Lintusäätiedote Uudellemaalle 9.–11.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Hienojen pakomuuttojen jälkeen alkoivat hienot muutot tänään; yöllä säätutkissa ja päivänvalossa havaitsijoiden optiikoissa. Kurkia on muuttanut paikoitellen toista tuhatta ja paenneet peipot, sepelkyyhkyt ja rastaat tulivat takaisin. Lähipäivinä muutto vain kiihtyy, ja keskiviikkona on lyhyesti samankaltainen kuuma etelävirtaus mahdollisine ukkosineen kuin aprillipäivänä oli. Aikaisia yksilöitä voi tulla. Muuttojen tulemisen ja näkemisen suurena haasteena ovat taas sumut, joiden ennustaminen on vain jonkin verran kehittyneempää kuin lantinheitto.

Ti: Heikkoa, merellä kohtalaista, kaakonpuoleista tuulta ja muuten verraten selkeää, mutta suuri sumun mahdollisuus. Tällä hetkellä muodostuva sumu- ja sumupilvilautta kasvaa koko yön ja on ennusteessa laajalle levinnyt huomenna aamulla. Se haihtuu mantereella aamun kuluessa mutta jää merelle. Mereltä se alkaa levitä ja laajeta takaisin maalle illalla. Jos sumu haihtuu ajoissa, lämpötila iltapäivällä sisämaassa on noin +15 astetta. Sumun hälvetessä on erinomaista muuttosäätä suo-, hiiri- ja varpushaukoille, kotkille, kurjille (lännestä), valkoposkihanhille, sepelkyyhkyille ja peipoillekin sekä yöllä vesilinnuille, punarinnoille, taivaanvuohille ja rastaille. Jos sumuennuste ei toteudu (pieni mahdollisuus), muuttosää on ihan loistava jo aamusta.

Ke: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka iltapäivällä kääntyy lounaaseen ja voimistuu merellä lähes kovaksi. Aamulla jälleen sangen suuri sumun mahdollisuus. Sumu repeää päivällä lännestä alkaen, kun kapea kylmä rintama saapuu. Kylmän rintaman yhteydessä on pilvisempää, ja sen jälkeen voi vähän sataa ja ukkostaa lyhyesti. Lämpötila on kuten lauantaina. Jos sumu ei toteudu, niin muuttosäätilanne on samankaltainen lämmin putki kuin oli 1.4., joskin tuulee kovempaa. Mikäli kurkia menee taas, niin reitti on itäisempi kuin tiistaina.

To: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa länsilounaista tuulta. Aamulla verraten selkeää, päivän kuluessa lännestä vähitellen tihenevää pilvisyyttä ja illalla sateen mahdollisuus. Sumun mahdollisuus on pieni ja muuttosää hyvä.

Jatkoarvio: Hyvät muuttosäät jatkuvat. Kevät etenee tasaisesti.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin