Lintusäätiedote Tringan alueelle 28.2.–1.3.2024

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Muuttosään ennustaminen on heti kättelyssä ollut hankalaa. Nimittäin kuurosateiden olomuoto, ajoitus ja paikka oli vaikeaa, mutta ilmakehämalleille pahin on sumu, joka on juuri yleisintä nollan läheisissä lämpötiloissa. Siis onko sumua vai eikö, milloin ja missä sekä irtoaako se maasta sumupilveksi, on tosi hankalaa. Katsotaan, onnistuuko seuraava jakso paremmin, sillä sama lauha säätyyppi jatkuu. Kevätmuutto etenisi vauhdikkaammin, kun tulisi hyvä näkyvyys ja alapilvetkin nousisivat ylemmäs tai repeilisivät.

Ke: Aamulla heikkoa tuulta kaakosta–etelästä, iltapäivällä merellä kohtalaista etelänpuoleista tuulta, tiheää alapilvisyyttä ja etenkin itäosissa rannikolla voi olla laajasti sumua ja paikoin tihkusadettakin. Jos ennustusmalliin on yhtään luottaminen, niin pilvien alaraja voisi iltapäivällä nousta Hangon suunnalla jopa yli kilometriin, mikä parantaisi muuten huonon päivän muuttosäätä. Lämpötila on tasaisesti lähellä nollaa.

To: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta. Edelleen on yleisesti yhtenäistä paksua alapilveä ja ajoittain sumuakin, ehkä aamupuolella pahiten sisämaassa, päivällä myös rannikolla, mutta mahdollisesti iltaa kohti kohoten ylemmäs. Lämpötila hiukan nollan yläpuolella. Jos matala alapilvi ja sumu eivät aukene, muutto on vaisua.

Pe: Aika tavalla samanlainen kuin torstai, mutta toivoa on selvästi enemmän alapilven kohoamisesta ja jopa repeilystä, sekä sumun loppumisesta. Muuttosää paranee, jos niin käy.

Viikonlopun arvio: Kaakon–etelänpuoleista heikkoa–kohtalaista tuulta, pilvisyys vähenee ja näkyvyys paranee niin, että voi tulla jopa aivan selkeää ja sen myötä pieni alkukevään muuttotulppa purkautuu. Hyvä retki- ja muuttosää, sekä talvilintulaskentasää, jos ei vielä ole tehnyt sitä.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin