Kesäkuun lopun atlastiedote

Varmista nyt monen lajin pesinnät atlakseen! Tiaisten, käpytikan, västäräkin ja vesilintujen poikueita on liikkeellä, rastasemot kantavat ruokaa ja lokkien poikasia näkyy pesäpaikoilla. Varoittelevasta emosta tai parina päivänä havaitusta reviirilinnusta saat kirjattua todennäköisen pesinnän.

Toiseksi viimeinen atlasvuosi on menossa. Kannattaa ottaa havaintojen tallentaminen tosissaan, jotta saadaan kattava kuva lajien levinneisyyksistä. Yksittäisetkin havainnot ovat avuksi ja tärkeitä. Kiitos kaikille havaintojaan ilmoittaneille tähänastisesta ahkeroinnista atlaksen hyväksi!

Atlasviikot 10.–23.6. ja atlaskisa 17.–23.6.

Meneillään on 23.6. asti atlasviikot, jolloin kerätään tehostetusti atlashavaintoja tavallisista lajeista. Otetaan loppukiri ja täytetään havaintopalvelut peipon, pajulinnun, variksen ja muiden tavallisten lajien atlashavainnoilla! Yleistenkin lajien atlaskartoilla on aukkoja tai pesintöjä varmistamatta.

Osallistu myös atlaskisaan ilmoittamalla atlasruutujen pesimävarmuussummien korotuksesi viikon ajalta tai yhdeltä ruudulta. Lisätietoa atlasviikoista ja kisasta täällä.

Lähde Lappiin ja katvealueille

Lapissa riittää keltaisia satunnaishavaintojen atlasruutuja. Lähde Lappiin atlasretkelle nauttimaan pohjoisista lajeista ja nostamaan ruutuja vihreiksi eli tyydyttäviksi! Muista ilmoittaa joka ruudulta tavallisetkin lajit. Päällekkäisyyksien välttämiseksi tarkista Lapin suurruutujen retkeilytaulukosta, missä muut aikovat retkeillä.

Lintulaskentatiedot tulevat atlakseen. Pohjois-Suomessa linjalaskentakausi jatkuu 30.6. ja tuntureilla 5.7. asti. Varaa itsellesi vakiolinja täältä.

Atlaksen katvealueita löytyy myös etelämpää (esim. Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo). Tarkista ajantasaisin tilanne lintuatlaksen tulospalvelusta ja tee atlasretki!

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla.

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset)

Pohjois-Lapin suurruudut, suurruutujen priorisoinnit sekä Lapin retkeily.

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin.

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Lisätietoa indekseistä täällä ja täällä.

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”. Tai tulospalvelussa Ruudut.

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin