Lintusäätiedote Tringan alueelle 23.–25.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Tyhjennyssää menneellä viikolla vei muuttajien pääjoukot, kun yöllä oli valtavia rastasmuuttoja, ja hanhet lähtivät yötä päivää pois Suomesta. Samalla olivat varislintujen päämuutot. Itätuuli siirsi Virosta lähtevät valkoposkihanhet länteen Öölannin rannikolle, missä olikin sitten miljoonamuutto. Vaikka joidenkin lajien päämuutto (mm. koskikara, urpiainen, joutsen) on vasta alkamassa, niin voi siltikin syksyn osalta todeta kuin Ritva Oksanen hienossa näytelmässä Elämänmeno: ”Kaik o mänt”. Niinpä tämä onkin viimeinen muuttosäätiedote tänä syksynä. Toivon mukaan jatkuu ensi keväänä.

Virtaussuunta ei muutukaan nyt, kuten vielä tiistaina oli ennusteissa, vaan korkeapaine vahvistuu pohjoisesta taas Suomeen, ja kolea sää jatkuu. Kun vain matalat pilvet ja sumu antavat myöten, muuttolintujen tyhjennyssää jatkuu.

Ma: Hyvin pilvistä ja heikkoa pohjoistuulta, ajoittain vähän tihku- sekä sisämaassa myös räntä- ja lumisadetta. Pilven alaraja matalalla, jopa sumuna maassa, erityisesti aamulla ja sisämaassa. Huono muuttosää, mutta hyvä viimeisten idän pikkulintujen etsintään.

Ti: Heikkoa-kohtalaista koillisenpuoleista tuulta, ja pilvisyys repeilee ajoittain. Paras muuttosää lähiaikoina.

Ke: Kohtalaista, merellä navakkaa idänpuoleista tuulta, enimmäkseen pilvistä, etenkin rannikolla räntä- ja vesikuuroja ja huonontunut muuttosää.

Loppuviikon arvio: Idän-koillisenpuoleinen tuuli voimistuu, on pilvistä ja voi sataa heikosti lunta tai räntää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin