Loukkaantuneet linnut

Mitä tehdä loukkaantuneelle linnulle?

Eläinsuojelulaki 14§: “Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.”

Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön puhelinnumero on (09) 310 30151. Hätäkeskuslaitos on linjannut, että yleiseen hätänumeroon 112 ilmoitetaan vain sellaiset eläinasiat, jotka koskevat ihmisten turvallisuutta, tuotantoeläimiä tai isoja riistaeläimiä.

Ennen linnun kiinniottamista mieti, onko lintu avuttomassa tilassa vai ainoastaan kesy. Tarvitseeko se todella apua?  Luonnosta löydettyjen poikasten kohdalla kannattaa käyttää erityisen suurta harkintaa, koska emo saattaa olla vain väliaikaisesti poissa.

Ole varovainen ottaessasi lintua kiinni, varsinkin jos epäilet sitä sairaaksi. Jos joudut ottamaan linnun käsiisi, sitä on parasta pidellä toisella kädellä aivan jalkojen “tyvestä” eli läheltä ruumista ja toisella kädellä sulkea siivet niin että lintu ei pääse räpistelemään. Varo linnun nokkaa ja kynsiä, ja pese lopuksi kädet. Lintu pysyy kuljetuksen aikana paremmin rauhallisena kun sen laittaa pimeään, esim. ilmavaan pahvilaatikkoon.

Helsingin seudulla loukkaantuneille linnuille on kolme osoitetta: Korkeasaaren Villieläinsairaala, Pyhtään lintuhoitola ja Heinolan Lintutarha. Eläinten toimittamisesta hoitoon Korkeasaareen kannattaa etukäteen sopia Villieläinsairaalan henkilökunnan kanssa. Lintua kuljetettaessa se tulee pakata riittävän isoon pahvilaatikkoon, jossa on paljon ilmareikiä ympäri laatikon.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinklinikan tiloissa (Koetilantie 2, Helsinki) ei enää hoideta luonnonvaraisia eläimiä. Loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen voi kuitenkin viedä sinne eläinsuojelullisista syistä lopetettavaksi.

Jos Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen täytyy ottaa yhteyttä, puhelinnumero on 09-54200100. Lisää neuvoja voivat antaa myös mm. kaupunkien ympäristökeskukset. Pelastuslaitos ja poliisi voivat auttaa hätätapauksissa.

[Tämän ohjeen lähteenä on käytetty mm. “Vahingoittuneiden villieläinten hoito Helsingissä”-opasta sekä asiasta tietäviä tringalaisia.]

Kirjoita jotakin