Harrastajatutkinto

Tringan harrastajatutkinto järjestetään 1-2 kertaa vuodessa. Tutkinnon läpäissyt saa nimilyhenteen, jota voi käyttää havaintojaan ilmoittaessa (esim. Tringan katsaukset). Lyhenne on käytössä vain Tringan alueella. Se kertoo jonkinasteisesta lajintunnistustaidosta (ja antaa siten maasto/katu-uskottavuutta). Melkein kaikki laajemmalti tunnetut lintuharrastajat ovat suorittaneet tutkinnon – mikset siis sinäkin?
Tutkintotilaisuus

Tutkinnossa näytetään 30 kuvaa. Lajit ovat vuosittain Suomessa tavattavia, pääasiassa kotimaista pesimälajistoa. Kuvat eivät ole määrityskisa-tyylisiä tuhruisia kuvia; lintu näkyy kuvissa yleensä hyvin ja kokonaisena.

Pisteytys
  • oikea +2
  • lajipari +1
  • laajempi määritys (esim. viklo-laji) 0
  • tyhjä (sisältää hyvin laajat määtykset, esim. petolintu) -4
  • väärä -20
  • tutkinnon läpäisee kun pisteitä on vähintään +1 ja puolet kuvista on määritetty lajilleen. Tentti ei ole vaikea ja sen läpäissee hyvällä peruslajintuntemuksella.

Tutkinto järjestetään yleensä huhtikuun kuukausikokouksen yhteydessä, tuntia ennen kokousta. Lisätietoa sähköpostitse: toimisto(ät)tringa.fi

Vanhoja tutkintoja

Voit käydä harjoitusmielessä läpi jo pidettyjä harrastajatutkintoja, jotka on ladattavissa alla olevista linkeistä. Tutkinnot ovat PowerPoint  -tiedostoja ja kooltaan melko suuria. Tiedostossa on ensin tutkinto sellaisenaan (kuvat vaihtuvat itsekseen) ja sen jälkeen samat kuvat oikeiden vastausten kera. Kannattaa kirjoittaa omat vastauksensa paperille ja tehdä harjoitus samanlaisella kritiikillä kuin varsinaisessa koetilaisuudessakin. Jos saat tuloksen joka on nollan paremmalla puolella, tulet myös pääsemään läpi itse tutkinnostakin. Tiedostot kuvineen ovat tekijänoikeuksien alaisia, eikä niitä saa levittää ilman lupaa.

Kuva: © Jari Kostet

Kirjoita jotakin