Lintusäätiedote Uudellemaalle 14.–16.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viime päivinä sumu ja sumupilvet ovat tulpanneet laajasti etenkin aamu- ja petolintumuuttoa, mutta tästä eteenpäin tyhjenee kunnolla pienen pohjoisen viileän ja kuivahkon virtauksen myötä. Tosin lounaasta tulee tänä yönä vielä laaja sadealue, joka voi Uudellamaalla pudottaa Keski-Suomesta saapuvia yömuuttajamassoja alas. Huomenna on hyvää pohjoistuulta ja kunnon näkyvyys, mikä laukaisee petolintujen ja kurkien muuttoa. Myös aamumuuttajia menee runsaasti mutta hajallaan korkealla meren yli, eikä rannikolle kerry johtolinjamassoja.

Huomisesta alkaen myös Venäjän Jäämeren rannikon sää on hyvä muutolle, mikä vauhdittaa merisorsien sekä sepel- ja valkoposkihanhien tuloa sieltä kohti Suomea.

Jos katsoo nyt paikallissäätä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta vaikka Raaseporissa, voi nähdä iltapäivällä ja illalla säätutkakuvassa laajan yhtenäisen heikon sinisen kaiun Uudellamaalla. Ne ovat hyönteisiä, eivät lintuja, matkalla etelään.

To: Kohtalaista, merellä navakkaa mutta iltaa kohti vähän heikkenevää tuulta suunnasta N–NNW, poutaa ja hyvä näkyvyys. Pilvisyys vaihtelee, mutta on enimmäkseen melko vähäistä (Helsingin itäpuolella sade ja pilvisyys väistyvät vasta aamulla). Muuttosää on oikein hyvä aamulinnuille, kurjille ja petolinnuille. Kurkien pääjoukkoja tosin lähtee kaukaa Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta, josta ne ehtivät tänne periaatteessa eniten vasta perjantaina. Runsain muuttoaika on läheltä tuleville kurjille (pienempi määrä) aamupuolella–päivällä ja kaukaa tuleville myöhään iltapäivällä ja illalla. Muutto voi jatkua yölläkin. Tuulen suunnan perusteella painopiste on alueella Hanko–Raasepori, jos suuret määrät edes ehtivät tänne. Yöllä on erittäin kovaa pikkulintumuuttoa ja muita yömuuttajia niiden ohessa.

Pe: Aamupuolella tuuli on heikkoa, sää selkeää ja viileää. Päivällä lännestä alkaen pilvisyys lisääntyy ja tihenee, ensin Keski-Suomessa ja lopuksi iltapuolella Uudellamaalla. Samalla viriää lounaistuuli, joka iltapäivällä on merellä kohtalaista ja illalla lännessä jopa navakkaa. Torstaina kaukaa lähteneille kurjille tulee kiire ehtiä pilvisyyden ja vastatuulen alta pois. Niinpä muutto voi yleisesti keskeytyä ennen saapumistaan Uudellemaalle. Ajankohtakin on vielä aikainen, joten ei ole kauhea sisäinen hätä vielä.

La: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta. Pilvisyys on runsasta ja ajoittain sataa. On myös mahdollisuus matalalle sumupilvelle. Kurkien ja petojen muuttosää on huono, mutta aamun pikkulinnut muuttavat hyvin näkyvissä rannikon johtolinjoilla.

Sunnuntain arvio: Lauantain tapaista, sateista ja etelätuulta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin