Verkkoon liittyminen
  • lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi
  • viestin otsikolla ei ole väliä
  • viestin ensimmäiselle riville kirjoita subscribe tringa-verkko

Pian saat tervetuloviestin. Tämän viestin alkuosa on englanninkielinen, mutta sen loppuosassa on ohjeita suomeksi.

Verkosta eroaminen
  • lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi
  • viestin otsikolla ei ole väliä
  • viestin ensimmäiselle riville kirjoita unsubscribe tringa-verkko

Jos et lue sähköpostejasi pitkään aikaan (esim. loman aikana), kannattaa verkosta väliaikaisesti erota. Myös tämä tapahtuu yllämainitulla tavalla. Kun palaat lomaltasi, voit liittyä uudelleen jäseneksi.

Verkkoon liittyminen/eroaminen toisesta osoitteesta

Jos haluat liittyä/erota verkosta eri osoitteella, kuin mistä lähetät liittymis/eroviestisi (esim. jos haluat katkaista postin tulon kotiosoitteeseesi työpaikkasi osoitteesta käsin), lähetä postia osoitteeseen owner-tringa-verkko(ät)helsinki.fi. Kerro viestissäsi, että se koskee Tringa-verkkoa, sekä millä osoitteella haluat tringa-verkkoon liittyä/erota.

Ongelmatilanteet

Ongelmatilanteissa voit vapaasti lähettää kysymyksiä ym. osoitteeseen owner-tringa-verkko(ät)helsinki.fi

© Jari Kostet

Suositus Tringa-verkon käytöstä

Verkon tarkoitus

Tringa-verkko on sähköpostitse toimiva keskustelulista. Se on tarkoitettu Tringan alueen lintuihin, lintuhavaintoihin ja -harrastukseen liittyvään keskusteluun. Monipuolinen kirjoittelu on tervetullutta. Verkko on ensisijaisesti tringalaisten kanava, mutta muutkin toki saavat liittyä sille.

Viestien kirjoittaminen

Monet saavat kymmeniä (tai jopa satoja) sähköpostiviestejä päivässä, joten rakenna viestisi selkeäksi ja luettavaksi.

Käytä kuvaavaa otsikkoa. Monet valitsevat luettavat/tuhottavat viestit pelkän otsikon perusteella. Jos lähetät verkkoon havaintoja, kerro paikka jo otsikossa (esim. “Suomenojan havaintoja 15.4”). Jos mahdollista, viestin keskeinen sisältö kannattaa kertoa jo otsikossa (esim. “Petomuuttoa Kirkkonummella 15.4.” “Haavoittunut lokki Viikissä 10.9”).

Kerro otsikon tiedot myös viestin rungossa, sillä otsikko voi katketa/pilkkoutua/muuttua matkan varrella.

Olisi hyvä poimia yleisesti kiinnostavat kohdat esiin. Viestin keskeinen sisältö kannattaa ilmaista heti viestin alussa. (Esim. “Kirkkonummen Sundsissa muutti tänään 15.4. runsaasti hiirihaukkoja.”)

Lajilistoissa kirjoita jokainen laji omalle rivilleen. Tällöin viestin muuntuminen matkalla haitannee vähiten ja sen nopea silmäily on helpompaa.

Vältä sarkaimien (tablulointien) käyttöä. Vastaanottajalla on todennäköisesti erilaiset sarkainasetukset.

Jos lähetät pitkän lajilistan, kannattaa mielenkiintoisimpia/mukavimpia havaintoja korostaa, esim kirjoittamalla lajinimet ISOLLA. (Älä käytä lihavointia, koska se ei toimi monien sähköpostiohjelmissa.)

Älä käytä slangia tai ammattikieltä. Kirjoita lajien nimet suomeksi ja käytä paikkojen virallisia nimiä (ei IH vaan Iso-Huopalahti)

Liitä havaintoihin mukaan päivämäärä. Viestiä ei useinkaan lueta samana päivänä, joten ilmaisu “tänään” on huono. Joissain tilanteissa viestin välittyminen voi myös teknisistä ongelmista johtuen viivästyä.

Ole kohtelias. Yleiset verkon käyttäytymissäännöt (netiketti) pätevät myös Tringa-verkossa. Tavallisessa keskustelussa voi sanoa törkeyksiä ja mitätöidä ne samalla ilmein ja elein: “älä ota vakavasti”. Verkossa ilmeet ja eleet jäävät pois. Kaikki perustuu kirjaimiin ja otetaan kirjaimellisesti. Jos siis haluat viestiisi asian lisäksi myös hyvän tahdon ilmeitä, on ne löydyttävä tekstistä. Jos viestissäsi on pahaa tahtoa, jätä viesti lepäämään yön yli ja harkitse uudelleen!

Älä kirjoita verkossa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan julkisesti.

Älä lähetä verkkoon muiden kirjoittamia yksityisiä viestejä tai tekstejä ilman kirjoittajan lupaa. Jos joku lähettää sinulle henkilökohtaisen viestin, älä vastaa siihen verkossa kaikkien nähden.

Älä lähetä liitetiedostoja. Ne vievät usein liikaa tilaa eivätkä kaikki vastaanottajat pysty tai halua avata niitä.

Viestistä on käytävä ilmi lähettäjän nimi.

Verkosta erottaminen. Epäasiallisesta kirjoittelusta seuraa varoitus ja jos räyhääminen jatkuu, kyseessä olevan henkilön tunnus poistetaan Tringa-verkosta kuudeksi (6) kuukaudeksi. Kuuden kuukauden jälkeen varoituksen saanut henkilö voi pyytää tunnuksensa aktivoimista uudelleen. Tringa-verkossa tai sen välityksellä tapahtuvasta häirinnästä voi laittaa viestiä osoiteeseen: webmaster(ät)tringa.fi, josta se välittyy edelleen hallitukselle mietittäväksi.

Verkkoon voi lähettää lintuharrastukseen liittyvän mainoksen, jos siihen on saatu lupa hallitukselta. Viestin alussa on selkeästi käytävä ilmi että kyseessä on hallituksen luvalla julkaistu mainos ja sen otsikossa on oltava sana “mainos”.

Kirjoita jotakin