Lintusäätiedote Uudellemaalle 18.–20.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Jakso to–su oli huono isohkojen muuttajamäärien saapumisen kannalta, vaikka uusia lajeja tulikin monia leudossa sumussa. Tänään sitten olikin karu kylmänpurkaus. Lumisade palautti kiuruja Lounais-Suomeen, kun tänään Kemiönsaaressa havaittiin 1000 yksilöä pellolla. Vielä kaksi tulevaa yötä on etenkin sisämaassa kylmiä, -5°C… -10°C, eikä päivisin nollaa ylitetä kuin hiukan. Lisäksi huomenna merellä tuulee navakasti vastaan, joten muutto on vähäistä. Pikkuhiljaa viikon edetessä tuuli kääntyy vähitellen myötäiseksi ja sää lämpenee taas, erityisesti yöt; samalla pilvisyys taas runsastuu. Muutto alkaa hiljalleen viriämään, etenkin keskiviikosta alkaen.

Ma: Merellä on koko päivän navakkaa NE–ENE-tuulta, maalla tuuli on aamulla etupäässä kohtalaista, mutta heikkenee illaksi. Verraten selkeää, joskin iltapäivällä alapilvilautta on Suomenlahdella lähestymässä. Vaikka näkyvyys on loistava, niin kylmä pakkasaamu ja vastatuuli merellä lamauttavat muuton.

Ti: Heikkoa idänpuoleista tuulta. Yö on vielä kylmä pakkasyö. Aamuyöllä etelästä leviää yhtenäinen pilvilautta, jonka alaraja on kuitenkin ilahduttavan korkealla, yli kilometrissä. Utua voi olla, mutta sumun mahdollisuus on pieni. Muutto alkaa varovaisesti kylmyyden vuoksi.

Ke: Aamulla heikkoa etelätuulta. Pilvistä mutta mahdollisuus ajoittaiselle hyvin matalalle pilvelle sekä heikolle tihku- tai räntäsateelle kasvaa. Yölämpötila nousee nollan lähelle. Muutto vilkastuu, jos näkyvyys sivulle ja ylös ei mene kovin huonoksi, ja alkukevään lajeja (kiuruja, kottaraisia, niittykirvisiä, kangaskiuruja, punarintoja, rastaita, uuttu- ja sepelkyyhkyjä, hanhia, variksia ja naakkoja, lokkeja, töyhtöhyyppiä ja lehtokurppia) tulee lisää.

Jatkoarvio: Leuto virtaus käy sopivan eteläisenä, mutta uusia sadealueita saapuu ja niiden myötä matalaa pilveä sekä sumua. Ennustaminen ei onnistu toistaiseksi.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin