Muuttosäätiedote Uudellemaalle 11.–13.5.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Koleuden pahin vaihe saavutettiin keskiviikkona. Torstaina oli sopiva lounaisvirtaus, ja niinpä mustalinnun toinen päämuutto meni eilen illalla. Tämänaamuisen sadealueen jälkeen alkoi keskiviikon tapaan navakka pohjoistuuli, joka jatkuu huomenna. Muutto on vähäistä. Tosin juuri paha vastatuuli on pudottanut viime päivinä tavallista enemmän punakuireja sekä levähtämään hiekkasärkille että muuttamaan melko matalalla, missä linnut nähdään helposti. Sunnuntaina virtaus kääntyy suotuisaksi ja ilmamassa lämpenee vähitellen, mikä rysäyttää kaukomuuttajia, kuten hyönteissyöjiä, ja kiihdyttää arktista muuttoa, lähinnä valkoposkihanhia ja alleja sekä kuikkalintuja.

La: Mantereella enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa pohjoistuulta. Verraten selkeää ja hyvä näkyvyys. Muutto on lamassa.

Su: Tuuli on aamulla pohjoisesta, heikkoa-kohtalaista sekä heikkenee päivällä lisää, kääntyy lounaiseksi ja voimistuu jonkin verran. Aamupuolella melko selkeää, mutta päivän kuluessa pohjoisesta alkaen lisääntyvää ylä- ja keskipilvisyyttä sekä heikon sateen mahdollisuus illalla. Muuttosää paranee; erityisesti illalla se on arktiselle muutolle ja yömuutolle hyvä.

Ma: Enimmäkseen heikkoa lännenpuoleista tuulta, iltapäivällä merituulta. Aamupuolella vaihtelevaa pilvisyyttä, päivällä selkenevää. Oikein hyvää muuttosäätä arktikalle ja yömuutolle.

Jatkoarvio: Heikkotuulista ja poutaista korkeapainetta. Jatkuvasti hyvää muuttosäätä, mikä estää suurten muuttopatoutumien synnyn.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin