Lintukurssit

Tringa järjestää vuoden aikana lintukursseja, joiden tavoite on lisätä osaamista ja ymmärrystä sekä lintu- että luontoaiheisiin. Kurssien teorian opetusmuoto voi olla etä- tai lähiopetusta, ja kurssien pituus riippuu niiden aiheista. Etäopetus toteutetaan Google Meet-ohjelmalla, ja lähiopetus annetaan Tieteiden talon tiloissa Helsingissä tai vastaavassa tiloissa. Eri tasoisia lintukursseja pyritään järjestämään, jotta ne vastaavat jäsenistön monipuolisiin kiinnostuksiin.

Tringan tarjoamat lintukurssit ovat maksullisia. Kurssit ovat avoimia sekä Tringan jäsenille, että yleisölle. Tulevia kursseja mainostetaan Tringan omilla kanavilla. Ilmoittautumisiin käytetään ilmoittautumisjärjestelmän linkkiä kyseisen kurssin sivulla.

Kaikilla kursseilla on voimassa seuraavat sivun alareunasta löytyvät Lintukurssien peruutusehdot.

Huom! Kurssit toteutetaan vallitsevan koronatilanteen mukaan, paikallisia rajoituksia ja toimenpiteitä noudattaen. 
Lisätietoja kursseista voi kysyä osoitteesta kurssitoimikunta(ät)tringa.fi.

 

Kurssiohjelma 2023

Kurssin järjestäjä: Heidi Björklund

Ajankohta: 1.3.2023, klo 17–19

Kurssin kuvaus: Suomen 4. lintuatlas toteutetaan 2022–2025. Mikä on lintuatlas ja miten voin osallistua siihen? Miten ilmoitan tietoja lintuatlakseen? Mikä on pesimävarmuusindeksi? Missä kannattaa havainnoida ja milloin?

Tutustumme kurssilla lintuatlakseen ja harjoittelemme atlastietojen ilmoittamista netissä ja mobiilisti. Tavoitteena on, että osallistuja osaa ilmoittaa atlashavaintoja ja tietää, mistä lisätietoa löytyy. Kurssi on tarkoitettu aloitteleville atlastelijoille ja lintuatlaksesta kiinnostuneille. Peruslajintuntemus riittää. Aiempiin atlaksiin osallistuneet ovat tervetulleita tutustumaan, miten 4. atlakseen ilmoitetaan tietoja.

Kurssilla harjoitellaan yhdessä havaintojen tulkintaa atlasta varten. Voit jo etukäteen tarkkailla lintujen lauluja, jotta lauluhavainto voidaan ilmoittaa atlakseen.

Hyödyt eniten, jos perehdyt ennen kurssia lintuatlassivuihin:

https://lintuatlas.fi/    ja  www.birdlife.fi/lintuatlas  (etenkin ohjeet havaintojen tallentamisesta ja pesimävarmuusindekseistä).

Lintuatlaksen tulospalvelu:

https://tulokset.lintuatlas.fi 

Kurssilla tarvittavat varusteet: Kynä ja paperia voivat olla hyödyllisiä. Varmista pääsy järjestelmään, jonka kautta voit ilmoittaa atlashavaintoja (Tiira, Laji.fi).

www.tiira.fi ja https://laji.fi

Osallistujamäärä: max. 50

Paikka ja kurssin muoto: Etäopetus Google Meetillä

Hinta: 30 € jäsenille, 45 € ei-jäsenille

Kurssimaksuilla tuetaan atlasretkiä syrjäisille ja huonosti tutkituille paikoille vuonna 2023.

Ilmoittautuminen: Alkaa 16.1.2023 klo 18.00 ja loppuu: 12.2.2023 täällä.

Kurssin järjestäjä: Nadja Weisshaupt, yhteistyössä Helsyn kanssa

Kurssin opettajat: Elina Aarnisalo, Markus Seppälä, Nadja Weisshaupt

Ajankohdat:

  • Etäluennot: torstaisin 2.3. klo 17.30-19.00, 9.3. klo 17.00-19.00 ja 23.3. klo 17-19.00.
  • Harjoitusilta: Tieteiden talossa: to 16.3.2023 klo 17.00-19.00.

Kurssin kuvaus: Asuinalueiden piha-alueet muodostavat monille linnuille tärkeän elinympäristön eri vuodenaikoina ja viheralueiden linnunlaulukonsertti tuo ihmisille paljon iloa keväisin ja kesäisin. Eri lajeilla on kuitenkin monipuolisia vaatimuksia viihtyisälle ympäristölle. Piha-alueiden viihtyisyysaste linnuille ja hyönteisille (mm. linnunpoikasten ravintona!) vaihtelee merkittävästi pihojen moni- tai yksimuotoisuuden mukaan. Pihojemme kautta voidaan aktiivisesti ja helposti tukea kaupunkien monimuotoisuutta vuoden ympäri. Kurssilla opetellaan, miten voidaan hoitaa kotipihat, jotta hyönteiset ja linnut viihtyvät parhaiten. Katsotaan kotimaisia vaihtoehtoja vieraskasvilajien sijaan ja mitkä toimenpiteet suosivat hyönteisiä ja lintuja eri pihoilla. Harjoituksissa kurssilaiset oppivat suunnittelemaan pihoja lintu- ja hyönteisystävällisillä tavalla.

Kenelle: Kurssi on suunnattu aikuisille. Kurssi sopii kaikille omakotitalossa, rivitalossa ja jopa kerrostalossa asuville, joilla on piha, johon haluaa vaikuttaa.

Kurssilla tarvittavat varusteet: Tietokone ja verkkoyhteys Google Meetin vuoksi, muistiinpanovälineet.

Osallistujamäärä: 25

Paikka ja kurssin muoto: Kurssi koostuu neljästä illasta, joista kolme etäopetusta Google Meetin kautta ja yksi harjoitusilta Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki). 

Hinta: 45 € Tringan ja Helsyn jäsenille, 60 € ei-jäsenille.

Ilmoittautuminen: Alkaa ma 9.1.2023 klo 18.00, päättyy: su 5.2.2023, klo 18:00, täällä.

Kurssin järjestäjä: Eero Haapanen

Ajankohta: 1.4.2023 klo 11-17

Kurssin kuvaus: Kurssilla opetellaan tekemään erilaisia linnunpönttöjä, niin että jokainen kurssilainen tekee itse pöntön. Kurssiin kuuluu myös pönttölintuharrastukseen tutustumista noin 1 h retkellä Kuusiluodossa ja Lammassaaressa, jossa katsomme uuttukyyhkyn ja muiden lintujen pönttöjä. Kurssilla tarvittavat varusteet: Varusteena lämpimät työvaatteet. Linnunpönttöjä tehdään ulkotiloissa. Mukaan lintuharrastajan muut vakiovarusteet ja termospulloeväät.

Osallistujamäärä: 10

Paikka ja kurssin muoto: Kurssipaikka on Vanhankaupunginlahden Kuusiluoto.

Hinta: 20 € jäsenille, 35€ ei-jäsenille.

Ilmoittautuminen: Alkaa 1.2. 2023 klo 18.00 ja päättyy 25.3.2023, klo 18:00 täällä.

Kurssin järjestäjä: Nadja Weisshaupt

Ajankohdat:

  • Opetusillat: to 13.4., to 27.4., to 11.5., to 25.5. ja to 8.6., klo 17.00–19.30 etäopetus (Google Meet).
  • Retket: la 15.4., la 29.4., la 13.5., la 27.5. ja la 10.6. – aamuisin noin klo 5/6-10 välillä, tarkemmat tiedot etäopetuksessa.

Kurssin kuvaus: Kurssiin kuuluu viisi opetuskertaa torstai-iltaisin sekä noin kolmen tunnin opastetut linturetket kahdessa ryhmässä viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla. Kurssilla käsitellään pääkaupunkiseudun viittä erilaista elinympäristöä (vesistö, metsä, asuinalue, kosteikko, maatalousympäristö) ja opitaan niiden yleiset lintulajit, lajien tärkeimmät tuntomerkit ja laulut, sekä käteviä määritysvinkkejä ja ekologiaa. Kurssi sopii lintuharrastuksen aloittelijoille, aiempaa kokemusta lintuharrastuksesta ei tarvita. Etäopetus tapahtuu Google Meet-ohjelmalla, jota pystyy käyttämään tavallisella verkkoselaimella (suositeltava harjoituksia varten!) tai älypuhelimen sovelluksella.

Kurssilla tarvittavat varusteet: Kiikarit (kaukoputki, jos on), lintuopas, eväät. Valitse sopivat vaatteet sään mukaan – linturetkellä seisotaan usein kauan samassa paikassa ja tulee helposti kylmä. 

Osallistujamäärä: 24; kurssi toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10. Kurssi on suunnattu aikuisille.

Paikka ja kurssin muoto: etäopetus; retket pk-seudulla.

Hinta: 100 € jäsen, 120 € ei-jäsen.

Ilmoittautuminen: Alkaa: 14.2. 2023, klo 18:00, päättyy: 20.3. 2023, klo 18:00,  täällä.

Kurssin järjestäjä: Nadja Weisshaupt

Ajankohta: Elokuu alussa. Päivämäärät tarkentuvat 2023 alussa.

Kurssin kuvaus: Kahlaajakurssilla tutustutaan pääkaupunkiseudun yleisiin, säännöllisesti muutolla vieraileviin ja pesiviin kahlaajalajeihin. Kurssilla opitaan yleisvinkkejä kahlaajien määritykseen sekä lajikohtaisia tuntomerkkejä. Kurssiin kuuluu kaksi etäopetuskertaa sekä retki kahdessa pienryhmässä Espoon Laajalahdelle kahtena eri päivänä. Kurssi sopii lintuharrastajille, joilla on jo peruskokemusta ja -tietoja lintuharrastuksesta mutta joille kahlaajat ovat vielä hankalia. Etäopetus tapahtuu Google Meet-ohjelmalla, jota pystyy käyttämään tavallisella verkkoselaimella (suositeltava) tai älypuhelimen sovelluksella.

Kurssilla tarvittavat varusteet: Lintuopas-kirja (Svensson ym., Otava) tai vaihtoehtona eurooppalaisen kahlaajavalikoiman kattava lintuopas. Retkellä kurssilaisilta edellytetään kaukoputki, kiikarit ja lintuopas. Valitse sopivat vaatteet sään mukaan – lintutornissa tulee helposti kylmä, vaikka on kesä. Retkellä noudataan koronatilanteen mukaan voimassaolevat paikalliset suositukset.

Osallistujamäärä: 16 (retkellä max. 8 osallistujaa/retki). Kurssi toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10. Kurssi on suunnattu aikuisille.

Paikka ja kurssin muoto: Etäopintoihin osallistumiseen tarvitset tietokoneen ja verkkoyhteyden. Kurssiin kuuluva linturetki tehdään Espoon Laajalahdelle.

Hinta: Jäsenille 40 €; ei-jäsenille 55 €.

Ilmoittautuminen: alkaa 3.7.2023 klo 18.00 ja päättyy 23.7.2023, klo 18:00, täällä.

Lintukurssien peruutusehdot

Kurssille ilmoittaudutaan Eventio-verkkokaupan kautta. Kurssimaksu tai ennakkomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssitiedoissa on linkki Evention lippukauppaan. Valitse haluamasi kurssi ja osallistujien määrä, täytä ilmoittautumiseen tarvittavat tiedot ja maksa kurssimaksu verkkopankissa. Jäsenille ja ei-jäsenille tai muille ryhmille voi olla eri maksuluokka. Maksuluokat näkyvät lippukaupassa.

Evention kautta ei voi itse perua ilmoittautumistaan. Jos haluat perua ilmoittautumisesi ennen kurssin alkua, lähetä asiasta sähköposti osoitteeseen toimisto(ät)tringa.fi.

Jos perut osallistumisesi kurssille yhden päivän ennen viimeistä ilmoittautumispäivää, saat maksamastasi kurssimaksusta takaisin kurssimaksun miinus 5 euroa (Evention käsittelykulut). Jos perut osallistumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tai et tule kurssille, jolle olet ilmoittautunut, kurssimaksua ei palauteta.

Korona: Tule kurssille vain, jos tunnet olosi terveeksi. Epidemiatilanteen mukaan voi olla muutoksia kurssirektien kannalta lyhyellä aikavarauksella. Jos kurssia ei voida pitää suunnitelman mukaan, Tringa tiedottaa muutoksista mahdollisimman pian ja pyrkii tarjoamaan kurssilaisille tyydyttävän ratkaisun. Koronaan tai muihin sairauksiin sairastuminen, joka estää koko kurssille osallistumista, oikeuttaa maksuttomaan perumiseen ja kurssimaksun palauttamiseen (miinus 5 EUR), jos sairastumisesta tiedotetaan 7 päivää ennen kurssin alkua lääkärintodistuksella sairauden pitkäkestoisuudesta. Kurssipaikka vapautuu.

Henkilötietojen käsittelyperusteet löytyvät täältä.

Kurssien retkillä kurssilaiset ovat Tringan puolesta tapaturmavakuutettuja.

Jos kurssi, jolle haluat ilmoittautua, on täynnä, seuraa kurssin varaustietoja. Kurssille voi peruutusten myötä vapautua paikka. Tällöin pääset varaamaan kurssipaikan. Voit myös lähettää toiveen jäädä jonoon toimisto(ät)tringa.fi-osoitteeseen.

Kirjoita jotakin