Lintusäätiedote Uudellemaalle 21.–23.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Jo kolmas takatalvi saman kevään aikana on nyt Etelä-Suomessa, missä tänään oli taas rastaiden pakomuuttoa, ja niitä kuhisi myös pellonojissa ja pihapiireissä. Myös peippoja on kertynyt isoiksi parviksi pelloille. Kolmas takatalvi samana keväänä on jo harvinaista ja johtuu kylmästä ilmamassasta, joka on taas Suomen päällä ja ulottuu kielekkeenä kauas Keski-Eurooppaan. Oheinen kartta näyttää alailmakehän lämpötilapoikkeaman nyt verrattuna pitkäaikaiseen keskiarvoon. Suhteellisesti ottaen Suomessa on kylmempää kuin missään muualla Euroopassa, kun poikkeama on jopa enemmän kuin -10°C. Kylmyyden pahin vaihe on onneksi juuri nyt, ja pikkuhiljaa tilanne paranee, mutta ensi viikon alku on vielä kylmä, kun eteläkaakosta nousee matalapaineita, joiden itäpuolella lämmintä virtaa Venäjälle ja niiden länsipuolelta kylmää Fennoskandiaan ja Keski-Eurooppaan. Matalapaineiden reitti on hitaasti siirtymässä yksi kerrallaan vähän länteen päin, mikä tietää vähittäistä lämpenemistä kohti keskimääräisoloja. Erityisen hyvät, muuton räjäyttävät lämpimät etelätuulivirtaukset kuitenkin karttavat seuraavat kolme päivää Suomea.

Su: Enimmäkseen on heikkoa–kohtalaista, merellä navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta. Puolipilvistä–pilvistä ja yöllä vielä ajoittaista lumisadetta. Koleaa ja sangen surkeaa muuttosäätä kaikille tulijoille.

Ma: Yöllä pohjoistuuli voimistuu, kun seuraava matalapaine lähestyy etelästä. Aamulla pilvisyys voi rakoilla, mutta päivällä se tihenee ja alenee samalla, kun alkaa kuuroittainen vesi- ja räntäsade, joka jatkuu koko päivän ja seuraavan yön. Muuttosää on surkea.

Ti: Aamulla saattaa olla taas uutta lunta maassa, on pilvistä ja yön lumi- tai räntäsade jatkuu iltapäivään asti. Tuuli on sisämaassa enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa ja kääntyy päivällä lounaan puolelle. Muuttosää on edelleen huono.

Ke–to, arvio: Keskiviikkona on mahdollisuus selkeään etelävirtaukseen, mikä voisi tietää kunnon muuttoa (mm. kurkia, kuoveja, piekanoita, peippoja, rautiaisia ja rastaiden paluuta), vaikka sää on edelleen viileä. Torstaina seuraava matalapaine lähestyy etelästä runsaan sateen kera, mutta nyt vihdoin sade voi tulla kokonaan vetenä. Ilmamassan lämpötila on jo tavanomaisissa lukemissa.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin