Lintusäätiedote Tringan alueelle 18.–20.9.: Muuton purkautuminen alkaa viikonloppuna

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Vastatuulinen muuton patoamissää jatkuu, mutta muuton purkautuminen alkaa viikonloppuna, valitettavasti vain vähitellen päivä päivältä niin, ettei jättimäistä kertarysäystä synny. Edelleen on hyvä säätila kaakkoisille ja itäisille harvinaisuuksille – myös eteläisille, jos jokin yksilö haluaa lentää väärään kompassisuuntaan.
Pe: Aamun kuluessa lännestä alkaen jatkuvaa ja melko runsasta sadetta, joka loppuu Hangossa puolilta päivin ja idässä iltapäivällä; samalla pilvisyys voi rakoilla. Ennen sadetta on kohtalaista-navakkaa kaakonpuoleista tuulta, joka sateen jälkeen kääntyy lounaaseen ja voimistuu, merellä kovaksi. Illalla jälleen lännestä alkaen paikoin sadetta kuuroina. Huono muuttosää.
La: Aamulla merellä navakkaa, paikoin jopa kovaa lounaanpuoleista tuulta, joka ilta kohti hieman heikkenee; sisämaassa tuuli on reippaan kohtalaista. Pilvistä-puolipilvistä ja pieni, illalla suurehko kuurojen mahdollisuus etenkin meren äärellä. Edelleen melko paha tuuli meren ylitykseen, mutta ainakin kohtalainen aamumuutto käynnistyy mantereella matalalla.
Su: Enimmäkseen kohtalaista länsilounaistuulta, joka heikkenee illaksi; vaihtelevaa pilvisyyttä, mahdollisesti joitakin heikkoja kuuroja. Aamumuutto ja mahdollisesti myös haukkamuutto virkistyvät selvästi. Vastatuulen takia muutto menee matalalla, jolloin linnut näkyvät hyvin ja pakkautuvat virroiksi rannikon niemiin.
Ma–ti, arvio: Ma on heikkotuulinen ja mahdollisesti hyvä melkein kaikille menijöille paitsi kylmänpurkausspesialisteille. Silti kurkiakin voi lähteä, mutta läheskään ihanteellinen muuttosää ei ole oikein rajulle muutolle. Tiistaina lähestyy uusi kuuma putki runsaiden sateiden kera itäkaakosta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin