Lintusäätiedote 13.–16.10.2014: Arktikasää paranee viikon loppua kohden

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Arktikan liikkellelähtö Vienanmereltä on jatkunut koko ajan, koska vastatuulivirtaus ei sinne pääsytkään. Tänään varmaan osa hanhista meni sumupilven yläpuolella (juuri äsken ikkunasta kuului tundrahanhiparven ääntä). Kuten oli odotettavissa, Suomen sade- ja pilvialue sekä itätuuli poikkeutti osan allimuutosta Pohjanlahdelle. Arktikasää paranee viikon loppua kohden ihanteelliseksi tyhjennykseksi sieltä päin; allin päämassa voi tulla. Samalla idän harvinaisuushyönteissyöjien on poistuttava Venäjältä kohti Suomea, elleivät halua kuolla talvisäähän.
Ma: Yöllä sateista pudotussäätä ja enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista, koillisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä kääntyy itäkaakkoon. Aamulla pilvistä ja paikoin heikkoa sadetta, päivällä pilvisyys repeilee. Muutoin hyvä muuttosää, mutta etenkin aamupuolella voi olla matalaa sumupilveä, joka haittaa. Arktikan lähdölle hyvä sää vain Itä-Suomessa, ei vielä Vienassa.
Ti: Yöllä pudotussää. Aamulla enimmäkseen heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta ja päivällä kohtalaista itätuulta, joka iltaa kohti voimistuu merellä navakaksi. Päivällä tuuli alkaa kääntyä Vienanmerellä pohjoisen puolelle. Pilvistä-puolipilvistä ja etenkin aamupuolella paikoin sadetta. Hyvä ja iltaa kohti yhä paraneva muuttosää kaikille ryhmille, jos pilvet eivät liian alhaalla.
Ke-to: Sää kylmenee. Todennäköisimmin kohtalaista, merellä navakkaa itäkoillisvirtausta, vaihtelevaa pilvisyyttä, joka voi pahimmillaan olla paksuhkoa kumpukerrospilveä, ja poutaa. Erittäin hyvä virtaus arktikan lähdölle ja kotkamuutolle.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin