Retkioppaat

Tilaa opas

Haluaisitko järjestää linturetken, mutta osaava lintuopas puuttuu? Tringasta löytyy asiantuntevia lintuoppaita, jotka toimivat oppaina myös yhdistyksen omien linturetkien ulkopuolella. Jos kaipaat lintuopasta vaikkapa yrityksesi virkistyspäivän retkelle tai yhdistyksesi tapahtumaan, ota yhteyttä sähköpostitse: toimisto@tringa.fi – niin välitämme opaspyynnön oppaillemme.

Tilannepäivitys 1.1.2022: Vallitsevan koronatilanteen vuoksi emme tällä hetkellä ota vastaan opastustilauksia! Tilanteen muuttuessa päivitämme uudet tiedot verkkosivuillemme.

Kaikki Tringan lintuoppaat ovat myös BirdLife Suomen retkikummeja.
Tiedustelut sähköpostitse: toimisto@tringa.fi

Tringan retkioppaita

Niko Björkell

Olen pienestä pitäen retkeillyt Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Ensin äidin ja isän kanssa pyöräillen, myöhemmin omin avuin. Katselin lintuja ja olin yleisesti biologiasta kiinnostunut, joten hakeuduin opiskelemaan biologiaa v. 2005. Vierähti kuitenkin tovi, sillä vasta vuonna 2013 aloin ottamaan lintuharrastusta vakavammin ja tietoisesti kehittämään itseäni lintujen tunnistuksessa. Olen tämän jälkeen kulkenut biologian opiskelijoiden tai Tringan matkassa ja oppinut älyttömän paljon! Vielä on kuitenkin paljon opittavaa… Tringan kautta olen myös ollut mukana tekemässä muutamia metsälintukartoituksia pääkaupunkiseudulla, sekä toiminut nyt muutaman vuoden retkioppaana. Mieluisia lintupaikkoja ovat minulle Vanhankaupunginlahti, Paraisten Jurmo, Ahvenanmaa sekä käsivarren Lappi.

Eero Haapanen

Aloitin lintuharrastuksen 1970-luvulla Viikissä, ensimmäisiä vihkoon kirjattuja havaintoja on keltavästäräkki, joka oli pihallamme Herttoniemen Susitiellä 18.9.1970. Vanhankaupunginlahti on edelleen tärkein retkeilyalueeni. Teen siellä uuttukyyhkyn ja muiden pönttölintujen rengastusta ja seurantaa. Olen osallistunut kaikkiin kolmeen lintuatlakseen.

Luontoretkiopastuksia olen tehnyt parikymmentä vuotta, ja kesäaikaan se on päätyöni. Olen opastanut Isosaaressa sen avautumisesta alkaen. Talvisin olen tehnyt kirjoitustöitä, olen tutkinut saaristolaisia, joista olen tehnyt kirjat Sörkan rysäkeisarit (2013) ja Pako yli Suomenlahden (2021). Harrastuksiini kuuluu vanhan lintutietokirjallisuuden lukeminen, talvikalastus ja soutelu.

040 7098597
eero.haapanen@gmail.com

Jukka Hintikka

Olen harrastanut lintuja alakouluikäisestä asti, ja Tringaan tulin mukaan 1990-luvun nuorisojaoston riveissä. Erityisen lähellä sydäntäni ovat lintuasemat ja -saaret. Kirkkonummen Rönnskär ja Lemlandin Lågskär ovat suosikkikohteitani, mutta myös kotiseudut Itä-Helsingissä jaksavat kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Ulkomailla retkeilen jonkin verran, mieluiten Pohjois-Norjassa ja Huippuvuorilla. Harrastukseeni kuuluu myös rengastus, jonka myötä voi olla mukana keräämässä täsmätietoa linnustonseurannan käyttöön ja jonka avulla oppii uskomattoman paljon lintujen höyhenpuvun vaihtelusta.

Sami Kiema

Olen asunut pääkaupunkiseudulla koko ikäni ja harrastanut luontoa eri tavoin 40 vuotta. Lintujen olemassaolon huomasin joskus 1990- luvun puolivälissä kalastellessani Vantaanjoella, mutta aktiivinen lintuharrastajaurani alkoi kuitenkin vasta 2009, kun pääsin kurkistamaan lintujen maailmaan oikein toden teolla vieraillessani ensimmäistä kertaa lintuasemalla. Lintujen monimuotoinen elämä, niiden kauneus ja uskomattomat kyvyt ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Minulle on tärkeää myös pyrkiä edistämään lintujen ja muun luonnon suojelua sekä hyvinvointia oman harrastukseni kautta. Retkeilen mieluiten jalan ja ihan kotikulmilla Helsingissä. Lisäksi pyrin vierailemaan niin ulkosaaristossa kuin Lapissakin vuosittain. Olen vuosien varrella opastanut kymmeniä erilaisia luontoretkiä ja toiminut nyt Tringan retkioppaana muutaman vuoden. Koulutukseltani olen arboristi ja luontokartoittaja

Jarmo T. Koistinen

Olen puuseppäyrittäjä Vihdistä. Kotoisin olen Vantaalta, missä innostuin lintuharrastuksesta 11-vuotiaana koulun biologian kerhossa, eli olen harrastanut lintuja yli 30 vuotta. Asun Vihdissä Vanjärvellä. Vanjärvi on yksi Tringan alueen hienoimmista lintujärvistä. Virolahdella olen käynyt 11-vuotiaasta asti joka kevät arktikaa seuraamassa ja se on edelleenkin lähellä sydäntäni. Viihdyn paljon myös ulkosaarilla, joista suosikkini on Utö, jossa myös asuimme perheemme kanssa reilun vuoden 2012-2013. Retkikummina aloitin vasta vuonna 2019 eli olen retkioppaana vasta-alkaja vaikka harrastuskokemusta onkin. Nykyään mukanani kulkee myös kamera ja lintujen kuvaamisesta onkin tullut harrastukseni tärkein osa-alue tällä hetkellä. Pyrin ylläpitämään mahdollisimman säännöllisesti Kettuilua- lintublogia, jossa kerron viimeaikaisista retkistäni. Blogi löytyy osoitteesta kettu-koistinen.blogspot.fi.

Juha Lindy

Olen soukkalainen biologi ja intohimoinen lintumies. Aloitin lintuharrastukseni vuonna 1982 Lauttasaaren rannoilla nähtyäni tukkakoskelon. Nuuksion metsien erämainen tunnelma ja linnusto vetivät puoleensa myöhemmin ja sitten retket muuttuivat inventoinneiksi ja polut veivät aina kauemmas. Olen vetänyt satoja linturetkiä; vauvasta vaariin. Kouluopastukset ovat olleet tärkeitä, on ollut ilo olla oppaana yli tuhannen lapsen koululinturetkellä. Olen BirdLifen retkikummi vuodesta 2010. Harrastan musiikkia (mm. kitara), taidetta, runoutta, valokuvausta ja vaellusta. Oman koiramme (Nemo, westie) kanssa tutkin lähiluontoa, josta löytyy ammennettavaa aivan kaupungin keskustasta alkaen.

Aleksi Mikola

Edustan Tringan hieman nuorempaa lintuharrastajapolvea. Toimin aktiivisesti Tringan nuorisojaostossa retkien ym. tapahtumien järjestelijänä ja tietenkin myös itse osallistujana. Viime vuosina retkeilyni on painottunut vahvasti lintuasemille, etenkin Hangon lintuasemalle, mutta aika monta muutakin Suomen lintuasemaa on tullut jo tutuksi. Pääkaupunkiseudulla tulee retkeiltyä eniten silloin kun en ole lintuasemilla, eli yleensä kiivaimpien muuttoaikojen ulkopuolella tai yliopisto-opintojeni rajoittaessa lintuasemilla oloa.

Aapo Salmela

Olen helsinkiläinen biologi ja lintuharrastaja. Päivätöitä olen viime vuodet tehnyt luonnonsuojelujärjestöissä erityisesti lintujen suojelun parissa. Oman lintuharrastukseni kulmakivenä toimii lähiretkeily Itä-Helsingin kohteilla, erityisesti Vanhankaupunginlahdella. Muista lintupaikoista minulle ovat tärkeitä mm. Ahvenanmaa, Jurmo, Hanko ja Kilpisjärven ympäristö. Sydäntä lähellä ovat myös erilaiset kartoitukset ja laskennat, joiden parissa tulee retkeiltyä ympäri Suomea.

Mikko Salonen

Olen Itä-Helsinkiläinen lintuharrastaja. Ensimmäiset linturetkeni tein isäni kanssa Viikkiin 70-luvulla. Nuorena perhoset olivat luontoharrastukseni keskiössä, kunnes 90-luvun alussa lintujen tarkkailusta tuli minulle entistä tärkeämpää. Muutettuani 2000-luvun alussa Vallilasta takaisin Itä-Helsinkiin lintuharrastukseni otti uusia kierroksia, huomatessani kuinka hyvät mahdollisuudet nähdä lintuja on lähialueillani. Retkeilen pääasiassa Vuosaari-Viikki -akselilla sekä Sipoonkorvessa. Myös Helsingin saaristo kiinnostaa.

Mottoni on: lähiluonto kunniaan. Haluan esitellä vetämilläni retkillä Helsingin upeaa luontoa ja rohkaista ihmisiä tarkkailemaan lintuja omassa asuinympäristössään. Linturetkelle lähteäkseen ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, usein riittää kun astuu ulos ovesta.

Mikko Savelainen

Olen aidosti ja ylpeästi ns. sisäsuomalainen eli sisis, jolle haahka on aina katsomisen arvoinen. Ehkä tästä johtuen, useat opastamani retket ovat suuntautuneet rannikolle. Muutamia opastuksia olen ulottanut Lappiin asti. Tosin sattuneesta syystä viime vuosina ollaan pysytelty paljolti kotinurkissa. Ominta alaani ovat lintukurssit, joita olen tehnyt Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry:n pyytämänä ja muutamia ihan pyytämättäkin. Parasta Tringan retkillä on aina innostava porukka ja oikein ajoitetut retket Suomen parhaille lintupaikoille.

Paul Segersvärd

Merkitsin ensimmäiset lintuhavainnot havaintovihkoon 26.5.1970. Tuolla retkellä Viikissä näin esimerkiksi peltosirkun, joka nykyään on Helsingissä jo harvinaisuus. Noista päivistä lähtien olen innokkaasti seurannut muuttoa Helsingin ja naapurikuntien niemenkärjissä ja kukkuloilla. Paikallista linnustoa tarkkaillen nykyään kotiympäristössä Laajasalossa. Olen innolla osallistunut kolmeen lintuatlakseen, talvilintulaskentaan, pihabongaukseen ym. yhteisiin ponnistuksiin. Lintuharrastukseni keskeinen tavoite on edistää linnuston tuntemusta ja suojelua. Tätä ajatusta tukee mainiosti toimiminen retkioppaana. Jo 1980-luvun lopulta lähtien olen opastanut yli 200 linturetkellä.

Roland Vösa

Lintuharrastus on alun perin lähtenyt käyntiin lintujen piirtämisestä ja maalaamisesta. Varsinainen lintuharrastajan ura alkoi Tringan Nuorisojaostoon liittymisen jälkeen, jossa pääsin syventämään harrastusta ja tapaamaan muita innokkaita samanmielisiä. Sittemmin lintuharrastukseeni on kiinteästi liittynyt rengastus, pääasiassa erilaisissa projekteissa ja lintuasemilla. Useimmat retkikohteet sijaitsevat Etelä-Suomen alueella ja Virossa sekä muissa naapurimaissa tulee säännöllisesti tsekattua ns. aidan toinen puoli.

Nadja Weisshaupt

Olen biologi ja olen harrastanut lintuja koko elämäni. Linnut, kielet ja uteliaisuus tutustua ja oppia uutta ovat vieneet minut monille lintupaikoille maailmassa – lyhyemmin lomalla ja vapaehtoisena tai pitemmin töissä. Alkuperäinen intohimo syntyi nautinnosta lintujen katsomisessa ja tunnistamisessa. Siitä kehittyi nykyinen suurin kiinnostus – lintujen muutto ja suojelu. Pitkäaikaiseen toimintaani kuuluu rengastus, laskentatyö, lintukurssien järjestäminen ja lintuopastus eri maissa. Suomessa arkipäivien suosikki on Laajalahti, muuten kaikki muut hyvät paikat joissa on monipuolinen linnusto.

Kirjoita jotakin