Pinnarallit

Tringan rallisäännöt

1. Joukkueen koko

Joukkueen koko on 2-5 henkeä

2. Pinnojen laskeminen

Vähintään 2/3 joukkueesta pitää havaita sama lintuyksilö, ennen kuin sen voi laskea pinnaksi. Havainto on tehtävä rallialueelta, määritys on tehtävä ralliaikana, jälkimäärityksiä ei hyväksytä.

3. Havaintovälineet

Sallittuja ovat kiikarit ja kaukoputket. Tiiran, lintutiedotuksen ja muiden vastaavien palveluiden käyttö on sallittu. FLASHIN ja auton valojen ym. erittäin voimakkaiden valojen käyttö on KIELLETTY. Pillit, nauhurit, ja äänitteiden käyttö on kiellettyä. Myös muut lintujen houkuttelemiseen tarvittavat välineet ovat kiellettyjä, kuitenkin viheltely ja puhaltelu on sallittu. Pyyntivälineiden käyttö on kielletty. Avustajien käyttö rallin aikana on kielletty.

4. Liikkuminen

Liikkuminen tapahtuu jokamiehenoikeutta noudattaen. Vain yhtä kulkuneuvoa saa käyttää kerrallaan. Veneen käyttö on kielletty. Ekosarjaan osallistuvan joukkueen jäsenet liikkuvat koko rallin ajan lihasvoimin, moottorikulkuneuvojen käyttö on ekosarjassa kielletty.

5. Alue

Rallialue on Tringan toimialue, ellei toisin ilmoiteta. Alueet joille pääsy edellyttää lupaa ovat kiellettyjä, esim. sotilasalueet, luonnonsuojelualueet, lintuasemat sekä valvotut ja aidatut kaatopaikat/teollisuusalueet.

6. Tuomaristo

Tuomaristona toimii rallin järjestäjä tai purun vetäjä. Erimielisyydet ratkaisee tuomaristo. Tasapelin sattuessa vain voitto ratkaistaan järjestyksessä: 1. ässien lukumäärä, 2. viimeisen havaitun lajin kellonaika, 3. arpa.

Ralleihin liittyvät kysymykset ohjelmatoimikunnalle: ohjelma(ät)tringa.fi

Tuloksia

1. Jänkkäkurpat (Petro Pynnönen, Petteri Tolvanen, Risto Nevanlinna, Johannes Silvonen) – 71 lajia. Ässät: nokikana, uuttukyyhky, nokkavarpunen, taviokuurna.
2. Gööranin palu (Johan Ekroos, Tuomas Seimola, Sampo Laukkanen, Andreas Linden) – 70 lajia. Ässät: harmaapäätikka, vuorihemppo.
3. Ollittoman Toivosen halleluja (Aleksi Mikola, Tomas Swahn, Joonatan Toivanen) – 61 lajia. Ässät: jänkäkurppa.
4. Jussin opetuslapset
 (Juha Laaksonen, Teemu Konttinen, Juha Kettunen) – 55 lajia. Ässät: tuulihaukka.
5. Palmunoksat (Virpi Valpuri Palmgren, Jörgen Palmgren) – 54 lajia. Ässät: haapana, pikku-uikku.
6. Luonto ei ole koskaan ollut meidän (Sami Virta), Eko-sarja – 46 lajia. Ässät: varpuspöllö.

Tringan talviralli järjestettiin itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Mukaan lähti 6 joukkuetta, joista yksi osallistui ekona (=ainoastaan lihasvoimin liikkuen). Sää suosi retkeilyä, vaikka aamulla etenkin sisämaassa oli vielä rapsakka pakkanen: aamun kevyiden lumikuurojen jälkeen sää poutaantui ja päivän mittaan myös lauhtui, joten merellekin oli pitkästä aikaa hyvä näkyvyys, eikä kohtalaisesta etelänpuoleisesta tuulestakaan ollut suuremmin haittaa. Toisin kuin talviralleissa usein, sää oli enimmäkseen kirkas ja valoa riitti pitkälle iltapäivään. Ralliaika oli perinteinen klo 0.00-18.00 ja alueena koko Tringan toimialue. Purku pidettiin edellisvuosien tapaan etäyhteyden välityksellä.

Ankarasta alkutalvesta huolimatta, vaiko osin sen vuoksi (?), päivän lajimäärä nousi verraten korkeaksi: 90 lajia. Talvirallin historiassa lienee vain kerran aikaisemmin useamman kuin yhden joukkueen tulos rikkonut 70 lajin rajan. Toisin kuin lajimäärä, lintujen yksilömäärä tuntui vähäiseltä ja monet lajit löytyivätkin pääosin sula- ja talviruokintapaikoilta. Marjalinnut olivat vähissä ja tikat tavanomaisen hankalia tälläkin kertaa: pikku- ja valkoselkätikkaa ei havaittu lainkaan. Yllättäen myös naurulokki ja huuhkaja jäivät puuttumaan rallin lajilistalta. Päivän mielenkiintoisimpien lajien listalta voisi luetella seuraavat: merihanhi (Helsinki), metsähanhi (Espoo), ruokki (Hanko), jänkäkurppa, luhtakana, helmipöllö (Helsinki), sarvipöllö (Helsinki), kuningaskalastaja, uuttukyyhky (Hanko), västäräkki (Helsinki), viitatiainen (Helsinki), vuorihemppo (Kirkkonummi), taviokuurna (Hanko), pikkusirkku (Helsinki).

1. Virkamiehet (Antti Below, Ilpo Huolman ja Markku Mikkola-Roos) – 100 lajia
2. Pasittomat
(Jouni Vainio, Jorma Vickholm ja Jaakko Asplund) – 98 lajia
3. Keilapallot
(Tapio Kärkkäinen, Jukka Pirttinen ja Kimmo Heiskanen) – 89 lajia
4. Agentit
(Kai Hilditch, Johannes Iäs) – 80 lajia
5. Orrin Zyrpiäinen
(Eija Putkuri ja Petri Shemeikka) – 72 lajia
6. Pikkumiehiset
(Aleksi Rantala, Veera Partanen, Tero Pulkkinen, Maaria Seppälä) – 63 lajia, EKO

Tringan kesäralli järjestettiin lauantaina 5. elokuuta. Rallialueeksi valikoitui Helsingin Vuosaaren kaupunginosa, vuoden 2017 kesärallin tapaan. Ralliaika oli tällä kertaa 10 tuntia (klo 04-14) ja ralliin lähti mukaan kuusi joukkuetta, joista yksi eko-joukkueena ( =liikkuminen pelkästään lihavoimin). Rallin purku pidettiin rallin jälkeen Vuosaaren sataman yllä Gatehouse-13-Majakka -rakennuksen 13. kerroksen kokoustilassa. Paikallisena kisakoordinaattorina toimii VETLY (Vuosaaren epätieteellinen lintuyhdistys).

Rallin kokonaislajimäärä oli 113 lajia ja suuremmilta yllätyksiltä vältyttiin tällä kertaa. Päivän mielenkiintoisimpina rallilajeina voitaneen pitää pyytä, kangaskiurua ja pikkusieppoa. Ässälajit (=vain yhden joukkueen havaitsema laji): pyy (Pasittomat), kurki (Orrin Zyrpiäinen), mustalintu (Virkamiehet), jouhisorsa (Virkamiehet), keltavästäräkki (Pasittomat), kangaskiuru (Agentit), leppälintu (Pasittomat) ja keltasirkku (Pasittomat).

HAVAITUT LAJIT

Peruslajit, 70 kpl (Suluissa kuinka moni joukkue havaitsi. Ei sulkuja = kaikki joukkueet havaitsivat):

kyhmyjoutsen, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, tavi (5/6), sinisorsa, tukkasotka, telkkä, isokoskelo, tukkakoskelo (5/6), haahka (5/6), silkkiuikku, merimetso, harmaahaikara (5/6), varpushaukka (5/6), kanahaukka (4/6), merikotka, nuolihaukka, meriharakka (4/6), rantasipi, naurulokki (2/6), kalalokki, harmaalokki, selkälokki, merilokki (5/6), kalatiira, kesykyyhky, sepelkyyhky, uuttukyyhky (4/6), tervapääsky, käpytikka, kiuru (5/6), haarapääsky, räystäspääsky, metsäkirvinen, niittykirvinen (4/6), västäräkki, kivitasku, punarinta, mustarastas, räkättirastas (5/6), punakylkirastas (2/6), laulurastas, ruokokerttunen (3/6), mustapääkerttu (4/6), pensaskerttu (5/6), lehtokerttu (2/6), kultarinta (3/6), pajulintu, sirittäjä (5/6), hippiäinen, harmaasieppo, kirjosieppo (5/6), sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen (5/6), harakka (5/6), korppi (4/6), varis, närhi (4/6), kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen (5/6), peippo, viherpeippo, vihervarpunen, tikli, hemppo, pikkukäpylintu, pajusirkku (4/6), keltasirkku (1/6).

Lisälajit huutojärjestyksessä, 43 kpl: 
LEHTOPÖLLÖ (5/6), NOKIKANA (5/6), RÄYSKÄ, KUIKKA (2/6), PALOKÄRKI (2/6), LAULUJOUTSEN (4/6), LIEJUKANA (5/6), TUULIHAUKKA, TILTALTTI (2/6), SÄÄKSI (4/6), TYLLI (4/6), MERIHANHI (3/6), PIKKULEPINKÄINEN, PUUKIIPIJÄ (5/6), HAAPANA (3/6), KURKI (1/6), RYTIKERTTUNEN (4/6), RUSKOSUOHAUKKA (4/6), HERNEKERTTU (4/6), PEUKALOINEN (5/6), NAAKKA, LIRO (4/6), METSÄVIKLO (4/6), SUOSIRRI (2/6), VALKOVIKLO (4/6), HARMAASORSA (3/6), NOKKAVARPUNEN, TÖYHTÖTIAINEN (3/6), LEPPÄLINTU (1/6), RISKILÄ (2/6), TÖRMÄPÄÄSKY (4/6), PENSASTASKU (4/6), MUSTALINTU (1/6), KELTAVÄSTÄRÄKKI (1/6), MEHILÄISHAUKKA (3/6), PIKKUTIKKA (3/6), PILKKASIIPI (2/6), SATAKIELI (2/6), PIKKUSIEPPO (2/6), KANGASKIURU (1/6), JOUHISORSA (1/6), PYY (1/6), PUNAKUIRI (2/6).

1. Ralli-remix (T. Seimola, J. Silvonen) – 61 lajia. Ässät: valkoposkihanhi, viiksitimali, hiirihaukka, pyy, tukkakoskelo, punasotka, jouhisorsa, uuttukyyhky, niittykirvinen, merisirri.
2. Takaveto (J. Salokangas, J. Strandberg, J. Kettunen, A. Lindén) – 60 lajia. Ässät: palokärki, piekana, tuulihaukka, lehtopöllö, etelänkiisla, mustapääkerttu, västäräkki.
3. Länsimetro Hankoon (A. Mikola, T. Swahn, O. Tahvonen, J. Toivanen) – 53 lajia. Ässät: pilkkasiipi, kaakkuri, kiuru.
4. Aquila
 (C. Casagrande, J. Hynninen, I. Kecskemeti) – 48 lajia. Ässät: harmaapäätikka, kuningaskalastaja, sepelkyyhky.
4. Luonto ei ole koskaan ollut meidän (S. Virta), Eko-sarja – 48 lajia. Ässät: mustalintu, pähkinänakkeli.
6. Mosa IC (D. Assmann, M. Assmann) – 26 lajia. Ässät: pyrstötiainen.

Tringan talviralli järjestettiin itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Mukaan lähti tällä kertaa 6 joukkuetta, joista yksi osallistui ekona (=ainoastaan lihasvoimin liikkuen). Sää oli tapahtumapäivänä enimmäkseen sateinen ja tuulinen, Hankoniemellä satoi vettä ja idempänä räntää ja lunta. Ralliaika oli perinteinen klo 0.00-18.00 ja alueena koko Tringan toimialue. Purku pidettiin edellisvuosien tapaan etäyhteyden välityksellä.

Rallin voiton vei joukkue ”Ralli-remix” (Tuomas Seimola, Johannes Silvonen) 61 lajilla. Toiseksi sijoittui 60 lajilla Takaveto (Jukka Salokangas, Jyri Strandberg, Juha Kettunen, Andreas Lindén) ja kolmannen sijan vei Länsimetro Hankoon (Aleksi Mikola, Tomas Swahn, Ossi Tahvonen, Joonatan Toivanen) 53 lajilla.  Rallin yhteislajimäärä nousi 88 lajiin.

Sanonta ”vuodet eivät ole veljeksiä” näkyy myös talvirallin tuloksissa: Toisin kuin vuosi sitten, marjalinnut olivat vähissä, esim. rastaita havaittiin vain kaksi lajia (musta- ja räkätti-) ja tilhiäkin vain siellä täällä. Kottaraista ei havaittu lainkaan ja tikat olivat kateissa: palokärki ja harmaapäätikka olivat ässiä, eikä käpytikan lisäksi havaittu muita tikkoja. Sen sijaan vesilintuja näkyi tällä kertaa hyvin, mm. 5 lajia anaksia ja kolme sotkalajia, uivelon, nokikanan ja merimetson havaitsi lähes joka joukkue (5/6). Kahlaajia näkyi vain yksi laji, jonka senkin havaitsi vain yksi joukkue (7 merisirriä  Hangossa Täktbuktenin edustalla). Tringan talvirallilla on sen verran pitkä historia, että rallille uusia lajeja ei enää havaita läheskään joka vuosi. Tällä kertaa sellainen kuitenkin nähtiin, kun Takaveto ehti havaita Helsingin Laajasalon edustalta löytyneen etelänkiislan. Muuta mukavaa: pajusirkku (sekä Helsingissä että Espoossa), kuningaskalastaja, kaksi tuulihaukkaa (Vantaalla), sepelkyyhky (Hki), uuttukyyhky (5 linnun parvi Ha Täktomissa), kiuru (Ha) ja västäräkki (Va), pähkinänakkeli (Raa). Ässät, eli lajit jotka vain yksi joukkue onnistui havaitsemaan rallissa, mainitaan kaikki yllä olevassa tuloslistassa.

1.Takaveto (J. Laitasalo, J. Salokangas, A. Lindén, J. Kettunen) – 67 lajia. Ässät: taivaanvuohi, lehtokurppa, nokikana, haapana, kulorastas, urpiainen.
2. Pyndeo (P. Pynnönen, P. Tolvanen, J. Silvonen) – 61 lajia. Ässät: jänkäkurppa, viiksitimali.
3. MC Rallus (P. Kallio, J. Laaksonen, P. Lehikoinen, J. Santaharju, T. Seimola) – 57 lajia.
4. Bottenhaavet
(Matti Koivula, Harri Hölttä) – 50 lajia. Ässät: teeri, mustalintu.
5. Myyrävuosi (Terhi Ahde-Uusitalo, Peter Buchert, Lauri Saarela) – 48 lajia. Ässät: pikkukäpylintu.
6. Haliasveterans (Kari Soilevaara, Aatu Vattulainen, Petri Saarinen) – 46 lajia. Ässät: tukkakoskelo, naurulokki.
7. Aquila (István Kecskeméti, Jaakko Hynninen) – 40 lajia.

Ekojoukkueet:

1. SS-team (Sami Virta, Solja Kvarnström) – 36 lajia. Ässät: laulurastas, pajusirkku.
2. Leppälinnut (Rixu ja Mikko Leppänen, Jaakko Sarparanta, Jaakko Ekman) – 31 lajia. Ässät: sinisuohaukka, piekana.
3. MikaMissäMilloin (Mika Hermas) – 18 lajia.

 

Tringan talviralli järjestettiin itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Mukaan lähti tällä kertaa 10 joukkuetta, joista kolme osallistui eko- ja loput perinteiseen sarjaan. Sää oli tapahtumapäivänä arktinen: alimmillaan noin -20 asteen pakkanen ja hyinen koillistuuli sekä jäätyvästä merestä noussut merisavu tekivät olosuhteista haastavat. Toisaalta kirkas ja paikoin aurinkoinen keli sekä maahan satanut ohut lumikerros toivat valoa, joten tehokasta retkiaikaa oli hieman paremmin kuin joulukuussa keskimäärin. Ralliaika oli perinteinen klo 0.00-18.00 ja alueena koko Tringan toimialue. Purku pidettiin edellisvuoden tapaan kertaa etäyhteyden välityksellä.

Perinteisen sarjan voiton vei toista kertaa peräkkäin konkarijoukkue Takaveto (Jari Laitasalo, Jukka Salokangas, Andreas Lindén, Juha Kettunen) 67 lajilla. Toiselle sijalle ylsi 61 lajilla Pyndeo (Petro Pynnönen, Petteri Tolvanen, Johannes Silvonen) ja kolmannen sijan vei MC Rallus (Pentti Kallio, Juha Laaksonen, Petteri Lehikoinen, Jarkko Santaharju, Tuomas Seimola) 57 lajilla. Ekosarjan ykkönen oli SS-team (Sami Virta, Solja Kvarnström) 36 lajia. Rallin yhteislajimäärä oli 85 lajia.

Tämän vuoden kisaa sävytti marraskuun loppupuolelta jatkuneen pakkasjakson ja kisapäivän hyisen sään lisäksi hyvä pihlajanmarjatilanne. Vesilinnut olivat vähissä, esimerkiksi merimetson havaitsi vain 3 joukkuetta ja peruslajeista mm. alli ja laulujoutsen tuottivat hankaluuksia, eikä hyönteissyöjälintujen kaltaisista viivyttelijöistä kannattanut edes haaveilla. Sen sijaan rastaita ja peippolintuja oli maastossa runsaasti, järripeipon havaitsi joukkueista jokainen ja punakylkirastaskin löytyi 7 joukkueen lajilistalta. Satapäisiä räkättirastasparvia nähtiin ympäri rallialuetta (10/10, eli kaikilla joukkueilla), hieman pienempiä tilhiparvia siellä täällä (6/10) ja kottaraisiakin paikoin (5/10). Muuta mainittavaa: tundrahanhi (He Töölönlahti, 7/10), hiiripöllö (He, 4/10), turkinkyyhky (Ha, 4/10), kangaskiuru (Ha, 3/10), kuningaskalastaja (3/10), maakotka (Ha, He, 2/10). Ässät, eli lajit jotka vain yksi joukkue onnistui havaitsemaan rallissa, löytyvät kaikki yllä olevasta tuloslistasta.

  1. Triplavääntö (Touko Torppa, Pasi Pirinen, Andreas Uppstu) – 100 lajia. Ässät: kanahaukka, leppälintu, rautiainen, kultarinta, pilkkasiipi, rytikerttunen, liejukana, mustalintu
  2. Takaveto (Andreas Lindén, Jukka Salokangas, Johannes Silvonen) – 99 lajia. Ässät: varpushaukka, pensastasku, ruisrääkkä, mehiläishaukka, törmäpääsky, punatulkku, pensassirkkalintu, pikkusieppo, kangaskiuru, nokikana
  3. Lemminkäisen tomppelit (Jukka Hintikka, Antto Mäkinen, Gustaf Nordenswan, Frans Silvenius) – 86 lajia. Ässät: sääksi, viitakerttunen, kulorastas, huuhkaja
  4. Raastava halli (Joona Koskinen, Inka Voutilainen, Oula Voutilainen, Ocskó Márton) – 71 lajia. Ässä: hiirihaukka

Tringan kesäralli saatiin järjestettyä taas parin vuoden tauon jälkeen. Rallikunnaksi valikoitui Sipoo, ja ajankohdaksi heinäkuun puoliväli. Päivämäärä oli sikäli haastetta aiheuttava, että lintujen laulukausi oli pääosin ohi, ja esimerkiksi yölaulajia ei ollut äänessä enää juuri lainkaan. Ralliaika oli klo 2-14 ja purku suoritettiin Villa Sibben ravintolan puutarhassa kisan päättymisen jälkeen. Rallipäivä oli aurinkoinen ja helteinen, mutta yöllä lämpötila laski 13 asteeseen, jolloin pitkähihainen paita tuli tarpeeseen.

Kisaan osallistui neljä joukkuetta, ja rallin kokonaislajimääräksi saatiin 121 lajia. Voittajaksi selviytyi niukasti yhden lajin marginaalilla joukkue Triplavääntö, tuloksella 100 lajia. Rallin parhaina lajihavaintoina voisi mainita huuhkajan, liejukanan, kangaskiurun sekä mustakurkku-uikut kahdessa eri paikassa. Pähkinähakki oli rallissa yleinen, niitä havaittiin yhteensä kymmenkunta. Rallin lajilista löytyy täältä.

1. Takaveto (J. Laitasalo, V. Jouhki, A. Lindén, J. Kettunen) – 61 lajia. Ässät: taivaanvuohi
2. MC Rallus
(J. Laaksonen, T. Kupiainen, P. Kallio, T. Seimola) – 60 lajia. Ässät: harmaapäätikka
3. Tässäkötääoli?
( P. Pynnönen, P. Lampila, P. Tolvanen) – 55 lajia. Ässät: teeri, tuulihaukka
4. Team Kumpparit
(S. Kiema, H. Haapakoski) – 53 lajia. Ässät: nokkavarpunen
5. Olli Toivosen paluu Graniin (A. Mikola, M. Lampinen, J. Toivanen, O. Tahvonen, T. Swahn) – 51 lajia. Ässät: merisirri, harjalintu

6. Myyrävuosi – 48 lajia. Ässät: tunturikiuru
7. Sami Virta (eko) – 45 lajia. Ässät: västäräkki, virtavästäräkki, kangaskiuru
7. Spinarit – 45 lajia. Ässät: mustapääkerttu, vihervarpunen
9. Vetly III – 44 lajia.
10. Papparaiset – 43 lajia.
11. Steffet – 42 lajia. Ässät: töyhtöhyyppä
12. Leppälinnut (eko) – 39 lajia.
13. Mosa IC – 25 lajia.
14. Kahvin hörppääjät – 20 lajia.

Tringan talviralli järjestettiin perinteitä kunnioittaen itsenäisyyspäivänä. Mukaan lähti 14 joukkuetta. Sää oli poutainen, mutta muuten haastava, sillä etenkin rannikkolla tuuli navakasti ja paksun pilvipeitteen vuoksi valo oli koko päivän vähissä. Ralliaika oli klo 0.00-18.00 ja rallialueena koko Tringan toimialue. Purku pidettiin ajanmukaisesti ja ensimmäistä kertaa Tringan rallihistoriassa etäyhteyden välityksellä.

Kisan voiton vei rallin konkarijoukkue Takaveto (Jari Laitasalo, Vesa Jouhki, Andreas Lindén, Juha Kettunen) tuloksella 61 lajia. Toiselle sijalle ylsi MC Rallus (Juha Laaksonen, Tuukka Kupiainen, Pentti Kallio, Tuomas Seimola – 60 lajia) ja kolmanneksi sijoittui joukkue Tässäkötääoli? (Petro Pynnönen, Petri Lampila, Petteri Tolvanen – 55 lajia). Kisan ekosarjaan osallistui kaksi joukkuetta, ja sen vei Sami Virta 45 lajilla. Rallin kokonaislajimäärä oli 90 lajia.

Tringan talvirallissa on vuosien aika tehty mielenkiintoisia lintuhavaintoja, eikä sellaisilta tälläkään kertaa vältytty. Päivän yllättävin havainto lienee joukkueen ”Olli Toivosen paluu Graniin” Hangossa iltapäivällä havaitsema harjalintu, joka on samalla uusi laji rallille. Yllättävä havainto oli myös Hangon Långöreniltä löytyneet kaksi virtavästäräkkiä. Muita mukavia: kurki, västäräkki, 7 kangaskiurua ja 7 merisirriä (Hanko), kaksi tunturikiurua, töyhtöhyyppä ja kuningaskalastaja (Espoo) sekä kaksi pikku-uikkua (Helsinki ja Hanko). Marjalintujen vähyys näkyy rallituloksissa, rastaista havaittiin ainoastaan musta- ja räkättirastas ja mustapääkertun havaitsi vain yksi joukkue. Myös Carduelikset olivat vähissä: peruslajilistalta löytyvän vihervarpusen havaitsi ainoastaan yksi joukkue (!) ja vain puolet joukkueista havaitsi urpiaisen. Myös metsätiaiset olivat vähissä, sillä hömötiainen ja töyhtötiainen löytyivät vain kolmen joukkueen lajilistalta.

Rallin täyden lajilistan ja tulokset voi pyytää sähköpostilla: toimisto(ät)tringa.fi

1. MC Rallus (T. Kupiainen, P. Kallio, J. Laaksonen, J. Salokorpi) – 63 lajia. Ässät: haapana, palokärki, harmaasorsa, laulurastas, hiiripöllö.

2. PPP (P. Pynnönen, P. Tolvanen, P. Lampila) – 62 lajia. Ässät: naurulokki, tavi, teeri, hiirihaukka, hemppo, jänkäkurppa.

3. Takaveto (A. Lindén, J. Laitasalo, J. Salokangas, J. Kettunen) – 59 lajia. Ässä: merihanhi

4. SS-Team (S. Virta, S. Kvarnström) – 47 lajia (ekojoukkue). Ässä: pyrstötiainen

5. Altavastaajat amatöörit (K. Kivimäki, E. salovuori) – 39 lajia.

6. R.S. (R. Swanljung) – 28 lajia.

Tringan talviralli käytiin tällä kertaa kuuden joukkueen voimin. Aamun runsaat sateet sekä rannikolla, etenkin Hangossa, voimakkaana puhaltanut tuuli teki retkiolosuhteista haasteelliset. Rallin voitto irtosi tuloksella 63 lajia, ja rallissa havaittiin yhteensä 77 lajia. Mukavina talvirallilajeina mainittakoon valkoselkätikka (kolmella joukkueella), kirjosiipikäpylintu ja pohjantikka (kahdella joukkueella), harmaasorsa, merihanhi, laulurastas ja jänkäkurppa (ässälajeja). Ässiä, eli vain yhden joukkueen rallissa havaitsemia lajeja, oli yhteensä 13.

  1. Lerpakan heiluttajat (Mika Teivonen, Jarmo T. Koistinen, Joni Kautonen) – 115 lajia. Ässät: merilokki, kanahaukka, uivelo, kaulushaikara, sarvipöllö, pikkulepinkäinen, pyy, suokukko, rastaskerttunen.
  2. Tuplavääntö (Touko Torppa, Pasi Pirinen, Andreas Uppstu, Rauni Varkia) – 112 lajia. Ässät: käki, tukkakoskelo, huuhkaja, ruisrääkkä, heinätavi.
  3. Lohjan seutu (Jan Södersved, Petro Pynnönen, Matti Nieminen) – 104 lajia. Ässät: lapasorsa, pyrstötiainen, punajalkaviklo, kangaskiuru.
  4. Umpisetti (Asko Rokala, Kalevi Hiironniemi, Antti Mikala, Ari Veijalainen) – 95 lajia.
  5. Vatsa kuralla (Juha Kettunen, Arttu Valonen, Andreas Lindén) – 93 lajia. Ässät: valkoviklo, pikkusieppo, sinisuohaukka.

Tringan kesäralli järjestettiin tänä vuonna APLA:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 29.6.2019 Vihdin ja Karkkilan kuntien alueella. Ralliaika oli klo 2:00-14:00, ja purku suoritettiin Karkkilan ABC:lla kisan jälkeen. Ralliin osallistui viisi joukkuetta, joissa mukana oli yhteensä 17 kisaajaa. Voiton vei paikallisjoukkue Lerpakan heiluttajat 115 lajilla, joista yhdeksän oli ässiä.

Rallin kokonaislajimäärä oli 138. Lajeista 68 oli sellaisia, jotka jokainen joukkue havaitsi. Ässiä, eli ainoastaan yhden joukkueen havaitsemia lajeja oli yhteensä 21.

Kesäralli käytiin mukavassa retkeilysäässä. Yö ja aamu olivat pilvisiä, tyyniä ja viileitä, aamupävällä aurinko alkoi pilkottamaan pilvien välistä ja päivällä lämpötila kohosi yli 20 asteeseen. Mainittavimpia havaintoja olivat 2 virtavästäräkkiä, sinisuohaukka, uivelo, kapustarinta ja huuhkajapoikue. Lisäksi yöllä havaittiin viirupöllö hieman ennen rallin alkamisajankohtaa.

1. Vatsa kuralla (102,5 p) – lajeja 87 (joista 62 Haliakselta)
Juha Kettunen, Arto Laakso, Andreas Lindén
Ässät (10): mustalintu, pilkkasiipi, uivelo, kuikka, varpushaukka, luhtakana, räyskä, uuttukyyhky, lehtopöllö, isolepinkäinen

2. Raimat (82,25 p) – lajeja 78 (joista 17 Haliakselta)
Anna Palmroos, Pasi Pirinen
Ässät (3): teeri, harmaapäätikka, hömötiainen

3. Lintupojat Helsinki (81 p) – lajeja 71 (joista 40 Haliakselta)
Patrik Lauha, Markus Lauha, Volter Lukander, Antti Jokelainen
Ässät (2): muuttohaukka, pikkutylli

4. Birdnado (80,75 p) – lajeja 69 (joista 47 Haliakselta)
Jarkko Peltoniemi, Miika Kotila, Lauri Helenius, Janina Keskiniva
Ässät (2): kaulushaikara, kanahaukka

5. Team harakka (78,25 p) – lajeja 69 (joista 37 Haliakselta)
Joona Koskinen, Inka Voutilainen
Ässät (1): urpiainen

6. Armopalat (71,75 p) – lajeja 62 (joista 39 Haliakselta)
Veera Partanen, Aleksi Rantala
Ässät (1): metsäkirvinen

Tringa järjesti Hangon kunnan alueella pinnarallin, Hangon lintuaseman (Haliaksen) 40 -vuotisjuhlan kunniaksi. Haliakselta, eli käytännössä Uddskatanin luontopolun varrelta, jokainen havaittu laji antoi 1,25 pistettä, kun taas muualla Hangossa havaitut lajit antoivat normaaliin tapaan yhden pisteen. Ralliaika oli klo 05–17 ja purku pidettiin Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla.

Ralliin osallistui kuusi joukkuetta, joissa ilahduttavasti paljon uusia naamoja. Retkeilysää oli varsin leppoisa, mutta heikko pohjoistuuli oli kuitenkin verrattain kylmä. Muutto oli vaisua, eikä lintuja ollut liikkeellä kovinkaan paljon. Rallissa havaittiin kuitenkin kaikkiaan 102 lajia, joista voittajat onnistuivat havaitsemaan 87. Mielenkiintoista oli, että joukkueiden sijoitukset olisivat lajimäärän perusteella olleet samat (tosin lajimäärässä yksi tasatulos). Parhaat havainnot: mustaleppälintu, kaulushaikara, muuttohaukka, luhtakana, metsäkirvinen ja räyskä.

1. MC Rallus (Tuomas Seimola, Juha Laaksonen, Tuukka Kupiainen, Jussi Salokorpi) – 69 lajia. Ässät: hiiripöllö.
2. Takaisin Graniin (Tomas Swahn, Aleksi Mikola, Joonatan Toivanen, Ossi Tahvonen, Markus Lampinen) – 68 lajia. Ässät: punasotka, härkälintu, ruokki, pikkukajava, pyrstötiainen.
3. Pyndeo (Petro Pynnönen, Risto Nevanlinna, Petteri Tolvanen, Johannes Silvonen) – 65 lajia. Ässät: silkkiuikku, riskilä.
4. Takaveto (Andreas Lindén, Jaakko Aarniala, Vesa Jouhki, Jukka Salokangas, Jari Laitasalo) – 64 lajia.
5. Vetly II (Jaakko Asplund, Kimmo Heiskanen, Mikko Salonen) – 54 lajia.
6. H.U. (Juha Kettunen, Teemu Konttinen, Arto Laakso) – 50 lajia.
7. Seppoheikit (Aarne, Eikka & Markus Piha) – 49 lajia. Ässät: vuorihemppo.
8. Jerian (Jerian Sarikoski) – 45 lajia. Eko-joukkue.
9. Kirsikka kakun päällä (Jaakko Koponen, Olli Keskikallio, Markus Kanninen) – 34 lajia. Eko-joukkue.
10. Rönski (Jukka Hintikka, Klaus Salo) – 29 lajia. Eko-joukkue.

Tringan talviralli käytiin perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivänä (klo 0.00 – 18.00) oikein mukavassa melko heikkotuulisessa ja aurinkoisessa talvikelissä. Mukana kisailemassa oli yhteensä 10 joukkuetta, joista 3 liikkui ekona. Henkilöitä joukkueissa mukana yhteensä 33. Tulokset purettiin klo 19.30 alkaen Kalliossa Ravintola Oivan kabinetissa.

Linnustollisesti ralli oli monipuolinen ja yhteislajimäärä kohosikin 98 lajiin, joka on varsin korkea lukema. Kahden viime vuoden talviralleissa vastaava luku on ollut 86. Mukavimpia rallissa havaittuja lajeja olivat mm: turturikyyhky (uusi laji talvirallissa!), kyhmyhaahka, isolokki, pikkukajava, pikku-uikku, kuningaskalastaja, liejukana, ruokki, härkälintu, harmaasorsa ja vuorihemppo.

Huolimatta korkeasta yhteislajimäärästä ei joukkuekohtaista lajiennätystä kyetty rikkomaan. Jotain kertoo kuitenkin se, että 4 joukkuetta pääsi yli 60 lajin tulokseen.

1. Takaveto (J. Aarniala, V. Jouhki, J. Laitasalo, A. Lindén) – 63 lajia. Ässät: Strdec, Stralu, Antpet, Loxpyt.
2. Fc Fallos (J. Laaksonen, S. Laukkanen, P. Pirinen, T. Seimola) – 61 lajia. Ässät: Anapen, Anastr, Tetrix, Lularb, Cincin, Phooch, Turili, Sylatr.
3. Moraalittomat (M. Lampinen, A. Mikola, J. Silvonen, T. Swahn, J. Toivanen) – 59 lajia. Ässät: Turvis.
4. Leokom, ekojoukkue (S. Virta) – 48 lajia. Ässä: Aegcau.
5. Vetly2 (J. Asplund, K. Heiskanen, M. Salonen) – 47 lajia.
6. Osuuskunnan ornit, ekojoukkue (T. Hassi, I. Niinimaa) – 40 lajia. Ässä: Motalb.
7. VuosaariHullut, ekojoukkue (M. Kanninen, J. Koponen) – 36 lajia. Ässä: Tetbon.
8. Team Ei-Allia, ekojoukkue (N. Björkell, M. Rossi) – 31 lajia. Ässä: Aegfun.
8. Eetu, Putki ja eväät (E. Paljakka) – 31 lajia. Ässä: Loxleu.
10. R.S. (R. Swanljung) – 25 lajia.
11. Hanhi-duo (U. Vartiala, M. Vartiala) – 20 lajia.

Tringan talviralli käytiin itsenäisyyspäivänä ja ainakin vuodenaikaan nähden melko mukavassa säässä. Lämpötila oli sisämaassa koko päivän hieman pakkasen puolella, Hankoniemellä ja merenrannalla pysyteltiin nollan yläpuolella ainakin suuren osan päivää, luoteistuuli puhalsi aamulla navakasti, mutta rauhoittui iltaa kohti. Päivä oli suurelta osin poutainen. Ralliaika oli perinteinen klo 0.00-18.00, rallialueena koko Tringan toimialue ja purku pidettiin Helsingin rautatieaseman Pullman Barissa. Myös yhden hengen joukkueet olivat tällä kertaa sallittu ja ralliin osallistuikin ilahduttavat 11 joukkuetta, joista neljä liikkui ekona.

Loppusyksyn ja alkutalven vallinnut leuto sää sekä hyvä marjasyksy enteilivät runsasta lajimäärää. Ralliennätys jäi kuitenkin rikkomatta, ja yhteislajimäärässä jäätiin kauas ennätyksestä. Voiton otti rallin konkarijoukkue Takaveto (Jaakko Aarniala, Vesa Jouhki, Jari Laitasalo, Andreas Lindén) tuloksella 63 lajia. Voitto oli joukkueelle tässä rallissa ensimmäinen! Toisen sijan vei Fc Fallos (J. Laaksonen, S. Laukkanen, P. Pirinen, T. Seimola – 61 lajia) ja kolmanneksi tuli Moraalittomat (M. Lampinen, A. Mikola, J. Silvonen, T. Swahn, J. Toivanen – 59 lajia). Koko kisan neljäs ja ekojoukkueiden ykkönen oli yhden miehen joukkue Leokom (S. Virta – 48 lajia). Rallin yhteismäärä nousi 86 lajiin.

Rallin kovin havainto lienee mustaleppälintu Inkoossa. Mukavia olivat myös niitty- ja luotokirvinen, pähkinänakkeli sekä kirjosiipikäpylintu. Ehkä suurimmat yllätykset löytyivät kuitenkin puutelistalta: rallissa kokonaan havaitsematta jäivät mm. mustalintu, punarinta, sepelkyyhky sekä pähkinähakki.

1. Tribuutti Raivolle (Jukka Hintikka, Frans Silvenius, Antto Mäkinen, Tuomas Seimola) – 112 lajia
2. Vuosaaren keilapallot (Jukka Pirttinen, Kimmo Heiskanen, Kari Aalto) – 103 lajia
3. JHBS (Jaakko Asplund) – 96 lajia
    Takaveto (Jaakko Aarniala, Andreas Lindén) – 96 lajia
4. Rengasrikko (Heikki Karimaa, Johannes Silvonen) – 93 lajia
5. Hammars Gård (Mikko Kataja, Johanna Klemettinen-Kataja, Ilpo Huolman) – 91 lajia
6. Häkäpuntti (Kimmo Häkkinen, Pekka Punttila) – 90 lajia
7. Fillaribongarit (Jerian Sarikoski, Eetu Paljakka, Jaakko Koponen, Markus Kanninen) – 82 lajia
8. Paluumuuttaja (Ari Viljanen) – 80 lajia
9. Vartsika
(Mikko ja Helena Alestalo) – 72 lajia

Tringan kesärallissa kokeiltiin tällä kertaa uutta, kun rallialueena ei entiseen tapaan ollutkaan kokonaista kuntaa, vaan kaupunginosa, Vuosaari. Ralliaika oli myös hieman aikaisempaa kevyempi, 12 tuntia (klo 02.00-14.00). Säännöt olivat muilta osin normaalit Tringan rallisäännöt, mutta myös yhden hengen joukkue oli sallittu. Rallin purku järjestettiin Vuosaaren Hotelli Rantapuistossa.

Rallissa oli mukana neljä ekojoukkuetta, jotka liikkuivat koko rallin ajan joko polkupyöräillen tai jalan. Ekojoukkueiden järjestys oli seuraava: 1. Rengasrikko, 2. Häkäpuntti, 3. Fillaribongarit 4. Paluumuuttaja.

Kokonaislajimäärä oli 128. Harvinaisuuksia ei tällä kertaa osunut kohdalle ja rallin suurin yllätys lieneekin se, että kukaan joukkueista ei havainnut rallin peruslajilistalla ollutta naakkaa!
Ässiä, eli vain yhden joukkueen havaitsemia lajeja oli 11: haapana, käki (Häkäpuntti), nokkavarpunen (Rengasrikko), pensastasku (Hammars Gård), isokäpylintu, luhtakerttunen, punatulkku, kirjosiipikäpylintu (Tribuutti Raivolle), fasaani (Vuosaaren keilapallot), pyy (Fillaribongarit), pikkusieppo (JHBS).

1. Pidäkkeettömät (M. Lampinen, A. Mikola, T. Swahn, J. Toivanen ) – 65 lajia.
2. Takaveto (M. Ellermaa, A. Lindén, J. Salokangas) – 62 lajia.
3. Pyndeo (R. Nevanlinna, P. Pynnönen, J. Silvonen) – 55 lajia.
4. PS & JV (P. Saarinen, J. Vilen) – 52 lajia.
5. VETLy II (J. Asplund, M. Salonen) – 50 lajia.
6. Eväsretki (A. Palmroos, P. Pirinen, T. Seimola) – 43 lajia.
7. Voittoa tavoittelematon pyöräretkijoukkue (T. Kankaanpää, K. Meller, A. Norberg) – 39 lajia, pyöräillen.
8. Avat (A. Vattulainen) – 37 lajia, kävellen Hangossa.
9. IJ & TH (I. Jokinen, T. Hassi) – 32 lajia, kävellen Helsingissä.
10. CK (C. Kalenius) – 17 lajia, kävellen Mustion ruukilla.

Tringan talviralli käytiin pitkästä aikaa melko miellyttävässä säässä. Aamun raikas pikkupakkanen ja kohtalainen pohjoispuhuri vaihtuivat lempeän aurinkoiseen ja heikkotuuliseen iltapäivään. Joukkueita oli mukana ilahduttavasti yli kolminkertainen määrä viime vuoteen nähden. Tällä kertaa myös yhden hengen joukkue oli sallittu. Ralliaika oli klo 0.00 – 18.00 ja alueena koko Tringan toimialue. Rallin purku pidettiin rautatieaseman Pullman Barissa.

Rallin voitto meni Tringan talvirallin ensikertalaisille, Pidäkkeettömät-joukkueelle tuloksella 65 lajia. Toiselle sijalle ylsi Takaveto (62 lajia) ja kolmanneksi Pyndeo (55 lajia). Ässä-lajeja, eli vain yhden joukkueen havaitsemia lajeja olivat luhtakana, harmaahaikara, pyy, jänkäkurppa, huuhkaja, uuttukyyhky, pikkutikka, viiksitimali, pähkinänakkeli, mustapääkerttu, kottarainen, järripeippo ja pajusirkku. Merimetsoa, joka välillä on ollut jopa peruslajilistalla, ei havaittu lainkaan. Päivän yllättävin rallilaji oli Helsingin mustakaularastas, ässä sekin – laji on havaittu Tringan talvirallissa kerran aikasemmin. Rallin kokonaislajimäärä oli tällä kertaa 86 lajia.

Talvirallissa 6.12.2016 havaitut lajit:

Peruslajit (30): kyhmyjoutsen, laulujoutsen, sinisorsa, tukkasotka, telkkä, isokoskelo, kalalokki, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky, käpytikka, mustarastas, hippiäinen, hömötiainen, töyhtötiainen, kuusitiainen, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, harakka, naakka, varis, korppi, varpunen, pikkuvarpunen, peippo, viherpeippo, urpiainen, punatulkku, keltasirkku

Huutolajit (56): kuikka, harmaahaikara, nokikana, luhtakana, teeri, pyy, fasaani, valkoposkihanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, lapasotka, punasotka, alli, haahka, mustalintu, pilkkasiipi, tukkakoskelo, uivelo, merikotka, hiirihaukka, piekana, kanahaukka, varpushaukka, jänkäkurppa, naurulokki, sepelkyyhky, uuttukyyhky, huuhkaja, hiiripöllö, lehtopöllö, harmaapäätikka, palokärki, pikkutikka, koskikara, peukaloinen, tilhi, punarinta, räkättirastas, mustakaularastas, punakylkirastas, mustapääkerttu, isolepinkäinen, närhi, pähkinähakki, pyrstötiainen, pähkinänakkeli, viiksitimali, kottarainen, järripeippo, tikli, vihervarpunen, tundraurpiainen, pikkukäpylintu, isokäpylintu, pajusirkku. Yhteensä 86 lajia.

1. Pyndeo (R. Nevanlinna, P. Pynnönen, J. Silvonen, P. Tolvanen) – 51 lajia.
2. FC Fallos (J. Laaksonen, S. Laukkanen, P. Lehikoinen, J. Santaharju, T. Seimola) – 50 lajia.
3. Takaveto (P. Jürgens, A. Lindén, J. Salokangas) – 45 lajia.

Tringan talviralli, eli perinteinen itsenäisyyspäivän ralli, sujui tällä kertaa myrskyisissä merkeissä. Ralliennätys rikottiin ainakin lämpötilan osalta, lämpömittari näytti Uudellamaalla pitkin päivää yli +9 astetta. Lounaismyrsky ja koko päivän kestänyt sade lienevät syynä osallistujakatoon, mukaan uskaltautui lopulta vain kolme joukkuetta. Voitto irtosi 51 lajilla, joka on tavanomaista vähemmän, kuten myös rallin yhteislajimäärä: 63 lajia. Ralliaika oli 18 tuntia (klo 0.00-18.00) ja alueena koko Tringan toimialue.

Päivän yllättävin havainto tehtiin Espoon Kivenlahdessa, kun FC Fallos löysi vesilintuparvesta punapäänarskukoiraan. Kyseessä on Suomen 99. havainto lajista ja vasta noin kolmas talvihavainto. Sama joukkue onnistui myös havaitsemaan Lohjalla kuun alussa löytyneen, mutta sen jälkeen useita päiviä kateissa olleen heuglini -alalajin selkälokin, josta saatiin nyt uusi alalaji rallille. Päivän pikkukivoja talvirallihavaintoja olivat mm. valkoposkihanhi, hiiripöllö, lehtokurppa, valkoselkätikka sekä pähkinänakkeli.

1. Vanhat Sohvit (Jukka Hintikka, Janne Koskinen, Jari Laitasalo, Tuomas Seimola, Taavi Sulander) – 129 lajia. Ässät: Cha hia, Plu apr, Bub bub
2. Saunasedät (Matti Nieminen, Petro Pynnönen, Johannes Silvonen, Jan Södersved) – 122 lajia. Ässät: Cal fer, Cep gry
2. Umpisetti (Jyri Heino, Antti Mikala, Asko Rokala) – 122 lajia. Ässät: Num arq, Den min
4. Torpan pojat (Jyrki ja Touko Torppa) – 116 lajia. Ässät: Acc nis
5. Team Luukki (Margus Ellermaa, Vesa Oksanen) – 113 lajia. Ässät: Tet uro, Nuc car
6. Terveelliset elämäntavat (Samuli Lehikoinen) – 106 lajia. Ässät: Phy des
7. Fennovoima (Otso Häärä, Sanna Jantunen, Eija-Leena Laiho, Ninni Mikkonen) – 92 lajia.
8. Karjalan keräilyerä (Antti Hämäläinen, Jukka Salminen) – 74 lajia. Ässät: Fal col

Tringan kesäralli käytiin lauantaina 11.7.2015. Rallikunnat olivat Espoo ja Vihti. Ralliin osallistui 8 joukkuetta, joista kaksi otti osaa ekosarjaan ja loput osallistuivat perinteisellä tavalla autolla liikkuen. Rallin voiton vei joukkue Vanhat Sohvit (J. Hintikka, J. Koskinen, J. Laitasalo, T. Seimola, T. Sulander) tuloksella 129 lajia. Ekosarjan voiton nappasi Team Luukki (M. Ellermaa, V. Oksanen) tuloksella 113 lajia. Yhteensä rallissa havaittiin 154 lajia. Ralliaika oli 14 tuntia (klo 0.00-14.00) ja rallin purku pidettiin Espoon Pub Olariuksessa.

Ässiä, eli ainoastaan yhden joukkueen rallissa havaitsemia lajeja, oli yhteensä 12: varpushaukka, ampuhaukka, metso, tylli, kapustarinta, kuovisirri, kuovi, riskilä, huuhkaja, pikkutikka, idänuunilintu sekä pähkinähakki.

Syysrallissa oli kaksi sarjaa: perinteinen ja ekosarja.

Tulokset:

1. Käet taskussa (Kaj Hällsten, Jorma Vickholm, Erkki Virolainen, Kimmo Heiskanen) – 106 lajia. Ässät: Cuccan, Nuccar, Piccan, Chahia, Caluta. (Sarja: perinteinen)
2. Myllykallion tykit (Jukka Lahtinen, Timo Vilkka, Leo Wallinmaa, Ville Wallinmaa) – 103 lajia. Ässät: Panhal, Anaacu, Trineb, Hydcas, Stehir, Haeost. (Ekosarja)
3. Mitä iistimpää, sen siistimpää (Otso Häärä, Tuomas Lahti, Johannes Silvonen) – 97 lajia. Ässät: Turvis, Lussve, Podgri, Rempen. (Ekosarja)
4. A-gentit (Kai Hilditch, Johannes Ijäs) – 96 lajia. Ässät: Anaque. (Perinteinen sarja)
5. Takaveto (Jaakko Aarniala, Frans Silvenius, Anders Linden) – 95 lajia. Ässät: Gargla, Physib, Stralu, Bubbub. (Perinteinen sarja)
6. Cyclers (Petri Lankila, Mika Lätti) – 87 lajia. Ässät: Ralaqu. (Ekosarja)
7. Eestaas (Jaakko Ekman, Rixu ja Mikko Leppänen) – 73 lajia. Ässät: Pyrpyr. (Ekosarja)

Yhteislajimäärä: 132, Mainittavia havaintoja: Rempen 1p (VKL), Galmed 1p (Viikki, Gardenian pellot), Phooch /1p (Viikin koetila). Kaikki joukkueet havaitsivat muuttohaukan, sen sijaan punatulkku, sinirinta, närhi tai kalasääski havaittuna vain yhdellä joukkueella!

Kirjoita jotakin