Lintusäätiedote 11.–13.4.2015: Erinomainen muuttosää etenkin lauantaina

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:
En ehtinyt täsmentää kurkimuuttoa edellisen ennusteen jälkeen: liiallisen sivutuulen takia se oli alkujaan epävarma mutta mahdollinen. Koska jo eilisessä huonommassa tuulessa kuin tänään muutto alkoi, oli odotettavissa että tänään tulee kunnon muutto, koska tuuli oli heikompi ja lounaisempi kuin tiistain ennusteissa. Huomenna on sään puolesta kovan kurkimuuton loistotilaisuus. Toisaalta on mielenkiintoista nähdä, tyhjenikö Viro ja Latvia tänään ja pitääkö odottaa kauempaa tulevaa toista massaa pitempään, vai onko tosimassa huomenna. Huomisen jälkeen muuttosäät vaihtelevat edelleen kovasti Pohjolassa ja Baltiassa, mutta Etelä- ja Keski-Euroopassa säätilanne on erinomainen kaikille kohti Suomea pyrkiville linnuille. Pääsiäisen jälkeen vallinnut läntinen virtaustyyppi näkyy mm. siinä, että västäräkkejä on vielä kovin vähän.
La: Aamulla heikkoa lännenpuoleista tuulta, joka aamupäivästä alkaen kääntyy etelälounaaseen ja on heikkoa-kohtalaista. Verraten selkeää ja aivan erinomaista muuttosäätä päivällä mm. kurjille, haukoille, sepelkyyhkyille ja yöllä rastaille, kahlaajille ja hyönteissyöjille. Kurkien pääreitti on todennäköisesti hiukan läntisempi kuin tänään.
Su: Aamulla kohtalaista etelänpuoleista tuulta, joka päivällä kääntyy WSW:hen ja voimistuu merellä navakaksi. Aamulla lännestä pilvistyvää ja päivällä lännestä alkaen sadetta ja matalaa alapilveä, ehkä sumuakin. Yöllä ja aamulla vielä erittäin hyvä muuttosää mm. peipoille, mutta iltapäivällä on paljon huonompi tilanne. Epätodennäköisempi vaihtoehto on, että sään huononeminen alkaa jo aamulla lännestä.
Ma vielä hyvin epätarkka: Lännenpuoleisia voimakkaita tuulia, mahdollisesti sateista, melko huonoa muuttosäätä.
Ti–ke, epävarma arvio: Tiistain mahdollisesti voimakas luoteinen virtaus ja muutto seis, ma-ti myös Baltiassa huonoa. Keskiviikkona ehkä taas erinomainen etelätuuli ja poutapäivä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin