Lintusäätiedote Uudellemaalle: 24.–26.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Poikkeuksellisen moninkertainen takatalvisuma on kurittanut lintuja tänä keväänä. Tämä viimeisin oli pahin, kun lunta tuli niin hirmuisen paljon. Käännekohta on kuitenkin tänään, sillä ilmamassa lämpenee tasaista tahtia, ja lumi sulaa pois parissa päivässä. Muutolle hyvä tuuli on jo huomenna ja uudestaan perjantaista alkaen, mutta viileys Euroopassa hillitsee. Vasta viikonloppuna näyttää lämmin eteläinen virtaus lähestyvän Suomea, joka viimeistään pistää kunnon vipinää patoutuneeseen kevätmuuttoon.

Ke: Aamulla on enimmäkseen kohtalaista etelätuulta, joka heikkenee päivällä sekä kääntyy illaksi itään ja alkaa hiljalleen voimistumaan. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa sekä hyvä näkyvyys. Muuttosää on ihan erinomainen vaikkapa kurjille, ruskosuohaukoille, piekanoille, valkoposkihanhille, kuoveille ja pakomuutossa paenneille rastaille. Tietysti lumi on vielä aamulla maassa ja lämpötila nollan molemmin puolin myös Virossa, joten se voi hillitä muuttohaluja.

To: Enimmäkseen kohtalaista, merellä lähes kovaa itäkoillistuulta, joka illalla kääntyy etelään ja alkaa heiketä. Aamulla ohut pilvisyys tihenee ja madaltuu nopeasti, kun uusi matalapaine lähestyy etelästä. Vielä viileä päivä. Aamupäivästä alkaen koko loppupäivän vesisadetta. Muuttosää on tuulen ja sateen takia huono. Lumi sulaa pois.

Pe, epävarma ennuste: Aamupuolella kohtalaista, merellä navakkaa kaakkoistuulta, joka päivällä kääntyy lounaaseen. Aamupuolella verraten pilvistä ja paikoin sadekuuroja, mutta iltapäivällä pilvisyys repeilee. Kaakosta lähestyy pieni matalapaine, joka tuo hetkellisen kuuman putken juuri Suomen itäpuolelle. Näillä näkymin sen runsas sadealue ei ulotu Uudellemaalle, lähinnä itään, mutta sellainenkin mahdollisuus on. Muuttosää sateessa ja huonossa näkyvyydessä kehno, mutta muuten erinomainen.

Viikonlopun arvio: Vallitsee eteläinen tuuli, ja lämmin virtaus lähenee. Päivälämpötila ylittää pitkästä aikaa 10 astetta. Päivämuuton loppu purskahtaa vihdoin tässä, ja yömuutto kiihtyy selvästi. Arktika aloittelee meriharakoiden voimin.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin