Aleksi Lehikoiselle BirdLifen kultainen ansiomerkki ja muita Tringan 50-vuotisjuhlissa palkittuja

Tringan 50-vuotisjuhlissa palkittiin ansioituneita tringalaisia. BirdLifen kultainen ansiomerkki myönnettiin raaseporilaiselle Aleksi ”Aksu” Lehikoiselle. Tunnustus myönnettiin pitkästä ja monipuolisesta lintuharrastuksen ja -tutkimuksen eteen tehdystä työstä.

© Jouni Riihimäki


Espoolaislähtöinen Lehikoinen on puurtanut Tringan riveissä väsymättömästi Hangon lintuaseman toiminnan eteen. Omia Halias-vuorokausia Aksulla on yli 1200. Haliaksen asemanhoitajana hän toimi 17 vuotta ja vielä sen jälkeen useita vuosia asematoimikunnan puheenjohtajana. Aksun johdolla Hangon lintuaseman aineisto on saatu käyttökelpoiseen muotoon, ja sitä onkin käytetty monissa opinnäytteissä ja muissa tieteellisissä tutkimuksissa. Palkitun Haahka-muuttolintuselaimen toteutuksessa Aksu on ollut keskeisessä osassa.

Tringan aktiivina Aksu toimi jo 1990-luvulla yhdistyksen silloisen nuorisojaoston vetäjänä ja katsausten kirjoittajana. Hän on rengastanut yli 26 000 lintua, kouluttanut uusia rengastajia ja kannustanut lukuisia lintuharrastajia laskentojen pariin. Valtakunnallisesti Aksu on toiminut muun muassa 15 vuotta BirdLife Suomen rariteettikomiteassa, Suomen luontopaneelissa ja lintujen uhanalaisuusarvioista vastaavassa lintutyöryhmässä.

BirdLife Suomen hopeisella ansiomerkillä palkittiin kahdeksan henkilöä. Margus Ellermaa muistetaan erityisesti IBA-laskentojen ansiokkaasta koordinoinnista, mutta hän on myös ollut mukana yhdistyksen hallinnossa mm. laatimassa Tringan ensimmäisiä strategioita. Mikko Heikkinen on toiminut Tringan mediatoimikunnassa monissa tehtävissä, mm. webmasterina, ensimmäisten verkkosivujen koodaajana ja pinnakisasivuston laatijana. Jukka Hintikka on toiminut Tringassa useissa eri tehtävissä, mm. nuorisojaoston vetäjänä, lehden päätoimittajana, hallituksen jäsenenä ja viisi vuotta yhdistyksen puheenjohtajana. Aili Jukarainen on suojelusihteerinä, suojelutoimikunnan puheenjohtajana ja yhdistyksen varapuheenjohtajana ollut luomassa ja kehittämässä Tringan tehokasta suojelutyötä.

Samoin hopeisella ansiomerkillä palkittu Matti Koivula on toiminut Tringassa monissa eri tehtävissä, kuten vuosikaudet ARK:ssa, ja on tunnettu aktiivisena retkeilijänä ja erilaisten laskentojen spesialistina. Lukessa työskentelevä Andreas Lindén on Tringan entinen puheenjohtaja, joka on ansioitunut mm. muuttolintu- ja populaatiotutkimuksissa ja hoitanut yhdistyksessä tunnollisesti monia tehtäviä, joihin on ollut vaikea löytää tekijää. Toinen palkittu lukelainen Tringan ex-puheenjohtaja, Markus Piha, on puolestaan Suomen kärkeä peltolintututkimuksissa, kuten äärimmäisen uhanalaisen peltosirkun maanlaajuisessa seurannassa. Kaisa Välimäki on ollut erityisen aktiivinen Haliaksen toiminnassa ja Tringan mediatoimikunnassa, joihin molempiin on tullut hänen kauttaan reippautta ja rohkeutta tehdä uusia asioita.

Tringan BirdLife-ansiomerkkejä eli ns. pronssisia ansiomerkkejä myönnettiin kuusi. Jaakko Asplund toimi pitkään Tringan hallituksessa ja varapuheenjohtajana. Taavi Sulander on pitkän linjan Vanhankaupunginlahden retkeilijä, joka on organisoinut Vanhankaupunginlahden hoitotalkoita ja osallistunut niihin itsekin aktiivisesti. Jari Laitasalo on toiminut aktiivisesti Hangon lintuaseman hoitajana, Tringan retkioppaana ja yhdistyksen ARK:n jäsenenä ja sihteerinä. Nykyinen Tringan retkikoordinaattori Jaana Sarvala toimi vuosia Tringan retkitoimikunnassa jäsenenä ja puheenjohtajana ja on pitkälti hänen ansiotaan, että Tringan retkitoiminta on nykyisin erittäin monipuolista. Juha Lindy on toiminut hallituksessa ja suojelutoimikunnassa, mutta erityisen merkittävä panos on ollut Tringan retkioppaana sekä tavallisilla retkillä että erityisesti lasten ja nuorten retkillä sekä koululaisopastuksissa. Risto Nevanlinna on toiminut esimerkillisellä tavalla mediatoimikunnassa ja lehden päätoimittajana.

Tringa onnittelee kaikkia palkittuja!

Takarivissä vasemmalta: Jari Laitasalo, Jukka Hintikka, Aili Jukarainen, Risto Nevanlinna, Markus Piha, Kaisa Välimäki, Jaana Sarvala, Mikko Heikkinen, Andreas Lindén ja Matti Koivula. Edessä vasemmalta Margus Ellermaa, Taavi Sulander, Aleksi Lehikoinen, Juha Lindy ja Jaakko Asplund. Kuva © Aki Aintila

Kansanedustaja Tiina Elo kutsuttiin pitämään juhlapuhe juhlayleisölle. © Aki Aintila
Jari Laitasalo (vas.) ja Markus Keskitalo. Taustalla oikealla Tringan retkimoguli Jaana Sarvala. © Aki Aintila
Jukka Hintikan laatima tietovisa kiinnosti. © Aki Aintila
Kun larulainen luontotoimittaja Juha Laaksonen puhuu, kansanedustajakin kuuntelee. © Aki Aintila
Vanhankaupunginlahden pitkäaikaiset Timali-aktiivit Biti ja Ode Ojala. © Otso Häärä
Ansiomerkkien jaossa Master of Ceremonyn roolin otti Tringan hallituksen puheenjohtaja Aleksi Mikola. © Otso Häärä
Nuoret Halias-veteraanit Aki Aintila (vas.) ja Juho Tirkkonen. © Otso Häärä
Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen. © Otso Häärä
Kiitos. © Otso Häärä
150 150 Jukka Hintikka
Kirjoita jotakin