Lintusäätiedote 22.–26.9.: Pohjoinen kylmänvirtaus pistää vipinää lintuihin

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Lintumaailmassa alkaa tapahtua, sillä yksitoikkoinen kesäkorkeapaine väistyy lopulta pois. Aluksi tulee pohjoinen kylmänpurkaus, jonka myötätuuli pistää vipinää lintuihin, loppuviikolla ehkä taas syksyisen tuulista ja sateista lounaisvirtausta sateineen, mikä patoaa muuttajia.
Ma: Yöllä hyvää pudotussäätä kaakkoisille pikkulinnuille. Aamulla heikkotuulista, kun kylmä rintama ylittää Uudenmaan pohjoisesta alkaen. Sitä seuraa voimistuva pohjoiskoillinen tuuli, joka iltapäivällä on maalla kohtalaista-navakkaa ja merellä jopa kovaa. Erinomaista muuttopurkaussäätä Keski- ja Pohjois-Suomessa mm. kurjille, sepelkyyhkyille sekä arktisille vesilinnuille ja hanhille. Sitä sumentaa etelämpänä rintaman sade- ja pilvialue, joka kattaa pääosan Uuttamaata aamupäivästä iltayöhön asti. Nähtäväksi jää, jatkuuko pohjoisesta lähtevä muutto sadealueen sisään tai sen takareunaa pitkin, ja ”myöhässä” iltapäivällä, vai alkaako kunnon muutto vasta tiistaina. Vaikka arktisen muuton päämassa tulee myöhemmissä kylmänpurkauksissa, sen ensilähtö menee itärajalla ma-ti välillä.
Ti: Kohtalaista-navakkaa ja illaksi vähän heikkenevää pohjoisenpuoleista tuulta, verraten selkeää ja koleaa. Jos maanantaina ei kurkia ja sepelkyyhkyjä muuta, niin nyt viimeistään on kovaa muuttoa. Seassa tulee pohjoisesta ensiryhmät piekanoita, maakotkia ja lapinharakoita sekä arktikaa.
Ke: Heikkotuulinen tai vielä pohjoistuulinen kylmänselkeä aamu. Jos aamulla on vielä kohtalainen luoteenpuoleinen tuuli, se heikkenee päivän kuluessa. Jos jo aamulla on tyyntä (ja hyvin kylmää), saattaa sää iltaa kohti pilvistyä lännestä ja samalla kohtalainen kaakkoistuuli viritä lännestä alkaen. Muuttosää on hyvä, ja voimakas matalapaine Vienanmeren itäpuolella puskee vielä ke aamuna arktikan lähtöä, joskin hyvin itäiselle reitille.
Loppuviikon ennuste epävarma: Mahdollisesti voimakkaita etelänpuoleisia tuulia, sateista ja uudestaan melko leutoa. Muuton patoutumista.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin