Lintusäätiedote Uudellemaalle 21.–23.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kevätmuutto kestää Uudellamaalla tänä vuonna kauan, noin kolme kuukautta. Alkukevät alkoi helmikuussa, mutta kestää kuukauden, koska vielä viikon päivät lämpötila ei nouse päivällä kuin muutaman asteen nollan yläpuolelle, jolloin lumi ei nopeasti vähene maisemassa. Lähipäivinä myös jatkuu tälle vuodelle tyypillinen harmaan sumuinen ja sateinen säätyyppi. Matalat pilvet, huono näkyvyys ja suhteellisen kylmät päivät vaimentavat kevätmuuton kunnollista puhkeamista. Kuitenkin lähipäivinä on Keski-Euroopassa lämmintä ja hyvää lounaisvirtausta, joten kyllä Suomeenkin muuttajia tulee vähitellen lisää. Tulvapellot ovat parhaita lintupaikkoja nyt. Lauantai näyttää melko hyvältä muuttopäivältä.

To: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä jopa navakkaa etelätuulta, joka päivän kuluessa Hangosta alkaen heikkenee ja kääntyy lännen ja luoteen välille. Paksua matalalla roikkuvaa pilveä ja sumuakin sekä yleisesti, tuulen kääntymiseen asti, heikkoa vesisadetta ja etenkin sisämaassa räntäsadetta. Muuttosää on huono heikon pysty- ja vaakanäkyvyyden takia. Helpoiten saapuu jonkin verran yömuuttajia ja vesilintuja.

Pe: Enimmäkseen kohtalaista etelänpuoleista tuulta, joka lännestä alkaen voimistuu merellä navakaksi. Pilvitilanne on keskiviikon kaltainen, mutta sakean sumun mahdollisuus on yöllä ja aamulla suuri. Melko jatkuva, enimmäkseen heikko vesi- ja räntäsadealue alkaa aamupuolella Hangossa, leviää iltapäiväksi itäänkin ja jatkuu iltaan asti. Muuttosää on samankaltainen kuin keskiviikkona.

La: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta. Matala alapilvi ja sumu repeävät lännestä alkaen aamulla ja näkyvyys paranee. Muuton alkutulppa pääsee purkautumaan ja erityisesti joutsenia, hanhia, haahkoja, koskeloita, telkkiä, lokkeja, töyhtöhyyppiä, kiuruja, kottaraisia, kyyhkyjä voi odottaa muuttavan. Ensimuuttajista voisivat tulla esimerkiksi metsäviklo, kuovi ja tiltaltti, jos eivät jo suttusäässä tulleet.

Jatkoarvio: Heikkotuulista, matalaa pilveä ja sumua sekä ajoittain vesi-ja räntäsadetta tai tihkua. Noin viikon päästä päivälämpötila saattaa vihdoin nousta 5 ja 10 asteen välille etelävirtauksessa, kevätmuutto vauhdittua ja siirtyä keskimmäiseen vaiheeseensa.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin