Petoretki Virolahdelle 2.9.2023 retkikertomus

Tringan petoretkelle tuli säätöä jo etukäteen, kun sääennusteet lupasivat Hankoon ja muuallekin Länsi-Uudellemaalle lauantaiksi sateita. Näin ollen perinteinen reitti päätettiin vaihtaa lähtöön päinvastaiseen suuntaan. Aamulla bussi suuntasikin siis Hangon sijasta kohti Virolahtea. Kun muutama otettiin Viikin pysäkiltä kyytiin, niin kasassa oli koko ryhmä: 39 retkeläistä, kuski Antero sekä oppaat Aleksi Mikola ja Juho Tirkkonen.

Bussimatkalla pidettiin pieni kertaus retkellä mahdollisesti havaittavista petolintulajeista ja niiden parhaista tuntomerkeistä. Matkalla bussista nähtiin petolajeista jo hiirihaukka ja nuolihaukka. Lyhyt huoltopysähdys Vaalimaan Rajamarketilla, ja varttia vaille kymmenen olimme päivän petostaijikohteessa Miehikkälän Laisniemen pelloilla. Paikalla oli jo muutama paikallinen staijari. Päivän ensimmäinen mehiläishaukka muutti ohi sopivasti juuri levittäytyessämme peltotielle.

Muuton seurantaa Laisniemen pelloilla. Kuva Aleksi Mikola.

Reilun kolmen tunnin staijin aikana havaittiin yhteensä reilu 50 itään-kaakkoon muuttavaa mehiläishaukkaa, joista pääosa kohtalaisen korkealla ja osa myös kaukana. Pari parvea tuli kuitenkin hienosti suoraan yli ja niitä päästiin kunnolla ihailemaan.

Mehiläishaukka. Kuva Tuomas Kervinen.
Mehiläishaukka. Kuva Tuomas Kervinen.

Varpushaukka oli toiseksi runsain petolintu, niitä suihki itäsuuntiin parikymmentä. Muista petolinnuista havaittiin pari sääkseä, pari ruskosuohaukkaa, muutama nuolihaukka, tuulihaukka, hiirihaukka, jokunen merikotka sekä pari-kolme sinisuohaukkaa, joista hieno vanha koiras saalisteli useaan otteeseen ympäröivillä pelloilla. Muusta lajistosta mielenkiintoisimpia olivat pellolla lepäilleet muutama kymmenen kapustarintaa seurassaan yksi suokukko, muutamaan otteeseen äännellen yli lentänyt lapinkirvinen sekä staijipaikan viereisessä kivikasassa pomppinut nuori mustaleppälintu.

Mustaleppälintu, ”muleli”. Kuva Katariina Pyykkö.
Mustaleppälintu. Kuva Aleksi Mikola.

Yhden aikaan petomeno vaikutti hieman hiljenevän, ja päätimme jatkaa matkaa. Suuntasimme takaisin Rajamarketille kahvitauolle. Rajamarketin pihasta ehdittiin havaita ainakin hiirihaukka, varpushaukka ja tuulihaukka.

Ajelimme bussilla Kurkelan peltojen lenkin, mutta emme havainneet tuulihaukkaa ja parinkymmenen pellolla ruokailevan kurjen parvea ihmeellisempää. Tästä matka jatkui jo takaisin länteen päin, ja seuraavana kohteena oli Haminan Lupinlahden lintutorni. Lupinlahden tornista päästiin petolinnuista katselemaan paremmin vielä ylilentänyttä sääkseä sekä lähistöllä saalistellutta ruskosuohaukkaa. Kosteikkolajistosta havaittiin mm 6. jalohaikaraa, noin 350 tavia, jouhisorsia, nokikanoja, silkkiuikkuja sekä luhtakana. Hieman yllättävä havainto oli 18 pilkkasiiven parvi itään.

Lupinlahdelta jatkettiin vielä Haminan Pappilansaarille, joiden välisestä salmesta oli Tiiraan ilmoitettu kuningaskalastaja muutama tunti aiemmin. Tiirailimme ensin bussin ikkunasta silloilta salmiin jalohaikaraa kummempaa näkemättä, mutta viime hetkellä apuopas Juho skarppasi kunkun yhden laiturin päädystä. Nousimme vielä kaikki bussista kuninkaallista ihailemaan, ja se esittelikin itseään hienosti välillä paikallaan eri päin kääntyen, kun pysyimme kunnioittavan etäisyyden päässä.

Kuningaskalastajaa bongaamassa. Kuva Aleksi Mikola.
Kuningaskalastaja. Kuva Tuomas Kervinen.
Kuningaskalastaja. Kuva Aleksi Mikola.

Kuningaskalastajan ihailu aiheutti sen, että poikkeuksellisesti myöhästyimme ilmoitetusta paluuajasta, ja olimme Kiasmalla vasta noin 18.25.

Retkellä havaitut lintulajit (yht. 69, joista petolintulajeja 9): kyhmyjoutsen, laulujoutsen, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, lapasorsa, tukkasotka, pilkkasiipi, telkkä, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, merimetso, jalohaikara, harmaahaikara, mehiläishaukka, merikotka, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, sääksi, tuulihaukka, nuolihaukka, luhtakana, nokikana, kurki, kapustarinta, töyhtöhyyppä, suokukko, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, kesykyyhky, uuttukyyhky, sepelkyyhky, kuningaskalastaja, palokärki, käpytikka, kiuru, törmäpääsky, haarapääsky, räystäspääsky, metsäkirvinen, lapinkirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, mustaleppälintu, pensastasku, kivitasku, kulorastas, hernekerttu, pajulintu, sinitiainen, närhi, harakka, pähkinähakki, naakka, varis, korppi, varpunen, peippo, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, keltasirkku.

150 150 Jaana Sarvala
Kirjoita jotakin