Lintusäätiedote Uudellemaalle 12.–14.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kevätmuutto todella repesi erityisesti tiistaina ja keskiviikkona, sekä yöllä että päivällä. Hyvin kovaa muuttoa oli sumukerroksen yllä vuorokaudet ympäriinsä. Esimerkiksi eilen aamulla meren pinnan lähellä oli navakka idänpuoleinen tuuli, sumua ja lämpötila noin +5 astetta. Sen sijaan 300 m:n korkeudessa Latokasken mastossa tuuli oli eteläkaakosta, näkyvyys hyvä 150 m paksun sumun yllä ja lämpötila noin +14 astetta. Lajeissa ja lukumäärissä ollaan esimerkiksi viime kevättä edellä. Useita hyvin aikaisia kaukomuuttajia on Tiiran mukaan saapunut kuuman putken mukana. Jatkossa kuumat putket karttavat Suomen läheisyyttä, mutta toisaalta sään lievästä viilenemisestä huolimatta ei tule tosi kylmää, pakkasta tai lumisateita. Muutto edistyy ensin tavanomaista vauhtia, mutta hidastuu viikonlopun jälkeen.

Pe: Aamulla maalla kohtalaista tuulta suunnasta W–WNW, merellä voimakkaan navakkaa tuulta länsilounaasta (WSW, 300 m:ssä noin W 15 m/s). Iltaa kohti tuuli vaimenee maalla heikoksi, merellä kohtalaiseksi ja kääntyy lounaiseksi. Alapilvilautta (Stratocumulus) repeää vähitellen pois aamun kuluessa ja loppupäivä on melko selkeä. Yö- ja aamumuuttosää ei ole kovin hyvä pikkulinnuille voimakkaan sivutuulen takia merellä, mutta esimerkiksi valkoposkihanhille hyvä, parantuen päivällä hyväksi petolinnuille ja kurjille.

La: Lounaistuulta, joka on heikkoa–kohtalaista, mutta voimistuu merellä iltapäivällä navakaksi. Aamulla laajan sumun mahdollisuus on suuri. Parhaassa tapauksessa sitä ei ole tai se hajaantuu aamun kuluessa, huonoimmassa jatkuu sitkeänä koko päivän, etenkin rannikolla. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja lännestä alkaen iltapäivällä-illalla kuuroittaista sadetta. Näkyvyys voi olla sumun takia heikentynyt, mutta sen yllä tai sumuttomilla alueilla hyvä muuttosää vallitsee aamulla-päivällä.

Su: Heikkoa–kohtalaista etelä- tai lounaistuulta. Etenkin aamupuolella taas suurehko sumun mahdollisuus. Muu pilvisyys aluksi vaihtelevaa, mutta lisääntyy. Päivällä lännestä alkaen saadaan yleisesti kuuroittaista sadetta, joka saattaa loppua illalla lännessä. Samalla pilvi alenee hyvin alas, jopa sumuksi taas. Jos on sumua aamulla, niin muuttosää on aika huono ja huononee iltapäivällä matalien pilvien ja sateen vuoksi.

Jatkoarvio: Viileä, epävakainen pohjoisenpuoleinen mutta heikohko virtaus vallitsee, mikä hillitsee selvästi muuttoa. Näin myös, koska viileä kieleke työntyy Keski-Eurooppaan asti.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin