Lintusäätiedote Uudellemaalle 9.–11.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle: Talvinen sää on vallinnut: lumipeite on ohentunut viikossa vain 2-4 cm, vesistöjen sulapaikat ovat pienentyneet, pilvisinä päivinä ei lämpötila ole kohonnut nollan yläpuolelle ja yleisesti on ollut matala sumupilvikatto. Se on lamauttanut kevätmuuton. Esimerkiksi töyhtöhyyppien määrät kääntyivät laskuun tiistain jälkeen (pakomuuttoa). Kiuruja on kyllä lähinnä lounaisrannikolla, mutta ne kököttävät parvina joillakin pelloilla. Uusia saapuneita lajeja ei ole Tiiraan ilmoitettu edellisten kolmen päivän aikana. Sama kylmän korkeapaineen säätyyppi jatkuu viikonlopun yli. Se on mukavaa retkeilylle ja hiihtämiselle, mutta kevätmuutto ei edisty. Lumipeite ja pakkassää hillitsevät sumuja, mutta eivät alapilviä.

La: Enimmäkseen heikkoa pohjoisen ja idän välistä tuulta ja verraten pilvistä (alapilvilautta) mutta poutaa. Pilvi voi revetä iltaa kohti. Yöllä kohtalaista, päivällä heikkoa pakkasta. Muutto heikkoa.

Su–ma: Tuuli kuten la mutta Itämerellä ja Tanskan seudulla on navakkaa–kovaa itätuulta, mikä estää muuton sieltä kokonaan. Vaihtelevaa tai runsasta alapilvisyyttä. Yöllä kohtalaista pakkasta, päivällä nollakeliä; muutto on heikkoa.

Jatkoarvio: Korkeapaine väistyy itään ja hiukan lämpimämpi lounainen virtaus saattaa alkaa, mikä aloittaisi muuton taas hiljalleen.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin