Lintusäätiedote 27.–29.3.2015: Lamaantunut muutto paranee vähäksi aikaa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Itätuuli on lamauttanut muuton täysin, mutta tilanne paranee vähäksi aikaa lähipäivinä. Lämmin kaakkoinen virtaus on päässyt Latvian tasalle mutta ei tule siitä eteenpäin. Silti on pieni mahdollisuus että pe-la yönä voimakkaassa myötätuulessa voisi saapua kaukaa kaakosta hyvin aikaisia taskuja (kivi- tai aro-) tai harvinaisia kiuruja.
Pe: Aamulla merellä navakkaa itäkaakkoistuulta, joka päivän aikana kääntyy hitaasti illaksi etelään ja heikkenee vähän. Pilvistä, vielä aika koleaa ja ajoittain vesisadetta (mahdollisuus myös rännälle) lännestä alkaen. Huonohko muuttosää muille kuin em. kaakkoisille harvinaisuuksille ja ensimmäisille västäräkeille.
La: Aamulla kohtalaista, merellä jopa navakkaa etelätuulta, joka päivällä lännestä alkaen kääntyy lännen ja lounaan välille sekä heikkenee nopeasti. Pilvistä ja aamulla sateen mahdollisuus; iltapäivällä lännestä alkaen sadetta, joka illaksi loppuu lännestä alkaen. Sateen jälkeen on huomattava sumupilven tai sumun mahdollisuus. Yöllä ja aamulla melko hyvä muuttosää Virosta tuleville kaakon harvinaisuuksille, punarinnoille, sepelkyyhkyille, västäräkeille ja peipoille (muuton alku). Myöhemmin muuttosää huononee sateen, alapilven ja mahdollisen sumun takia. Sadealueen tarkka ajoitus ja laajuus on nyt vielä mahdotonta – kannattaa tarkistaa säätutkakuvista lauantain aikana.
Su arvio: Heikkoa-kohtalaista, myöhemmin kohtalaista-navakkaa etelätuulta, pilvistä ja aamulla suurehko sumun mahdollisuus. Todennäköisimmin on enimmäkseen poutaa, mutta kohtalainen sateen mahdollisuus on etenkin idässä aamupuolella ja lännessä iltapuolella. Sumu ja alapilvi voivat huonontaa muuttosäätä, mutta yö- ja aamumuuttajille on muuten hyvä tilanne.
Alkuviikko: laaja matalapaine saapuu lännestä Suomeen ja jää siihen tuoden yleisesti sadetta, viileyttä ja huonohkoja muuttosäitä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin