Lintusäätiedote Uudellemaalle 11.–13.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Arktisten valkoposkihanhien pääjoukot ovat suurin määrin Suomessa, mutta viime viikon maanantain jättimuuton jälkeen ne ovat siirtyneet Kaakkois-Suomen eteläosiin. Lisäksi sunnuntaina oli toinen voimakas muuttoaalto Itä-Suomessa, pääosin hyvin korkealla. Mukana siinä oli myös tundrahanhia. Muillakin lajeilla on muutto edennyt, mm. tilhien pääjoukot saapuivat ja kadoksissa olleet punakylkirastaat yleistyivät. Lähipäivinä muutto kuitenkin tulppaantuu voimakkaan lounaisvirtauksen takia, kun syvä matalapaine kulkee Pohjois-Suomen yli tuoden sinne talven.

Ke: Enimmäkseen navakkaa, merellä kovaa lounaistuulta, pilvistä ja yleisesti sadetta. Muutto ihan lamassa.

To: Tuuli suunnilleen keskiviikon voimakkuudella, mutta enemmän WSW-suunnasta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja ajoittain sadekuuroja. Muuttosää huono.

Pe: Kohtalaista, merellä navakkaa länsituulta, ja vaihtelevaa pilvisyyttä mutta poutaa. Muuttosää kohtalainen.

Viikonloppuna uusi voimakas matala tulee lännestä ja tulppaa muuttoa, mutta sen jälkeen näyttäisi avautuvan pohjoinen kuulas virtaus ja tyhjennyssää mm. lopuille hanhille, muuttaville varislinnuille ja rastaille.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin