Lintusäätiedote Uudellemaalle 30.3.–1.4.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Tämän päivän iso sadealue sumuineen tuli todella myöhään, eli aamulla ja päivällä oli siis enimmäkseen ihan hyvä muuttosää. Lintukevät on selvästi vauhdittunut etelävirtauksen myötä ja etenee vielä lähipäivinä, vaikka tämän kevään riesa, sumu, taas ilmestyy pahaksi häiriöksi. Suomi on nyt sään ennustamisen vaikeassa paikassa, kun Huippuvuorten suunnasta työntyy meitä kohti harvinaisen kylmää ilmaa ja Balkanilta hyvin lämmintä ilmaa. Aluksi lämmin myötätuuli on voitolla Uudellamaalla ja monien lajien kuten peippojen sekä rastaiden muutto kiihtyy.

Sumun todellista laajuutta ja ajoittumista kannattaa seurata havaintoasemien avulla, koska ennustusmalleille lähipäivien sumun oikea ajoitus ja sijainti ovat kuitenkin vaikeita. Ja edellisen päivän sääennuste on keskimäärin parempi kuin 2–3 päivää aikaisemmin tehty.

La: Lounaistuulta, joka maalla on heikkoa–kohtalaista ja merellä aamulla navakkaa heiketen sielläkin pian. Jos pilvisyys repeää, niin iltapäivällä voi rannikolla tuuli taas vähän voimistua merituulena. Muuten muuttosää on erinomainen, mutta jälleen kerran sumu- ja sumupilvi haittaa. Ennustemallin näkemys sumusta on seuraava: aamupuolella on suuri sumun tai sumupilven mahdollisuus, mutta varsinkin sisämaassa voi sää seljetä päivällä kokonaan. Iltapäivällä kuitenkin on hyvin todennäköistä, että merelle kehittyy laaja ja tiheä sumu, joka iltaa kohti leviää myös mantereelle. Sumun yllä voi olla kohtalaisesti muuttoa, mutta sitä on vaikea havaita.

Su: Sisämaassa on aamulla heikkoa tuulta, mutta päivän aikana idänpuoleinen tuuli voimistuu maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Aamulla laaja sumu on kaikkialla. Päivän mittaan sumu hälvenee sekä Suomen mantereelta, että Virosta ja sää selkenee, mutta sitkeimmillään sumu voi piinata merellä ja rannikolla myöhään iltapäivään asti. Päivämuutolle kuten kurjille ja petolinnuille on muuten kohtalainen sää, mutta reipas itätuuli merellä haittaa, ainakin siirtää kurjet kauas länteen, ja sumu on yö- sekä aamumuuttajille lamauttava.

Ma: Uudenmaan sijainti kahden jyrkästi erilaisen ilmamassan rajalla tekee ennustettavuudesta heikon. Arvio: Kuuma virtaus yrittää tänne, mutta pääsee vain ylhäällä, koska paksut pilvet ja sumu estävät lämpötilan nousun maan pinnalla. Virossa voi olla lähes +20 astetta. Enimmäkseen on kohtalaista tuulta, aamulla etelästä ja päivällä lounaasta. Aamulla tulee ukkosluonteisia kuurosateita. Tuulen puolesta on taas erinomainen muuttosää, mutta aamun sade ja lämpimän ilman tulo kylmän meren yli on huono yhdistelmä: sateiden lisäksi laajat sumut uhkaavat taas.

Epävarma jatkoarvio: Vielä tiistaina olemme juuri ja juuri lämpimässä, mutta keskiviikoksi kylmä virtaus saapuu lännen kautta, minkä jälkeen voi ajoittain sataa lunta. Muutto hidastuu.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin