Lintusäätiedote Uudellemaalle 18.–20.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Tänä keväänä sumujen lisäksi erityistä on ollut kaksi lyhyttä kuumaa putkea huhtikuun alussa, joita molempia seurasi takatalvi. Nyt on kolmas kylmä jakso menossa, ja takatalvi on hilkulla mutta ei ulotu kunnolla Uudellemaalle; Kaakkois-Suomeen tulee. Kylmän ilmamassan huippukohta on huomisesta lauantaihin, ja pe–la yöllä sataa lunta, näillä näkymin kuitenkin vähän. Joka tapauksessa lämpimien mukana tuli joitakin hyönteissyöjiä tosi aikaisin, ja niillä on vaikeuksia selviytyä nyt. Muutto on lähipäivinä pahasti lamassa, joskaan hanhet eivät kylmästä paljon näytä välittävän. Kertyvät vain parviksi pelloille ja tulville.

To: Enimmäkseen heikkoa koillisenpuoleista tuulta, hyvä näkyvyys ja vaihtelevaa pilvisyyttä. Vähäiset lumi- ja räntäkuurot mahdollisia. Muuttosää on muuten melko hyvä, mutta harvinaisen kylmä, talvinen ilmamassa hyydyttää pahasti ainakin pikkulintujen yömuuttoa.

Pe: Kohtalaista, merellä navakkaa koillistuulta. Aamulla verraten selkeää, mutta päivän kuluessa sää pilvistyy idästä alkaen, ja illalla alkaa jatkuva heikko lumisade. Yöpakkasta ja päivälläkin tosi koleaa. Muuttosää huono.

La: Enimmäkseen kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, pilvistä ja varsinkin idässä heikkoa lumisadetta lähes koko päivän. Pahimmassa tapauksessa maahan syntyy jopa muutaman sentin lumipeite ja takatalven maisema, joka voi laukaista pakomuuttoa. Lämpötila yöllä pakkasella, päivällä hivenen plussalla. Huono muuttosää jatkuu.

Jatkoarvio: Pohjoisvirtaus heikkenee, mutta hyvin kylmä ilmamassa alkaa vain hitaasti väistyä. Kevätmuutto etenee tosi nihkeästi.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin