Lintusäätiedote Uudellemaalle 8.—10.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Loistava tyhjennyssää torstaina riitti vielä kolmanteen yli 10 000 kurjen muuttopäivään Raaseporin Påminnessä ja sepelkyyhkyjäkin riitti moneen paikkaan vielä mukavasti. Hanhet taisivat pääosaksi jo mennä, vaikka Kaakkois-Suomessa on vielä ainakin 100 000 jäljellä. Viikonlopun matalapaineesta kehittyi voimakkaampi ja hitaampi kuin keskiviikkona näytti. Niinpä torstai oli vielä hyvää muuttosäätä. Säätutkissa näkyi illan hämärtyessä paitsi valtava rastaiden lähtö yömuutolle, niin myös joidenkin parvilintujen virta Saimaalta pääkaupunkiseudulle. Maastohavaintoja ei oikein ole, mutta saattoivat olla valkoposkihanhia tai haapanoita, joita Viron Poosaspeassa näkyi merellä aikaisemmin torstaina muutolla yli 4000. Myrskymatalapaine väistyy vain hitaasti, joten huominen muuttosää on paljon huonompi, miltä keskiviikkona näytti.

Yleisesti ottaen syysmuutto etenee lähiaikoina edelleen rivakkaa vauhtia, sillä kuulaita pohjoisenpuoleisia virtauksia on tiedossa lähiaikoina ja kylmiä pakkasöitä varsinkin Pohjois-Suomeen. Tämän jakson jälkeen kurjet, hanhet, sepelkyyhkyt, peipot ja järripeipot sekä useimmat aamun pikkulinnut ovat pääosaksi poistuneet Suomesta. Rastaita, varis- ja vesilintuja, joutsenia, piekanoita, kotkia, punatulkkuja, hippiäisiä ja tilhiä riittää vielä muuttamaan paljonkin.

su: Navakkaa, merellä kovaa pohjoisenpuoleista tuulta, joka illaksi heikkenee vain hiukan. Aamulla pilvistä ja vielä vähän vesi- tai räntäsadetta lähinnä idässä, mutta päivällä poutaantuu kokonaan ja pilvisyys repeilee. Koleaa. Muuttosää on liian kovan myötätuulen takia melko huono, mutta yömuutto (etenkin rastaita ja vesilintuja kyllä repeää su-ma yönä).

ma: Heikkoa-kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja lännessä Hangon suunnalla vesi- tai räntäkuuroja. Muuten kylmää, kuulasta ja loistava näkyvyys sekä tyhjennyssää. Yömuutto kovaa.

ti, epätarkka: Vähän lämpimämpää ilmaa lähestyy lounaasta. Todennäköisesti heikkotuulista, vaihtelevaa pilvisyyttä, joka lisääntyy ja lännestä vähän kuuroittaista sadetta. Melko hyvä sää etsiä yömuutolta pudonneita lintuja kuten itäisiä uunilintuja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin