Retkiohjeita

Tringan retkitoiminta on hyvin aktiivista ja monipuolista. Opastettuja retkiä järjestetään eri puolilla Tringan aluetta vuosittain toista sataa, parin tunnin kävelyretkistä kokopäiväretkiin ja monen päivän retkiin. Opastetuilla retkillä lintutuntemus karttuu ja hyvät lintupaikat tulevat tutuiksi. Retkillä saa esittää kysymyksiä. Lintuaiheesta syntyy helposti keskustelua aiemmin tuntemattomienkin kanssa. Retkillä on hyvä yhteishenki ja retkille voi mainiosti tulla yksinkin. Kokeneemmat harrastajat auttavat yleensä mielellään aloittelijoita. Tringan tavoitteena on tarjota retkiä monenlaisille lintuharrastajille, harrastuksen vasta-alkajista kokeneempiin konkareihin.

Aikuisille suunnattujen retkien asioissa voit olla yhteydessä Tringan retkikoordinaattoriin: opastukset(ÄT)tringa.fi.

Lasten ja nuorten retkiä järjestää Tringan lasten ja nuorten toimikunta: juv(ÄT)tringa.fi

Tervetuloa Tringan järjestämälle linturetkelle!

 

Tringan retkien tiedot löytyvät verkkosivujen tapahtumakalenterista: tringa.fi/tapahtumat/ Retkitiedoissa on linkki ilmoittautumiseen. Tarkista retken tiedot verkkosivuilta vielä retkeä edeltävänä iltana mahdollisten viime hetken muutosten varalta. 

Uusista retkistä ja mahdollisista maksullisten retkien peruutuspaikoista ilmoitetaan Tringa-verkossa (=tringalaisten sähköpostilista) tai Tringan verkkosivujen retkiblogissa. Tringa-verkkoon liittymisestä löydät ohjeet täältä: tringa.fi/tringa-verkko/

Kaikki osallistumismaksulliset retket ovat vain Tringan jäsenille. Monille maksuttomille kävelyretkille ovat tervetulleita myös ei-jäsenet.

Tringan retkillä on mukana asiantunteva opas. Tringan retkioppaat ovat BirdLifen retkikummeja. Retkeläiset ovat Tringan kotimaan retkillä tapaturmavakuutettuja.

Retkiä koskevat kysymykset voi lähettää sähköpostilla retken oppaalle tai retkikoordinaattorille, kysymysten lähettämisen sähköpostiosoite löytyy retkitiedoista.

Retkillä oppaat ottavat toisinaan valokuvia retkeltä. Retkikuvia käytetään Tringan some-päivityksissä ja  retkikertomuksissa.

Tringan retkille ei saa ottaa mukaan koiria, poikkeuksena opaskoirat. Retkillä tulee noudattaa retkioppaan ohjeita, jotta retki olisi kaikille turvallinen ja mukava. Toistuva oppaan ohjeistuksen rikkominen retkillä voi johtaa siihen, että osallistumisoikeus Tringan retkille evätään.

 

MITÄ RETKELLE TULISI OTTAA MUKAAN?

Pukeudu retkelle säänmukaisesti.  Huomioi märkä tai liukas maasto ja valitse siihen sopivat jalkineet. Vaikka retkellä kävellään, vauhti on yleensä hidas ja lintuja pysähdytään vähän väliä havainnoimaan.

Eväät kannattaa aina ottaa mukaan. Lyhyimmillä parin tunnin kävelyretkillä ei aina pidetä evästaukoa mutta eväitä voi nauttia vaikka retken päätteeksi. Kokopäiväretkillä pidetään päivän aikana huoltoasemalla vain lyhyt pysähdys, joten ota päiväretkelle aina riittävästi omia eväitä mukaan. Ota mukaan myös reilusti juotavaa. Monen päivän retkillä ruokailut selviävät retkiohjelmasta.

Hyödyllisiä retkivarusteita retkillä ovat kiikarit, kaukoputki, lintukirja tai lintukirjasovellus puhelimessa, havaintovihko. Etenkin muutonhavainnointiretkillä seistään paljon paikallaan ja tähyillään muuttolintuja eli staijataan. Kiikareiden kannattelussa auttaa tällöin seipiö.

Tringan jäsen voi lainata yhdistyksen kaukoputken ja kiikareita maksutta kolmeksi päiväksi kerrallaan. Katso lainausohjeet tästä: tringa.fi/yhdistyskaukoputket

KUINKA ILMOITTAUDUN? KUINKA PERUN VARAUKSEN?  MITEN PÄÄSEN JONOON?

Kaikille retkille tulee ilmoittautua. Ethän mene Tringan retkille ilmoittautumatta. Retkien osallistujakiintiöt on mitoitettu sellaisiksi, että kaikilla osallistujilla olisi mahdollisuus nähdä ja kuulla opastus.

Maksuttomat retket

Maksuttomille retkille ilmoittaudutaan retkitiedoissa olevan ilmoittautumislinkin kautta. Saat sähköpostiisi automaattisen vahvistuksen onnistuneesta ilmoittautumisesta. Ellei vahvistussähköpostia näy saapuneiden viestien postilaatikossa, tarkista myös roskapostilaatikko.

Muista perua ilmoittautumisesi ellet pääse retkelle.  Peruminen tapahtuu vahvistussähköpostissa saamasi linkin kautta retken ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Kun retken ilmoittautumisaika on päättynyt, peruutuslinkki ei enää toimi.  Lähetä tällöin peruutus sähköpostilla retkitiedoissa ilmoitettuun osoitteeseen.

Maksuttomille retkille ei ole jonotusjärjestelmää. Jos retki on varattu täyteen, yritä ilmoittautua myöhemmin uudelleen. Paikkoja on saattanut peruutusten myötä vapautua.

Maksulliset retket

Maksullisille retkille ilmoittaudutaan tapahtumatiedoissa olevan linkin  kautta. Retkimaksu tai retken varausmaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.  

Jos haluat perua ilmoittautumisesi, lähetä asiasta sähköposti retkikoordinaattorille: opastuksetÄTtringa.fi. Saat tällöin ohjeet mahdollisen maksupalautuksen hakemiseksi. Retkien peruutusehdot kerrotaan retken tiedoissa.

Osalle maksullisista retkistä voit ilmoittautua jonoon. Näet retken tiedoista, jos jonotus on mahdollista. Lähetä jonotoiveestasi sähköposti: opastuksetÄTtringa.fi

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ:


1. Miksi kävelyretkille tarvitsee ilmoittautua, eikö vain voisi mennä mukaan?
Tringan retket ovat hyvin suosittuja. Ennen kuin kävelyretkien ilmoittautumiset otettiin koronan myötä käyttöön, saattoi Viikin retkelle tulla 80 osallistujaa. Sanomattakin on selvää, että tällaisessa väenpaljoudessa opastus ei tavoita kuin pientä osaa retkeläisistä. Jonot venyvät pitkospuilla ja poluilla satametrisiksi ja lintutorneihin ja katselulavoille ei mahdu.

2. Miksi en voi ilmoittautua jonoon maksuttomalle kävelyretkelle, joka on varattu täyteen?
Tringa järjestää vuodessa kymmeniä kaikille avoimia maksuttomia kävelyretkiä. Ilmoittautumisia näille kertyy vuodessa toista tuhatta. Käytössä olevassa sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä ei ole automaattista jonotoimintoa, eikä retkikoordinaattorin työaika riitä retkien peruutusten seurantaan tai jonojen ylläpitoon.
VINKKI: Täyteen varatulle maksuttomalle kävelyretkelle kannattaa yrittää varata paikka vielä lähempänä retkeä. Peruutuksen myötä on voinut vapautua retkipaikka. Muistathan perua oman varauksesi ellet pääsekään mukaan retkelle.

3. Miksi osa kävelyretkistä on tullut maksullisiksi?
Retkien järjestäminen vie retkikoordinaattorin työaikaa. Retkioppaille maksetaan opastuspalkkio. Retkimaksuilla katetaan näitä molempia kuluja. Näin on mahdollista järjestää suurempi määrä retkiä. Maksullisille kävelyretkille otetaan vähemmän osallistujia kuin maksuttomille. Osalla maksullisista kävelyretkistä perehdytään syvällisemmin tiettyyn lintuaiheeseen tai retki on muuten anniltaan peruskävelyretkeä runsaampi, esimerkiksi yölaulaja- ja metsäretket. Kaikille maksullisille retkille voi ilmoittautua jonoon.

4. Miksi retkimaksuissa on 15 euron omavastuu?
Maksullisen retken peruutus vie sekä retkikoordinaattorin että taloudenhoitajan työaikaa. Lisäksi maksullisten retkien ilmoittautumisessa käytetty verkkokauppapalvelu laskuttaa Tringaa jokaisesta tapahtumasta, niin ilmoittautumisesta kuin peruutuksesta.

5. Voinko ilmoittaa maksulliselle retkelle itseni lisäksi perheenjäsenen tai sukulaisen, joka ei kuulu Tringaan?

Maksullisille retkille voivat osallistua vain Tringan jäsenet.

VINKKI: linturetkelle mukaan haluava voi liittyä edulliseen jäsenmaksuhintaan  Tringan perhejäseneksi (v. 2024 10 €/vuosi). Perhejäseneksi pääsevät yhdistyksen varsinaisen jäsenen sukulaiset.

Kirjoita jotakin