Lintusäätiedote Uudellemaalle 15.–17.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Uudellemaalle:

Lauha lounaisvirtaus on periaatteessa oikein hyvä ensimuuttajien saapumisen vauhdittajana, mutta matalalla roikkuvat paksut alapilvilautat ja sumu sekä ajoittainen tihkusade estävät tehokkaasti muuttoa kahtena seuraavana päivänä. Sunnuntaina pilvisyys ja näkyvyys paranevat, mutta sää ei vieläkään ole hyvä, sillä vesisade muuttuu lumisateeksi ja alkaa navakka kylmä koillistuuli. On jopa takatalven tuntua. Ehkäpä huomenna ja lauantaina voisi tulla jokunen suttusäätä pelkäämätön kahlaaja, kuten tylli, lehtokurppa ja taivaanvuohi. Tavallaan on hyvä, ettei muuttajia ole vielä paljon, koska sunnuntaita pahemmankin takatalven mahdollisuus loppuu vasta noin kuukauden päästä.

Pe–la: Lounaanpuoleinen tuuli on enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa, mutta heikkenee lauantai-iltaa kohti. Harmaa, matalan alapilven sää jatkuu. Ajoittain sataa vettä ja tihkua, mahdollisesti runsaasti jo lauantai-illasta alkaen. Näkyvyys sekä muuttosää ovat huonot matalan pilven, sumun tai tihkusateen takia. Perjantaina iltayöllä pilvi ehkä kohoaa tilapäisesti, ja yö voisi tuoda joitakin muuttajia. Lumi sentään sulaa viime aikoja enemmän.

Su: Yöllä tuuli kääntyy koillisen puolelle ja voimistuu aamuun mennessä navakaksi, merellä kovaksi. Vesisade muuttuu yöllä rännäksi ja lumeksi ja jatkuu vähitellen heiketen päivään asti. Iltapäivällä pilvi ohenee ja repeää, sekä lämpötila laskee nollaan. Jokseenkin takatalven oloinen sää lamauttaa muuton Suomeen. Pahimmassa tapauksessa voi etenkin Uudenmaan pohjoisosissa olla mm. kiurujen pakomuuttoa lounaaseen.

Jatkoarvio: Kylmänpurkaus heikkenee ja jää parin päivän mittaiseksi. Sää on verraten selkeää mutta kylmää. Hiljalleen pieni muutto taas viriää.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin