Lintusäätiedote 5.–9.4.: Muuttosää paranee sunnuntain jälkeen

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Paikallinen muuttosää paranee sunnuntain jälkeen vastatuulen loppuessa ja päivien lämmetessä, kun korkeapaineen selänne vahvistuu Brittein saarilta Suomeen. Vaikka kunnon lämmintä myötätuulipurkausta ei edelleenkään tänne tule, tuulet auttavat lounaismuuttajien kuten rastaiden ja kuovien saapumista maanantaista alkaen. Toisaalta pohjoinen kylmänpurkaus vallitsee kaakossa, Valko-Venäjän suunnalta Balkanille ja Italiaan, joten sieltä tulijat ovat jumissa.
Su: Enimmäkseen kohtalaista, merellä etenkin iltapäivällä navakkaa koillisen ja idän välistä tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja joitakin heikkoja räntä- tai vesikuuroja. Muuttosää on keskimäärin huononpuoleinen mutta esimerkiksi piekanoille melko hyvä.
Ma: Aamulla selkeää, yöpakkasta ja heikkoa koillisenpuoleista tuulta. Päivällä heikkoa tuulta ja lännestä vähitellen tihenevää ylä- ja keskipilvisyyttä. Illalla pilvistä ja heikkoa-kohtalaista lounaistuulta. Iltapäivällä sisämaassa jopa +10 astetta. Huomattavasti parempi muuttosää kuin moneen aikaan. Esimerkiksi peippoja, niittykirvisiä, hiiri- ja varpushaukkoja sekä kurkienkin etujoukkoja tulee entistä enemmän.
Ti: Kohtalaista-navakkaa lounaanpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja mahdollisesti vähän sadetta. Mikäli ei ole sumua ja liian matalaa alapilveä, yö on erinomainen mm. rastaille, lehtokurpille, taivaanvuohille, vesilinnuille ja punarinnoille, aamu taas esimerkiksi peipoille.
Ke–to, arvio: Viileähkö virtaus kääntyy lännen ja luoteen välille ja voimistuu, mikä heikentää taas muuttosäätä muille kuin voimakkaille lentäjille (hanhet, vesilinnut). Linjan Italia-Ruotsi länsipuolella sää on hyvä, ja sieltä tuleva muutto pääsee lähestymään Suomea reippaasti.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin