Lintusäätiedote Uudellemaalle 12.–14.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viikon verran jatkunut melko talvinen muuton pysäytyssää loppuu tämän viikon loppupuolella, kun leuto lounainen virtaus alkaa. Mitään suurta ryntäystä ei kuitenkaan tule, sillä aluksi on vielä kaksi kylmää yötä ja sen jälkeen matalat pilvet, sade ja sumukin vaimentavat muuttoa. Silti ensimmäisiä ajankohdan tyypillisiä lajeja alkaa hiljalleen saapua lisää (mm. hiirihaukka, kiuru, töyhtöhyyppä, kala- ja harmaalokki, varis, naakka, sepel- ja uuttukyyhky sekä kottarainen aloittavat taas keskeytynyttä muuttoa).

Ti: Muuttosää paranee, koska tuuli kääntyy Itämerellä kaakkoon ja heikkenee. Uudellamaalla on myös kaakonpuoleista heikkoa tuulta, joka aamulla Hangossa on merellä kohtalaista, jopa navakkaa, mutta heikkenee illaksi. Kylmä pakkasyö ja melko yhtenäinen lumipeite hillitsee muuttoa, mutta päivä on verraten selkeä ja sisämaassa heikkotuulinen. Kauniin päivän muuttajia kuten hiirihaukkoja, kiuruja ja kyyhkyjä alkaa hiukan saapua.

Ke: Yö on vielä kylmä. Heikkoa–kohtalaista etelätuulta, joka iltaa kohti kääntyy lounaaseen ja vähän voimistuu merellä. Aamun kuluessa leviää yhtenäinen alapilvilautta lounaasta koko Uudellemaalle, aluksi melko korkealla, mutta päivän aikana se laskeutuu alas, todennäköisesti sumuksi maahan asti, jolloin näkyvyys menee huonoksi. Samalla voi sataa tihkua tai lumijyväsiä. Lämpötila on lähellä nollaa. Aamulla on kohtalaista muuttosäätä, joka huononee iltapäivällä surkeaksi.

To: Enimmäkseen navakkaa, merellä ajoittain kovaa lounaistuulta. Koko päivän pilvistä (matalalla), ja ajoittain vesi- tai tihkusadetta ja sumuakin. Illalla pilvisyys saattaa revetä Hangossa. Lämpötila nousee pysyvästi hiukan plussan puolelle. Huono näkyvyys, sade ja matalat alapilvet estävät muuttoa, mutta kova tuuli repii merijäätä rikki niin, että avovesi alkaa näkyä muuallakin kuin lähinnä Hangossa ja Porkkalassa. Vesilintuja voi saapua lisää aivan meren pinnassa.

Jatkoarvio: Perjantaina lounaisvirtaus heikkenee, ja sää on kuivempi sekä näkyvyys parempi, mikä selvästi vauhdittaisi muuttoa ja toisi uusia lajeja. Lauantai näyttää taas sateisen harmaalta ja huonohkolta muuttosäältä.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin