Lintusäätiedote 30.3.–1.4.2015: Kevätmuuton myötävirtaukset kiertävät Suomen kaukaa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kovien itätuulten ja eilisten sadealueiden tulppaama muutto purkautui tänään, sillä tuuli oli hyvä eikä sumupilvi pudonnut liian alas kuin ajoittain. Tällä viikolla ilmamassa kylmenee hiukan (pieniä yöpakkasia taas tiistaista alkaen), olemme laajan matalapaineen alueella, ja lämpimät kevätmuuton myötävirtaukset kiertävät Suomen kaukaa. Takatalvenkin mahdollisuus on usein hilkulla. Monena päivänä muutto estyy huonon sään takia.
Ma: Enimmäkseen navakkaa tuulta etelästä-kaakosta, pilvistä, synkkää ja koko päivän lähes tauotonta sadetta, myös räntää. Surkea retkisää ja muutto jumissa.
Ti: Aamulla merellä kovaa etelätuulta, joka päivällä heikkenee navakaksi ja kääntyy lounaaseen. Sadetta, joka heikkenee iltapäivällä ja muuttuu ajoittaiseksi. Tuulen, huonon näkyvyyden ja matalien pilvien takia tämä on toinen surkea muuttopäivä. Ti-ke yönä lounaistuuli heikkenee sopivaksi, pilvisyys repeilee, ja voi olla hyvä yömuuttajasää mm. rastaiden etujoukoille ja vesilinnuille, jos ei ole matalaa sumupilveä.
Ke, säähän vaikuttaa oleellisesti Baltiaan saapuvan matalan osakeskuksen reitti, joka on vielä epätarkka: Todennäköisimmin heikkoa-kohtalaista idänpuoleista tuulta ja poutaa mutta melko pilvistä. Iltaa kohti tuuli saattaa voimistua ja voi alkaa sataa. Paikallisesti melko hyvä muuttosää etenkin aamulla, mutta sitä heikentää laaja sade Baltiassa ja voimistuva pohjoisenpuoleinen tuuli Itämerellä. Toisaalta kahden edellisen vuorokauden tulppa voi muuttoa vahvistaa.
Loppuviikon arvio: Vähitellen heikkenevää pohjoisen-luoteenpuoleista tuulta, pilvistä ja torstaina yleisesti vesi-, räntä- tai mahdollisesti jopa lumisadetta, joka seuraavina päivinä on kuuroittaisempaa; viileää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin