Lintusäätiedote Uudellemaalle 2.–4.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Maanantai oli hieno lintupäivä, kun sumuennusteet eivät osuneet edes eilen illalla, ja Itä-Euroopan laajan, harvinaisen lämpimän ilmamassan reuna-alue Etelä-Suomessa pääsi selkeässä säässä lämpenemään maan pinnassa. Yöllä tuli suuria määriä muuttajia ja meno jatkui päivällä. Valitettavasti loppuviikoksi tulee kevätmuuton täystyrmäys, kun pohjoisesta saapuu ankara kylmänpurkaus. On mahdollisuus jopa takatalveen ja pakomuuttoon (esimerkiksi rastaita, kiuruja, töyhtöhyyppiä). Vielä iltayöstä ehtii uusia yömuuttajia tulla vain kohtalaisessa vastatuulessa, mutta huomenna muuttosää muuttuu vähitellen tosi huonoksi.

Ti: Maalla kohtalaista–navakkaa, merellä navakkaa–kovaa koillistuulta, joka on voimakkainta iltapäivällä. Pilvistä ja päivällä lounaasta alkaen jatkuvaa vesisadetta, joka iltaa kohti runsastuu ja muuttuu rännäksi, yöllä lumeksi. Lämpötila laskee aamun parista plusasteesta illaksi nollaan. Aamulla voi vielä löytää viime päivinä saapuneita lintuja, mutta muutto on päivästä alkaen täysin lamassa.

Ke: Navakkaa pohjoistuulta. Enimmäkseen pilvistä, mutta iltapäivällä ehkä repeilyä. Aamulla vielä vähän lumisadetta, joka lakkaa aamupäivällä. Lämpötila on enimmäkseen hiukan nollan alapuolella. Suunnilleen linjalla Turku–Lahti–Savonlinna sataa lunta jopa yli 10 cm. Maa on aika lämmin ja lumi sulaa ainakin aluksi Uudellamaalla, mutta pahimmassa tapauksessa aamulla avautuu valkea takatalvimaisema, jolloin normaalin kevätmuuton sijaan saattaa aamulla käynnistyä esimerkiksi rastaiden pakomuutto etelään.

To: Pohjoistuuli heikkenee aamuksi kohtalaiseksi, sää selkenee ja sen myötä lämpötila on aamulla mantereella noin -5 astetta. Päivällä tuuli on heikkoa, illalla lännessä viriää itätuuli, sekä alkaa pilvistyä. Kaunis mutta hyvin kylmä päivä. Kevätmuutto on edelleen pääosin lamassa, mutta esimerkiksi haahkoilla on tapana muuttaa runsaasti pohjoistuulessa, se kun vie jäätä pois rannikolta.

Jatkoarvio: Olemme kylmässä ilmamassassa vielä ainakin pari päivää. Perjantaina voi sataa taas lunta. Lintujen reagointi kylmään ja lumeen on monen lajin kohdalla epäselvää. Jos suurimmat panikoijat kuten rastaat helposti lähtevätkin etelään, niin kurjilla pakomuuttoa on joskus vain epäilty (yöllä), mutta varmoja havaintoja ei ole. Siksi seuranta ja pakomuuttohavaintojen tai suurien lepäilijämäärien häviäminen esimerkiksi joltain pelloilta sekä toisaalta ”parvien paikallaan kököttämisen” kirjaaminen Tiiraan on arvokasta. Toki on huomattava, että suunnilleen linjan Pori–Jyväskylä–Lieksa pohjoispuolella vallitsee vain oikein kylmä pakkassää, mutta uutta lunta ei juuri sada.

Tämänhetkisissä ennusteissa käänne lämpimään tulisi vasta sunnuntaina.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin