Lintusäätiedote Uudellemaalle 14.–16.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Tämän kevään riesa, laaja sumu, haittasi pahasti muuttoa ja sen näkymistä viikonloppuna. Viikon loppupuoli onkin sitten helpompi sumujen puolesta, mutta toisaalta ankean kylmä. Ilmamassa kylmenee pohjoisenpuoleisen virtauksen tuomana hiljalleen viikon aikana huipentuen torstaina-lauantaina. Onneksi pahoja matalapaineita ei näytä tulevan pyryjen kera, vaan vähäiset kuurotyyppiset sateet ovat aluksi vettä mutta loppuviikolla jo räntää ja luntakin. Muutto etenee hitaasti; varsinkin hyönteissyöjiä tulee vielä hyvin nihkeästi ja kahlaajien ensimmäiset pysähtyvät helposti tulville. Luulisi, että kurkiakin on vielä iso määrä tulematta, mutta niiden tulon ennustaminen heikohkossa pohjoisvirtauksessa on vaikeaa – usein tulevat, jos vain olisi melko selkeä päivä.

Ma: Aamuyöllä ajoittain heikkoa sadetta. Mantereella kohtalaista ja merellä navakkaa luoteenpuoleista tuulta, joka heikkenee illalla. Idässä verraten pilvistä (keskipilveä), mutta lännessä pilvisyys on melko vähäistä. Näkyvyys on hyvä, mutta muuttosää on tuulen vuoksi melko huono, ainakin aamulla.

Ti: Melko koleaa. Etupäässä heikkoa-kohtalaista, pohjoisen–koillisenpuoleista tuulta. Melko pilvistä ja aamulla voi olla paikoin sumua. Etenkin aamupuolella pilvi voi olla muuttoa haittaavan alhaalla. Iltapäivällä–illalla voi tulla heikkoa vesi- tai tihkusadetta. Baltiassa Viron eteläpuolella sataa, joten muuttosää on melko huono.

Ke: Koleaa. Sisämaassa enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista koillisenpuoleista tuulta. Pilvistä ja yleisesti heikkoja vesikuuroja, ajoittain jopa räntää. Aamusumu edelleen mahdollinen. Muuttosää on edelleen vain kohtalainen.

To–la, arvio: Kolea sää jatkuu. Yöpakkasia. Muutto ei edisty.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin