Lintusäätiedote Uudellemaalle 5.—7.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Vastatuulen loppuminen ja poutasää hyvän näkyvyyden kera räjäytti toden teolla kurki- ja sepelkyyhkymuutot sekä sunnuntaina, että maanantaina. Kumpanakin päivänä kurkia meni parhaimmillaan yhdestä havaintopaikasta yli 10 000 ja sepelkyyhkyjä yli 70 000. Molempia riittää vielä jonkin verran hyviin muuttoihin. Hanhimuutto repesi maanantaina toden teolla, kun valkoposkihanhia ja määrittämättömiä hanhia muutti kahdessa paikassa Pohjois-Karjalassa yli 200 000, mikä todennäköisesti oli jo suurin päämuutto, vaikka ounastelin sen tulevan vähän myöhemmin. Seassa Itä- ja Etelä-Suomessa havaittiin monin paikoin 5000-15000 sepelhanhea, mikä on suuri syysmuutto lajille Suomessa.

Hyvä muuttosää, jopa tyhjennyssää, jatkuu edelleen mm. koskeloille, telkille, sorsille, kotkille, piekanoille sekä varpus- ja hiirihaukoille sekä järripeipoille ja niittykirvisille, öisin rastaille, hippiäisille ja punarinnoille. Myös maakotkat aloittavat. Lepäileviä valkoposkihanhiakin on Kaakkois-Suomessa vielä paikoitellen kymmeniä tuhansia, jotka myötätuuli voi temmata mukaansa. Yöpakkasten koveneminen Pohjois-Suomessa ja -Venäjällä sekä pohjoisvirtaus vauhdittavat loppujen kurkien, hanhien ja arktisten vesilintujen (alli, lapasotka, mustalintu) muuttoa erityisesti torstaina ja sunnuntaina. Harvinaisuusvirtaus koillisesta tulijoille jatkuu melko hyvänä.

To: Enimmäkseen kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä voimistuu merellä navakaksi. Pilvisyys vaihtelee, mutta ei sada. Muuttosää on myötätuulen takia oikein hyvä kaikille menijöille.

Pe: Matalapaine lähestyy lännestä päivän aikana. Niinpä aamun heikonpuoleinen lounaistuuli voimistuu päivän aikana kohtalaiseksi, merellä navakaksi ja kääntyy etelään. Aamulla on jopa melko selkeää, mutta päivän aikana pilvisyys lisääntyy, tihenee ja alenee lännestä alkaen. Jo päivällä on pieni sateen mahdollisuus, mutta illaksi saapuu lännestä yhtenäinen laaja sadealue. Muuttosää on hyvä aamumuuttajille, mutta huononee sen jälkeen.

La: Selvästi koleampi päivä kuin viime aikoina on ollut. Voimakas matalapaine kulkee yöllä likimain Suomenlahtea pitkin itään, jolloin on jatkuvaa runsasta sadetta ja itätuulta. Aamulla tuuli on pohjoisen puolelta ja navakkaa, merellä kovaa. Sade lakkaa aamulla tai päivällä, ja iltapäivällä pilvisyys alkaa repeillä, mutta voi tulla sadekuuroja. Muuttosää on melko huono, mutta hyvä myötätuuli voi liikutella arktikahanhia jopa sateessa.

Su, arvio: Pohjoisenpuoleista kohtalaista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä, poutaa ja kuulaan koleaa. Yöllä hallaa, jopa yöpakkasta. Hienoa muuttosäätä petolinnuille ja hanhille sekä viimeisille kurjille. Pikkulinnuille tyhjennyssää ja yöllä kovaa rastas- sekä vesilintumuuttoa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin