Maaliskuun atlastiedote

Kevät edistyy pitkän talven jälkeen tuskastuttavan hitaasti. Atlaksen kannalta se on toisaalta ihan hyvä. Muutonseurannan sijaan nyt voi mitään menettämättä lähteä atlasretkelle metsään. Ennustetut aurinkoiset tyynet ja kylmät aamut ovat hyvin toimivia atlasretkiin. Jopa hankikantoa voi olla tarjolla.

Käpylinnut aloittavat pesinnän, pöllöjen soidin on käynnissä, harmaa- ja merilokit ovat vallanneet pesimäluotonsa ja onnekkaimmat voivat jo soidintavan kanalinnunkin tavata. Tiaiset ja viherpeippo laulavat, varpuset varaavat pesäkoloja ja tikat rummuttavat.

Tiiraan on tullut paljon havaintoja viime viikoilta ilman pesimävarmuusindeksejä vaikka kyseessä on selvästi reviiriin tai pesintään viittaava havainto. Älä muistele, oletko itse tai joku muu kirjannut edellisvuosina lajista ruutuun atlaskoodin vaan syötä reippaasti pesimävarmuusindeksi kaikkiin pesintä- ja reviirihavaintoihisi.

Suomi on iso maa

Lintuatlaksen kolmas kesä häämöttää. Oletko ajatellut, että joku muu hoitaa atlaksen? Atlastiedot tulevat harrastajilta, ja Suomi on iso maa – sinunkin havaintojasi tarvitaan. Tutki atlaskarttaa: keltaiset ja oranssit ruudut pitäisi saada vihreiksi. Suurin tarve on Lapissa ja itärajalla (Pohjois-Karjala, Kainuu), mutta puutteita on muuallakin. Suunnittele käynti katvealueella ja ilmoita kaikista havaitsemistasi lajeista tieto atlakseen – mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä. Tutustu muiden atlasvinkkeihin.

Yhdenkin harrastajan havainnoilla on merkitystä atlastilanteen kohentamisessa. Tämä on tullut ilmi esimerkeistä ympäri Suomen. Asian valjetessa harrastajaa on voinut harmittaa, ettei ole kirjannut muistiin enemmän havaintoja. Yleisiäkin lajeja puuttuu atlasruuduilta etelää myöten. Vielä ehtii! Haasta mukaan muita, kerro atlaksesta somessa ja kysy tutuilta heidän mökkinsä lintuhavainnoista. Pyydä kavereiden kesäreissuilta videoita, määritä niistä laulavat linnut ja ilmoita atlakseen.

Osallistu linjalaskentaan tai pistelaskentaan. Valitse atlaksen heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole laskettu atlaskaudella.

Uutuudet: 100 lintulajin atlassarja sekä ruutuvertailut

Suosittuun 100 lintulajia -haasteeseen lisättiin atlassarja. Havaituksi lasketaan lajit, joille kirjaat pesimävarmuusindeksin 2–8 ja tallennat havainnon lintuatlakseen. Montako pesivää lajia löydät tänä vuonna? Osallistu haasteeseen ja ota selvää.

Mikko Heikkisen atlassivulla on uutuutena ruutuvertailu. Valitse lintuyhdistys ja vertaa atlasruutujen tilannetta 4. atlaksen ja 3. atlaksen välillä. Heikkisen sivu löytyy lintuatlas.fi-sivun linkeistä.

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla. Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset) löytyy täältä.

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa täällä ja täällä.

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indekseistä lisätietoa täällä ja täällä.

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”. Tai tulospalvelussa Ruudut.

Täällä lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin