Lintusäätiedote Uudellemaalle 6.4.–8.4.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Tringan alueelle:

Takatalven kaksi iskua lamauttivat kevätmuuton pohjoiseen. Sen sijaan esimerkiksi säätutkissa näkyi selvää pakomuuttoa etelään mm. ti-ke yönä voimakkaassa pohjoisvirtauksessa.  Monet lintukasautumat tulvapelloilla katosivat. Tänään kuitenkin esimerkiksi peippoja kertyi taas suurparviksi. Hyönteisiä syövillä punarinnoilla on varmaan ollut kovat oltavat niukan ravinnon vuoksi. Erittäin kylmä jakso päättyy, ilmamassa lämpenee huomattavasti, ja kevät sekä muutto alkavat uudestaan seuraavien kolmen päivän kuluessa.

La: Enimmäkseen heikkoa tuulta ja mahdollisesti iltapäivällä rannikolla merituulta. Vähän yöpakkasta, mutta iltapäivällä mantereella jo noin +4 astetta. Uusi lumi ei vielä ehdi sulaa juurikaan. Aamulla on melko pilvistä ja voi lyhyesti sataa hiukan lunta, mutta pian pilvisyys vähenee ja ohenee, niin että päivällä on jo melko selkeää. Muuttosää on sangen hyvä, mutta aamupuolella Virossa sataa vettä ja on matalaa pilveä, mikä hillitsee lähtöä sieltä. Lisäksi valkoinen uusi lumipeite voi toisaalta johdatella lintuja pakomuuttoon.

Su: Kohtalaista-navakkaa etelätuulta, joka iltapäivällä kääntyy lounaaseen.  Aamun kuluessa lännestä alkaen pilvisyys tihenee ja laskeutuu alas, niin että etenkin lännessä voi iltapäivällä olla matalaa sumupilveä ja tihkua alimpana. Lännestä alkaen tulee iltapäivällä näillä näkymin myös kunnon vesisadetta pari kolme tuntia. Hyvästä myötätuulesta ja selvästi lämpenevästä ilmamassasta huolimatta runsas pilvisyys estää kunnon lämpenemisen maanpinnalla. Muuttopatoutuma olisi lähtökuopissa, mutta sää on vain kohtalainen, iltapäivällä huonohko.

Ma: Tällä hetkellä näyttää ennuste sangen hyvältä. Mantereella etupäässä kohtalaista, merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta. Poutaa ja todennäköisesti heti aamusta lännestä alkaen selkenevää. Lämpötila nousee sisämaassa kymmeneen asteeseen tai yli. Lumen häviäminen kiihtyy. Nyt voisi kunnon muuttoa tulla kuten peippoja, sepelkyyhkyjä, naurulokkeja, haukkoja ja ehkä kurkia; niiden painopiste melko idässä tuulen takia.

Jatkoarvio: Etelän-lounaanpuoleista melko lämmintä virtausta, ajoittain kuitenkin sumua. Muutto kiihtyy lisää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin