Lintusäätiedote Tringan alueelle 25.–27.2.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lauha etelänpuoleinen virtaus on alkanut noin viikko sitten ja näyttää jatkuvan ainakin viikon samalla, kun ajoittain sataa vettä. Lisäksi lumipeite Etelä-Ruotsissa ja Baltiassa puuttuu laajoilta alueilta. Niinpä tämä muuttokevät alkaa yli kaksi viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna, ja ensimmäisiä muuttolintuja saapuu hiljalleen eneneviä määriä. Muun muassa kiuruja ja töyhtöhyyppiä on jo tullut. Muuttoa hidastaa melko runsas lumipeite, joka vähitellen sulaa ohuemmaksi ja pälvekkäämmäksi. Myös jääpeitteen reuna on vielä enimmäkseen ulkosaaristossa.

Su: Tuuli on merellä navakkaa, aamupuolella lounaista ja kääntyy päivällä etelään. Muuttosää paranee, koska yön iso sade loppuu aamuun mennessä, mutta iltapäivällä tulee vielä joitakin vesi- tai räntäkuuroja etupäässä Hangon suunnalla ja alapilvisyys on runsasta. Pilvikorkeus ei kuitenkaan ole keskimäärin tukahduttavan matalalla, mutta sumunkin mahdollisuus on aamupuolella. Iltapäivällä pilvi voi repeillä. Maasto on aamulla hyvin märkä, jopa tulviva, sisämaassa ehkä myös loskainen.

Ma: Aamulla kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, joka päivän kuluessa heikkenee ja kääntyy koillisen puolelle. Pilvinen päivä, mutta aamulla pilvi voi olla ajoittain ohuehkoa, paksuntuen ja mataloituen päivällä. Iltapäivällä etelästä enenevästi vesi- ja räntäkuuroja sekä ajoittain sumua, Muuttosää on aamulla kohtalainen, iltapäivällä huonohko.

Ti: Heikkoa tuulta, aamulla pikkupakkasta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja varsinkin aamupuolella sumun mahdollisuus. Jos sitä ei muodostu laajasti, tämä on lähipäivistä paras muutolle.

Jatkoarvio: Lauha säätyyppi jatkuu, mutta on poutaisempaa kuin nyt paitsi ehkä torstaina, joka vaikuttaa räntäsateiselta. Viikonloppuna voi itätuuli vähän voimistua ja haitata.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin