EuroBirdwatch-viikonloppuna tarkkailtiin lintujen syysmuuttoa

Koko Euroopan ja Keski-Aasian kattava EuroBirdwatch -tapahtuma järjestetään vuosittain aina lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tringa järjesti omalla alueellaan EBW-viikonloppuna useita lintuharrastajille suunnattuja muutonseurantatapahtumia. Tässä pieni yhteenveto viikonlopun tapahtumista:

Jo perinteikkäällä EBW-tapahtumapaikalla, Helsingin Herttoniemen Majavatien kalliolla oli tapahtuman aikana (la 30.9. klo 8-14) yhteensä 33 kävijää. Etenkin aamupäivän sää oli haasteellinen: aamulla paikoin kovaa sadetta (+ yksi kunnon kuuro vielä loppumetreillä), samoin tuuli paikoin todella kova, staijareiden piti hakeutua jo vähän suojaankin. Havikset jäivät kelistä johtuen maltillisiksi, jouhisorsilla ja tukkasotkilla hieman muuttoa, samoin hiirihaukkoja havaittiin muutamia. Syksyn hurjasta kuusitiaisvaelluksesta huolimatta kuusitiaisia havaittiin vain kaksi yksilöä. Päivän piristävin havainto lienee arosuohaukka, joka näkyi pariin otteeseen vilaukselta Majavatien kalliolle.

Espoon Bergön tornissa (la 30.9. klo 8-13) syysmuuttoa kävi seuraamassa 11 lintuharrastajaa, lisäksi kymmenkunta muuta retkeilijää. Sade hellitti 9:30 jälkeen, jolloin alkoi mennä hienosti haapana-jouhisorsa -parvia. Sorsalintuja muutti yhteensä noin 1700, joista valtaosa haapanoita. Päivän tähtihetkiin kuului myös nuori muuttohaukka, joka jahtasi hetken merimetsoa.

Espoon Bergön tornista on komeat maisemat. Kuva: Touko Torppa

Myös Vuosaaren täyttömäellä järjestettiin Tringan opastettu muutontarkkailutapahtuma (la 30.9. klo 10-14), mutta Vuosaarenhuipulla tuuli lujaa, joka sateen ohella karsi potentiaalisia osallistujia. Paikalle löysikin vain 4 linnuista kiinnostunutta.

Sunnuntaina (1.10. klo 10-13) järjestettiin Vantaan Pitkäjärven lintutornissa opastettu muutonseurantatapahtuma. Hieman edellispäiväistä paremmasta säästä huolimatta myös Pitkäjärven tornissa oli rauhallista: 4 osallistujaa. Parhaina havaintoina voisi mainita rusko- ja sinisuohaukan, myös kuusitiainen havaittiin.

Myös Hangossa järjestettiin muutonseurantatapahtuma: Aamupäivä Hangon lintuasemalla – opastus lintuharrastajille (su 1.10. klo 9-12), joka keräsi 6 osallistujaa. Kukaan osallistujista, sen enempää kuin lintuaseman havainnoijistakaan, tuskin osasi etukäteen edes kuvitella, minkälainen ikimuistoinen lintupäivä sunnuntaista kehkeytyisi. Lintuasemalla syksyn aikan jo useampaan kertaan rikottu kuusitiaisten päivämuuttoennätys pistettiin aivan uusille lukemille, kun päivän aikana laskettiin kaikkiaan 69 397 muuttavaa kuusitiaista! Jonkinlaisen käsityksen päivän kuusitiaisvyörystä saanee Haliaksen facebook-seinällä julkaistusta, Ahti Ihosen kuvaamasta videosta: https://fb.watch/nxAFI4yOt2/

Bergön tornin EBW-päivän muutonseurantaa. Kuva: Touko Torppa.

Mikä EuroBirdwatch? Lue tarkemmin BirdLife Suomen verkkosivulta: birdlife.fi/tapahtumat/ebw/

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin