Muuttosäätiedote Uudellemaalle viikolla 20

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viikonloppuna sää muuttui erinomaiseksi lintujen kevätmuuton edistymiselle. Niinpä eilen maanantaina koettiin kaikkien aikojen suurin keväinen valkoposkihanhimuutto Suomessa, kun yhteensä 372000 hanhea muutti Porvoon Söderskärillä klo 8-12 välisenä aikana. Myös alleja, mustalintuja ja kuikkia muutti sangen paljon Suomenlahdella. Muuton avain oli Pohjois-Eurooppaan muotoutunut lämmin sulkukorkeapaine ja sen myötä kylmän, tulppaavan vastatuulen lakkaaminen.

Jatkoennuste: Sää myös jatkuu koko viikon muutolle hyvin suotuisana eli lämmintä korkeapainetta, enimmäkseen selkeää mutta iltapäivisin sisämaassa kumpupilviä ja ehkä muutama kuurokin torstain vaiheilla. Tuuli on muuten heikkoa ja vaihtelevista suunnista, mutta iltapäivisin rannikolla ja merellä on yleisesti kohtalaista-navakkaa lounaista merituulta. Yöllä voi sisämaahan kehittyä paikallisia sumuja ja päivällä vastaavasti merelle. Toki muuton näkeminen voi olla osaksi vaikeaa, kun esimerkiksi arktiset kahlaajat saattavat muuttaa erittäin korkealla.

Kevätmuutto edistyy hyvin, jopa etuajassa. Kaukomuuttajat pääsevät vihdoin Suomeen huonon sään häiritsemättä, ja säätilanne vain paranee kohti ensi viikonloppua. Tulppaavan sään puuttumisen takia ei synny muuttopurkauksia muuten kuin lintujen sisäisen halun vaikutuksesta, esimerkiksi arktikan aamumaksimien voimakkuus. On mielenkiintoista nähdä, oliko eilinen valkoposkihanhien ainoa iso muutto, vai tuleeko niitä ja alleja vielä paljon lisää. Joka tapauksessa kuikkalintu- ja sepelhanhimuutto kiihtyvät, mustalinnut hiipuvat. Tilanne on myös hyvä erilaisten etelästä tulevien harvinaisuuksien sekä aikaisten kaukomuuttajien näkemiselle.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin