Retki Viikkiin 20.9.

Tringan retki Viikkiin alkoi klo 10 Gardenian pihalta 29 osallistujan voimin. Läheisillä pelloilla reilu 50 suokukkoa seisoskeli uuden hulevesialtaan vieressä. Ojan varressa näkyi pari pensastaskua. Huhua mahdollisesta taigauunilinnusta lähdettiin todentamaan Keinumäelle, mutta inoa ei paikalta löytynyt. Joitain mustapääkerttuja, hernekerttu ja tiltaltteja kylläkin. Hakalan lavalta näkyi perusvesiäisten ohella äänestä spotattu metsähanhiparvi matalalla Hakalan päällä. Noin 12 hanhen joukossa yksi näytti pienemmältä ja lyhytkaulaisemmalta, hieman selkäkin oli vaaleampi joskaan selkäpuolta ei kunnolla päästy näkemään, vain lyhyen aikaa. Metsähanhen Rossicus-alalajin (tundrametsähanhi, joista suurin osa Tringan alueen metsähanhista on) jotkut yksilöt ovat huomattavan lyhytnokkahanhimaisia: pieniä, tylppänokkaisia ja ainakin jossain valossa näyttää siiven yläpeitinhöyhenet kohtalaisen vaalean harmailta. En lähtenyt siksi määrittämään kyseistä yksilöä, myös, koska yläpuoli tuli nähtyä vain nopeasti. Viereisestä Hakalan tornista oli hanhiporukka nähty ilmeisesti paremmin ja jälkikäteen kuulin yhden hanhista olleen kuin olleenkin lyhytnokkahanhi! Itselleni viikkielis, ja komea retkipinna samalla. Retken lajilista kasvoi siis yhdellä jälkikäteen.
Purolahden tornilta näkyi mm. viisi itään päin vaeltanutta palokärkeä, jokunen hiirihaukka ja vielä yksi mehiläishaukkakin. Pidempään staijailtiin kuitenkin Majavatien kallioilla, josta näkyi vajaa 10 hiirihaukkaa, jokunen tuulihaukka, nuolihaukka, merikotka, viitisen ruskosuohaukkaa ja sinisuohaukka (luultavasti sama kuin Hakalasta aiemmin nähty), sekä sokerina pohjalle syksyn ensimmäinen piekana Viikkiin.  Kyseinen lintu lensi aivan havainnoitsijoiden edestä osan porukasta jo lähdettyä Jaanan mukana kohti Gardeniaa. Vajaa 50 kurjen parvi lensi aivan päitä hipoen ja ahkerasti äännellen ylitse. Peipoilla, rautiaisilla, metsä- ja niittykirvisillä oli päivällä kovaa muuttoa päällä. Retki päättyi klo 15.
Oppaina Jaana Sarvala ja Otso Häärä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin