Tringan EuroBirdwatch-tapahtumissa seurattiin syksyn muuttolintuja

Tringa osallistui tänä vuonna EuroBirdwatchiin järjestämällä kallioille ja kukkuloille kuusi tapahtumaa. EuroBirdwatchin tärkein tavoite on herättää kiinnostusta muuttolintuja ja niiden suojelua kohtaan. Muuttolinnut kohtaavat matkallaan monia vaaroja, joista suurimpia ovat ilmastonmuutoksen ja tehostuneen maankäytön aiheuttamat ympäristömuutokset sekä laiton metsästys. EBW keräsi Euroopassa ja Keski-Aasiassa 36 maassa runsaat 24.000 harrastajaa, jotka havaitsivat ja raportoivat yhteensä yli 3 miljoonaa lintua. Suomesta lintuja raportoitiin eniten, 1,4 miljoonaa.

Tringan tapahtumiin osallistui yhteensä 230 lintuharrastajaa. Lintuja tarkkailtiin lauantaina aurinkoisessa säässä Aapo Salmelan ja Julia Palorinteen opastamina Herttoniemen Majavakalliolla, Kim Söderlingin opastamana Vantaan Pitkäjärvellä ja Juho Tirkkosen ja Aki Aintilan opastamina Hangon Tulliniemessä.

Majavakalliolla. Havainnoista mainittakoon mm. 71 viiksitimalia, 60 harmaasorsaa, 88 töyhtöhyyppää. Kuva Jaana Sarvala.
Runsaimmat lajit Majavakalliolta nähtyinä olivat valkoposkihanhi, varis ja naakka. Lievätkö juuri näiden lajien edustajat Pian, Eevan ja Valtterin näköpiirissä. Vai joku 47 havaitusta hiirihaukasta? Kuva Jaana Sarvala.
Hangossa muuttomatkaeväitä tankkasi kaksi virtavästäräkkiä, joita Suomessa pesii vain muutama kymmenen paria. Kuva Juho Tirkkonen.

Sunnuntaina lintuja havainnointiin Laajalahdella Juha Ojalan opastamalla retkellä, Vuosaaren täyttömäellä Mikko Salosen johdolla ja iltapäivällä vielä Vanhankaupunginlahdella Hakalanniemen katselulavalla, oppaana Eero Haapanen.

Vuosaaressa havainnointipaikkana oli yksi täyttömäen monista kukkuloista. Kuva Jaana Sarvala.

EuroBirdwatch on järjestetty lokakuun alussa vuodesta 1993 alkaen.

150 150 Jaana Sarvala
Kirjoita jotakin