Lintumessut järjestettiin Helsingissä kahden välivuoden jälkeen

Lauantaina 20. elokuuta järjestetty BirdLife Suomen lintumessut kokosi Helsingin Viikkiin jälleen ison joukon lintuharrastajia ja linnuista kiinnostuneita, kahden välivuoden jälkeen. Tringa vastasi tuttuun tapaan lintumessujen yleisöopastuksista, tällä kertaa ohjelmassa oli kaksi pidempää aamuretkeä Vanhankaupunginlahdelle, seitsemän reilun tunnin mittaista lintukävelyä Viikin pelloille sekä erillinen linturetki lapsille. Retkille ja opastuksille osallistui toistasataa linnuista kiinnostunutta. Messupäivän sää oli aurinkoinen, jopa helteinen, mutta lämpimästä säästä huolimatta lintuja oli hyvin liikkeellä ja monella lajilla syysmuutto jo käynnissä: aamun retkillä päästiin katselemaan mm. pensaissa pyöriviä hyönteissyöjiä, lahdella levähtäviä kahlaajia (mm. neljä lajia Tringoja), pelloille kerääntyneitä keltavästäräkkejä ja kirvisiä (aamun ensimmäisellä retkellä kuultiin lapinkirvinen). Lintumessupäivä tullaan kuitenkin muistamaan erityisesti nuorten punajalkahaukkojen vaelluksesta etelärannikolle, ja päivän retkillä ja lintukävelyillä havaittiin ainakin kolme eri yksilöä. Petolintuja havaittiin muutenkin mukavasti, erityisesti falcoja – punajalkahaukan lisäksi tuuli-, nuoli-, ampu- ja muuttohaukka.

Tringan oppaiden vetämillä lintukävelyillä riitti osallistujia. Kuva © Jaana Sarvala.

Tringa esittäytyi lintumessuilla myös omalla messupisteellään, jossa yhdistyksen aktiivit jakoivat esitteitä, jäsenlehden näytenumeroita ja kertoivat yhdistyksen toiminnasta. 14 Messuvierasta liittyi päivän aikana Tringan jäseneksi! Yksi Tringan teemoista messuilla oli lintuystävällisen lasirakentamisen puolesta tehty kuntalaisaloite, jota yhdistyksen suojelusihteeri Juho Leppänen esitteli messujen ohjelmalavalla.

Tringan suojelusihteeri Juho Leppänen ohjelmalavan juontaja Paul Segersvärdin haastateltavana. Kuva © Aili Jukarainen.

Messuilta löytyi tänäkin vuonna ohjelmaa myös lapsille, josta vastasivat pääosin Tringan lasten ja nuorten toimikunnan jäsenet. Lapsille oli tarjolla mm. lintuaiheista kasvomaalausta, taide- ja väritysnurkkaus sekä lintuaiheinen videoesitys.

Suuret kiitokset kaikille lintumessuille osallistuneille, niin tapahtuman kävijöille kuin Tringan oppaille ja muille vapaaehtoisille sekä tapahtuman järjestäjille!

Lintuaiheisia kasvomaalauksia taiteili Tringan lasten ja nuorten toimikunnan Hanna Mensonen (kuvassa vas.), kuva © Merja Talvela.
Kuva © Merja Talvela
Tringan messupöydän takana suojelusihteeri Juho Leppänen, retkikoordinaattori Jaana Sarvala sekä hallituksen jäsen Tuire Kujala. Kuva © Merja Talvela.
Tringan messupisteellä riitti väkeä pitkin päivää. Kuva © Johannes Silvonen.
Kuva © Aleksi Mikola
Ohjelmalavan yleisöä. Kuva © Johannes Silvonen
BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa toivottamassa messuvieraita tervetulleeksi. Kuva © Johannes Silvonen

2560 2021 Johannes Silvonen
Kirjoita jotakin