Vuoden toisessa suojelukatsauksessa tarkastellaan Tringan suojelutoimintaa keväästä alkusyksyyn. Loppuvuoden aikana kirjoitettavat lausunnot ja muu suojelutoiminta paketoidaan vielä tutusti ennen vuodenvaihdetta vuoden viimeisessä katsauksessa. Siinä missä alkuvuosi oli lausuttavien asioiden suhteen hiljainen, osoittautui mennyt kesä verraten kiireiseksi muutamiin aiempiin kesäkausiin nähden mm. jäteasemaa koskevan valituksen sekä aurinkovoima-asioiden vuoksi.
1) Jätimme 28.4. mielipiteen Helsingin luonnonhoidon periaatteiden metsiä koskevan osan luonnoksesta yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Luontoliiton metsäryhmän kanssa. Pitkään työn alla ollut luonnonhoidon periaatteiden päivitys edustaa monilta osin ilahduttavaa kehitystä, ja nähtävillä ollut luonnos on selkeä parannus voimassa oleviin linjauksiin nähden. Perimmäinen ongelma on kuitenkin ennallaan: hallittu hoitamattomuus tulisi nostaa luonnonhoidon lähtökohdaksi, ja ottaa metsäalueita hoidon piiriin ainoastaan selkeästä, rajatusta syystä. Mielipide on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.
2) Vanhankaupunginlahden ympäristön kaavoitus etenee, ja lausuimme 7.5. Viikinrannan–Lahdenväylän osayleiskaavan luonnoksesta. Kaavahankkeen tarkoitus on kantakaupunkirakenteen laajentaminen pikaraitiotieyhteyteen tukeutuen, ja uutta asuinrakentamista suunnitellaan osayleiskaavassa n. 7000 uudelle asukkaalle. Alueen aikaisempiin suunnitelmiin nähden on menty eteenpäin, mutta haasteina ovat edelleen suojavyöhykkeiden riittävyys ja virkistyskäytön ohjaaminen. Nostimme mielipiteessämme esille mm. Natura-arvioinnin kehittämistarpeita, Pornaistenniemen alueen virkistyskäytön ohjaamista sekä Säynäslahden alueen rakentamiseen liittyviä seikkoja. Jäteaseman alueen asuinrakentaminen todennäköisesti parantaa alueen tilannetta nykyiseen verrattuna, mutta uusien virkistysreittien suunnittelusta Säynäslahden koillis- ja itäpuoliselle Natura-alueelle tulee luopua, ja asuinalue on syytä aidata mm. koirien karkaamisen estämiseksi. Mielipiteen voi lukea täältä.
3) Uudenmaan ELY-keskus hylkäsi tämän vuoden huhtikuussa jättämämme vireillepanopyynnön Viikin jäteaseman toimintaan liittyen. Valitimme hylkäyspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen 7.6. Vaikka viranomainen päätöksessään yhtyi varovaisesti näkemykseemme siitä, että jäteaseman toiminnalla ja sen ylläpitämällä pesimättömien varislintujen ja harmaalokkien suurella joukolla on vaikutusta Vanhankaupunginlahden luontoarvoihin, on luontovahingon tunnusmerkistön täyttymisen osoittaminen juridisesti mutkikasta. Valituksessamme pyrimme osoittamaan, että pesimättömien varisten ja korppien sekä harmaalokkien runsastuminen Vanhankaupunginlahdella on yhdistettävissä suoraan jäteaseman toimintaan. Lisäksi em. lintujen voimakkaan runsastumisen ja niitty- ja kosteikkolinnustoon kohdistuvan pesä- ja poikaspredaation voimakkaan kasvun välillä on nähdäksemme selkeä syy-yhteys, ja tämäkin voidaan näkemyksemme mukaan yhdistää jäteaseman toimintaan.
Jäteasemalla keväällä toteutetut biojätteiden käsittelyn muutokset eivät ole tosiasiallisesti parantaneet tilannetta lainkaan, vaan jäteaseman alueelta on yhä saatavilla helposti ravintoa entiseen malliin. Tässä yhteydessä suuret kiitokset kaikille niille, jotka ovat jo toimittaneet kuvamateriaalia jäteaseman alueella ruokailevista variksista, korpeista ja harmaalokeista! Kuvia saa edelleen lähettää. Valitus on luettavissa täällä.
4) Lähetimme 13.6. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle esityksen kesäaikaisesta lintujenruokintakiellosta Töölönlahden alueelle. Säännöllinen ja runsas lokkien ruokinta lahden länsipuolella aiheuttaa Töölönlahdella ongelmia, kuten mahdollisia ihmisille aiheutuvia terveyshaittoja, vesilintujen munille ja poikasille aiheutuvaa vahinkoa, lintuinfluenssariskin kohoamista sekä lokeille itselleen mahdollisesti aiheutuvaa vahinkoa. Esityksen voi lukea täältä.
5) Raaseporin Karjaan Läppträsketin (Lepinjärvi) länsi- ja lounaispuolelle suunnitellaan kaikkiaan n. 80 ha kokoista aurinkovoimala-aluetta, ja jätimme 28.6. muistutuksen Domarlandin aurinkoenergian tuotanto- ja sähkövarastointialuetta koskevasta suunnittelutarvehakemuksesta. Toteutuessaan tämän kokoluokan hanke tulisi muuttamaan alueen maankäyttöä huomattavasti, ja haittavaikutuksia kohdistuisi metsänhakkuun ja alueen kuivattamisen myötä Läppträsketin Natura-alueeseen. Aurinkovoiman lisääminen on kannatettavaa, mutta on erittäin ongelmallista, mikäli hankkeita pyritään ajamaan nopeasti läpi suunnittelutarvehakemuksen kaltaista ohituskaistaa pitkin. Jotta tällaisten hankkeiden vaikutuksia on mahdollista arvioida, on hankkeet välttämätöntä ohjata yleiskaavaprosessin kautta. Muistutus on nähtävillä täällä.
6) Lausuimme 18.8. Hangon tulliniemen ls-alueen luonnonhoitosuunnitelmasta. Korostimme lausunnossamme tärkeiden lintuluotojen avoimena pitämisen sekä vieraspetojen (erityisesti minkin) pyynnin jatkamisen ja tehostamisen tärkeyttä. Linnustollisesti tärkeimmillä kohteilla, kuten Utterklinten, Tvijälpan sekä Själsten, olisi tärkeää raivata katajikkoa ja taimikkoa mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon. Koko lausunnon liitteineen voi lukea täältä.
7) Yleiskaavahankkeet pääkaupunkiseudun kunnissa jatkuvat, ja jätimme 3.9. mielipiteen Espoon yleiskaavan 2060 luonnoksesta. Koko kaupungin kattava yleiskaava on hyvin valmisteltu ja selkeä, mutta muistutimme tarpeesta osoittaa jatkosuunnittelussa lisää uusia suojelualueita IBA- ja MAALI-aluerajauksia mukaillen etenkin saaristokohteisiin ja vähentää loma-asuntojen alueita tärkeiden lintukohteiden läheisyydessä. Nostimme esiin myös Suomenojan ja Espoonlahden alueisiin kohdistuvan rakentamispaineen ja näiden tärkeiden alueiden linnustoarvojen paremman huomioimisen tarpeen. Koko mielipide on luettavissa täällä.
***
Tringan suojelutoiminnan syksy jatkuu mm. Östersundomin osayleiskaavan, Kirkkonummen kaupungin LUMO-ohjelman sekä Helsingin kaupungin uuden luonnonsuojeluohjelman kommentoinnin merkeissä. Kuten Tringa-lehden lukijat ovat mahdollisesti huomanneet, järjestämme suojeluaiheisen seminaarin marraskuussa (16.11.) BirdLifen edustajiston syyskokouksen yhteydessä, ja tämä työllistää suojelupuolta niin ikään. Seminaarista ilmoittautumisineen tiedotetaan erikseen. Lokakuussa on myös jälleen tulossa kaavakoulutus 22.10.
Konkreettista suojelutoimintaan osallistumista ja maastotyötä kaipaaville tiedotettakoon myös alustavasti, että Tringa on kartoittamassa ensi vuonna Nuuksion IBA-alueen pesimälinnuston. Laajan alueen kartoitus on suuri projekti, johon tarvitaan paljon innokkaita laskijoita mukaan. Kartoitukset on tehty edellisen kerran vuonna 2015. Lähetän tästä asiasta erikseen viestiä tuonnempana kaikissa Tringan kanavissa.
Suojelutoimikunnan puolesta,
Juho Leppänen
Suojelusihteeri