Lintusäätiedote Tringan alueelle 15.–17.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lounaasta saapunut syvä matalapaine vastatuulineen ja sateineen tulppasi muuton taas tänään eilisen hyvän päivän jälkeen. Matalapaine lähes pysähtyy Lappiin täyttymään, ja siksi muuttosää kohenee vain kohtalaiseksi kolmen seuraavan päivän ajaksi. Tiistaina kuitenkin ennusteissa uusi osakeskus kulkee Uudenmaan läheltä itään ja sen takana avautuu tiistai-illasta alkaen pohjoinen kylmä virtaus, oikea kunnon tyhjennysvirtaus loppusyksyn muuttajille kuten lopuille hanhille, joutsenille, variksille, naakoille, maakotkille, lopuille varpushaukoille ja siemensyöjille sekä yöllä punarinnoille, vesilinnuille ja rastaille. Loppuviikolla sulkukorkeapaine vahvistuu Suomen länsipuolelle ja liikkuu hitaasti itään, jolloin yöt menevät pakkaselle.

Su: Kohtalainen–navakka (merellä jopa kova) tuuli kääntyy aamulla lännestä alkaen luoteeseen. Pilvistä–puolipilvistä, ja aamupuolella yleisesti kuuroja, merellä voimakkaina ukkosen kera, mutta sen jälkeen vain vähän heikkoja sadekuuroja. Muuten erinomainen näkyvyys ja kohtalaisen hyvä muuttosää, mutta voimakas sivutuuli haittaa.

Ma: Kohtalaista, merellä navakkaa luoteistuulta. Melko pilvistä (Stratocumulus) ja joitakin yksittäisiä sadekuuroja voi tulla mutta näkyvyys on erinomainen. Muuttosää on vähän parempi kuin sunnuntaina.

Ti: Ennuste on epätarkka lännestä tulevan matalapaineen osakeskuksen epävarman reitin takia. Jos se ohittaa Suomen eteläpuolelta, pilvisyys vaihtelee ja on poutaa. Aamun reipas lännenpuoleinen tuuli heikkenee päivällä ja kääntyy illalla pohjoiseen. Jos matalapaine kulkee Lounais-Suomen yli kaakkoon, tuuli on hyvin vaihteleva päivän kuluessa, voi sataa, mutta lopuksi tuuli kääntyy kuitenkin pohjoiseen.

Jatkoarvio: Kuivaa, kuulasta pohjoisenpuoleista virtausta ja kaikkien lajien tyhjennyssää. Pikkulintuja näkyy melko huonosti, koska hajaantuvat korkealle (paitsi vaelluslinnut ja vihervarpuset), isompia hyvin.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin