Tringan retkioppaita

Tringan retkioppaita

Eero Haapanen

Aloitin lintuharrastuksen 1970-luvulla Viikissä, ensimmäisiä vihkoon kirjattuja havaintoja on keltavästäräkki, joka oli pihallamme Herttoniemen Susitiellä 18.9.1970. Vanhankaupunginlahti on edelleen tärkein retkeilyalueeni. Teen siellä uuttukyyhkyn ja muiden pönttölintujen rengastusta ja seurantaa. Olen osallistunut kaikkiin kolmeen lintuatlakseen.

Luontoretkiopastuksia olen tehnyt parikymmentä vuotta, ja kesäaikaan se on päätyöni. Olen opastanut Isosaaressa sen avautumisesta alkaen. Talvisin olen tehnyt kirjoitustöitä, olen tutkinut saaristolaisia, joista olen tehnyt kirjat Sörkan rysäkeisarit (2013) ja Pako yli Suomenlahden (2021). Harrastuksiini kuuluu vanhan lintutietokirjallisuuden lukeminen, talvikalastus ja soutelu.

040 7098597
eero.haapanen@gmail.com

Tommi Heinonen

Meri- ja saaristoharrastukseni sekä valokuvaaminen ovat kaksi yhteistä tekijää, jotka täyttävät sekä työpäivät että vapaa-ajan. Merellä ja saaristossa valokuvaan kokonaisuutena saariston luontoa ihmisiä unohtamatta sekä dokumentoin saariston historiasta kertovia kohteita

Toimenkuvaani kuuluu valokuvauksen lisäksi saaristo-opastukset vesibusseilla ja yksittäisillä saarilla. Pääpaino on Espoon saaristossa, mutta mukaan kuuluu Rönnskärin majakkasaari Kirkkonummella ja Gustavsvärn Hangossa.

Espoon Suomenojan lintuallas (Finnoo) on ykkösopastuspaikkani. Linnut ovat kävelykierroksen pääosassa, mutta opastuksilla kerron myös alueen luonnon monimuotoisuudesta sekä rakentamisen tuomasta uhasta. Olen Suomenojan Luonto ry:n jäsen (pj 2012-2023) - www.suomenoja.fi

Myönnettyjä kunnianosoituksia: Espoon Pro Cultura-palkinto Espoon luonto- ja kulttuurikohteiden dokumentoinnista (2009). Espoo-mitali saariston hyväksi tehdystä työstä (2014).

Sami Kiema

Olen asunut pääkaupunkiseudulla koko ikäni ja harrastanut luontoa eri tavoin 40 vuotta. Lintujen olemassaolon huomasin joskus 1990- luvun puolivälissä kalastellessani Vantaanjoella, mutta aktiivinen lintuharrastajaurani alkoi kuitenkin vasta 2009, kun pääsin kurkistamaan lintujen maailmaan oikein toden teolla vieraillessani ensimmäistä kertaa lintuasemalla. Lintujen monimuotoinen elämä, niiden kauneus ja uskomattomat kyvyt ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen.

Minulle on tärkeää myös pyrkiä edistämään lintujen ja muun luonnon suojelua sekä hyvinvointia oman harrastukseni kautta. Retkeilen mieluiten jalan ja ihan kotikulmilla Helsingissä. Lisäksi pyrin vierailemaan niin ulkosaaristossa kuin Lapissakin vuosittain. Olen vuosien varrella opastanut kymmeniä erilaisia luontoretkiä ja toiminut nyt Tringan retkioppaana muutaman vuoden. Koulutukseltani olen arboristi ja luontokartoittaja.

Jarmo T. Koistinen

Olen puuseppäyrittäjä Vihdistä. Kotoisin olen Vantaalta, missä innostuin lintuharrastuksesta 11-vuotiaana koulun biologian kerhossa, eli olen harrastanut lintuja yli 30 vuotta. Asun Vihdissä Vanjärvellä. Vanjärvi on yksi Tringan alueen hienoimmista lintujärvistä. Virolahdella olen käynyt 11-vuotiaasta asti joka kevät arktikaa seuraamassa, ja se on edelleenkin lähellä sydäntäni. Viihdyn paljon myös ulkosaarilla, joista suosikkini on Utö, jossa myös asuimme perheemme kanssa reilun vuoden 2012-2013.

Tringan retkikummina aloitin vasta vuonna 2019 eli olen retkioppaana vasta-alkaja, vaikka harrastuskokemusta onkin. Nykyään mukanani kulkee myös kamera ja lintujen kuvaamisesta onkin tullut harrastukseni tärkein osa-alue tällä hetkellä. Pyrin ylläpitämään mahdollisimman säännöllisesti Kettuilua -lintublogia, jossa kerron viimeaikaisista retkistäni. Blogi löytyy osoitteesta: kettu-koistinen.blogspot.fi.

Juha Lindy

Olen soukkalainen biologi ja intohimoinen lintumies. Aloitin lintuharrastukseni vuonna 1982 Lauttasaaren rannoilla nähtyäni tukkakoskelon. Nuuksion metsien erämainen tunnelma ja linnusto vetivät puoleensa myöhemmin ja sitten retket muuttuivat inventoinneiksi ja polut veivät aina kauemmas.

Olen vetänyt satoja linturetkiä; vauvasta vaariin. Kouluopastukset ovat olleet tärkeitä, on ollut ilo olla oppaana yli tuhannen lapsen koululinturetkellä. Olen ollut BirdLifen retkikummi vuodesta 2010. Harrastan musiikkia (mm. kitara), taidetta, runoutta, valokuvausta ja vaellusta. Oman koiramme (Nemo, westie) kanssa tutkin lähiluontoa, josta löytyy ammennettavaa aivan kaupungin keskustasta alkaen.

Aleksi Mikola

Edustan Tringan hieman nuorempaa lintuharrastajapolvea. Toimin aktiivisesti Tringan nuorisojaostossa retkien ym. tapahtumien järjestelijänä ja tietenkin myös itse osallistujana. Viime vuosina retkeilyni on painottunut vahvasti lintuasemille, etenkin Hangon lintuasemalle, mutta aika monta muutakin Suomen lintuasemaa on tullut jo tutuksi. Pääkaupunkiseudulla tulee retkeiltyä eniten silloin kun en ole lintuasemilla, eli yleensä kiivaimpien muuttoaikojen ulkopuolella tai yliopisto-opintojeni rajoittaessa lintuasemilla oloa.

Aapo Salmela

Olen helsinkiläinen biologi ja lintuharrastaja. Päivätöitä olen viime vuodet tehnyt luonnonsuojelujärjestöissä erityisesti lintujen suojelun parissa. Oman lintuharrastukseni kulmakivenä toimii lähiretkeily Itä-Helsingin kohteilla, erityisesti Vanhankaupunginlahdella. Muista lintupaikoista minulle ovat tärkeitä mm. Ahvenanmaa, Jurmo, Hanko ja Kilpisjärven ympäristö. Sydäntä lähellä ovat myös erilaiset kartoitukset ja laskennat, joiden parissa tulee retkeiltyä ympäri Suomea.

Mikko Salonen

Olen itä-helsinkiläinen lintuharrastaja. Ensimmäiset linturetkeni tein isäni kanssa Viikkiin 70-luvulla. Nuorena perhoset olivat luontoharrastukseni keskiössä, kunnes 90-luvun alussa lintujen tarkkailusta tuli minulle entistä tärkeämpää. Muutettuani 2000-luvun alussa Vallilasta takaisin Itä-Helsinkiin lintuharrastukseni otti uusia kierroksia, huomatessani kuinka hyvät mahdollisuudet nähdä lintuja on lähialueillani. Retkeilen pääasiassa Vuosaari-Viikki -akselilla sekä Sipoonkorvessa. Myös Helsingin saaristo kiinnostaa.

Mottoni on: lähiluonto kunniaan. Haluan esitellä vetämilläni retkillä Helsingin upeaa luontoa ja rohkaista ihmisiä tarkkailemaan lintuja omassa asuinympäristössään. Linturetkelle lähteäkseen ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, usein riittää kun astuu ulos ovesta.

Mikko Savelainen

Olen aidosti ja ylpeästi ns. sisäsuomalainen eli sisis, jolle haahka on aina katsomisen arvoinen. Ehkä tästä johtuen, useat opastamani retket ovat suuntautuneet rannikolle. Muutamia opastuksia olen ulottanut Lappiin asti. Tosin sattuneesta syystä viime vuosina ollaan pysytelty paljolti kotinurkissa. Ominta alaani ovat lintukurssit, joita olen tehnyt Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry:n pyytämänä ja muutamia ihan pyytämättäkin. Parasta Tringan retkillä on aina innostava porukka ja oikein ajoitetut retket Suomen parhaille lintupaikoille.

Paul Segersvärd

Merkitsin ensimmäiset lintuhavainnot havaintovihkoon 26.5.1970. Tuolla retkellä Viikissä näin esimerkiksi peltosirkun, joka nykyään on Helsingissä jo harvinaisuus. Noista päivistä lähtien olen innokkaasti seurannut muuttoa Helsingin ja naapurikuntien niemenkärjissä ja kukkuloilla. Paikallista linnustoa tarkkaillen nykyään kotiympäristössä Laajasalossa. Olen innolla osallistunut kolmeen lintuatlakseen, talvilintulaskentaan, pihabongaukseen ym. yhteisiin ponnistuksiin. Lintuharrastukseni keskeinen tavoite on edistää linnuston tuntemusta ja suojelua. Tätä ajatusta tukee mainiosti toimiminen retkioppaana. Jo 1980-luvun lopulta lähtien olen opastanut yli 200 linturetkellä.

Nadja Weisshaupt

Olen biologi ja olen harrastanut lintuja koko elämäni. Linnut, kielet ja uteliaisuus tutustua ja oppia uutta ovat vieneet minut monille lintupaikoille maailmassa – lyhyemmin lomalla ja vapaehtoisena tai pitemmin töissä. Alkuperäinen intohimo syntyi nautinnosta lintujen katsomisessa ja tunnistamisessa. Siitä kehittyi nykyinen suurin kiinnostus – lintujen muutto ja suojelu. Pitkäaikaiseen toimintaani kuuluu rengastus, laskentatyö, lintukurssien järjestäminen ja lintuopastus eri maissa. Suomessa arkipäivien suosikki on Laajalahti, muuten kaikki muut hyvät paikat joissa on monipuolinen linnusto.

Dummy Image

Dummy Image

Dummy Image

Kirjoita jotakin