”Kotkaretki” ”Virolahdelle” 14.10.2023 retkikertomus

Tringan jokasyksyinen Kotkaretki aloitettiin klo 7 Kiasman pysäkiltä 32 retkeläisen ja kahden oppaan voimin. Perinteinen retki alkoi kuitenkin epätavallisissa merkeissä, sillä Virolahdelle oli ennustettu koko päiväksi niin kovaa tuulta ja sadetta, että se todettiin retkiaamuna lähes varman pettymyksen takaavaksi retkikohteeksi. Itse asiassa kovaa tuulta ja sadetta oli luvattu koko etelärannikolle, joten vaihtoehtoisia kohteita ruvettiin etsimään sisämaan puolelta. Lopulta päädyttiin suuntaamaan Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven suuntaan, missä ennakkotieto kertoi ainakin hanhien havaitsemisen olevan varsin todennäköistä.

Sää osoittautui sisämaassa mukavan tyyneksi ja lämpimäksi, ja aurinkokin välillä pilkahteli pilvien lomasta. Ensimmäiset valkoposkihanhet havaittiin jo menomatkalla Askolan pelloilta, joille Porvoonjoki oli tulvinut voimakkaasti. Myös joutsenia ja sorsia, mm. taveja, haapanoita, jouhisorsia, lapasorsia ja harmaasorsia, näkyi runsaasti. Lisäksi havaittiin esimerkiksi isolepinkäinen, västäräkkejä, rastaita, tilhiä, peippoja, järripeippoja ja niittykirvisiä. Myös petolintuja päästiin ihailemaan jo ensimmäisellä pysähdyksellä, ja retki käynnistyi lupaavasti pellolla saalistelleella naaraspukuisella sinisuohaukalla, merikotkalla ja kahdella piekanalla.

Kuva Disa Söderman.

Seuraavaksi suunnattiin kohti Pukkilan Kanteleenjärveä. Mitä pidemmälle Pukkilan puolelle edettiin, sen enemmän valkoposkihanhia näkyi sekä ilmassa että pelloilla. Lisäksi matkalla bussin ikkunasta havaittiin päivän ainoaksi jäänyt hiirihaukka ja nopeasti bussin edestä vilahtanut palokärki. Kanteleenjärvellä sorsia näkyi huomattavasti vähemmän kuin tulvapelloilla, mutta uusina lajeina havaittiin ainakin nokikana, telkkä ja tukkasotka. Isolepinkäinen ja pari naaraspukuista sinisuohaukkaa havaittiin tälläkin pysähdyksellä. Viereisessä metsikössä huuteli harmaapäätikka, ja sinisuohaukan lentoon säikäyttämä taivaanvuohi kävi tekemässä taivaalla kierroksen. Pikkulinnuista nähtiin tai kuultiin esimerkiksi urpiainen, kivitasku ja pajusirkku.

Matka jatkui läheiselle ns. Popedan pellolle, joka oli täysin veden valtaama. Sorsia oli jälleen sadoittain, ellei tuhansittain, ja myös joutsenia uiskenteli pellolla useita kymmeniä. Myös töyhtöhyyppiä havaittiin iso parvi. Tuulihaukka näyttäytyi retkeläisille kauniisti läheltä, ja kaksi komeaa sinisuohaukkakoirasta saalisteli tulvapellolla. Pari merikotkaa säikäytti sorsat lentoon useasti, ja nuori kanahaukkakin kävi hetken istumassa läheisen ladon katolla. Valkoposkihanhiparvia lenteli pellon yli ristiin rastiin, mutta suuria määriä paikallisia lintuja ei vielä tällä pysähdyksellä nähty. Sen sijaan joen toiselta puolelta kirkonkylän pelloilta valkoposkihanhia löytyi jo kymmeniätuhansia ja jokunen metsähanhikin oli eksynyt niiden joukkoon. Närhet mekkaloivat lähimetsässä, ja pikkulinnuista havaittiin mm. tiklejä, kiuruja ja pikkukäpylintuja.

Kuva Disa Söderman.

Pukkilan peltojen tutkiminen päätettiin lopettaa sateen alkaessa puoliltapäivin, ja tämä todettiin sopivaksi hetkeksi kahvitauolle. Riittävän ison huoltoaseman löytämiseksi täytyi kuitenkin ajaa Lapinjärvelle Pukaroon asti, mikä osoittautui ihan hyväksi ratkaisuksi, sillä matkaan ja kahvitaukoon saatiin näin kätevästi käytettyä suuri osa sateisesta ajasta. Kahvitauon jälkeen ryhdyttiin palaamaan hiljakseen kohti Helsinkiä, ja ensimmäiseksi suunnattiin edelleen melko sateisessa säässä Säyhtee-järven lintutornille. Matkalla täytyi tosin pysähtyä tarkistamaan iso valkoposkihanhiparvi, josta löytyikin parikymmentä metsähanhea ja kaksi tundrahanhea. Säyhteellä sää alkoi jo seljetä, mutta uusia lajeja ei havaittu punatulkun lisäksi.

Seuraavaksi jatkettiin Myrskylään menomatkalla sateessa bussin ikkunasta havaitulle tulvapellolle, jolla hanhia, sorsia ja joutsenia näytti olleen valtava määrä. Matkalla löytyi taas syy tehdä nopea pysähdys, kun erään pellon yllä sähkölangalla istui 17 teertä. Myös Myrskylän linnut olivat edelleen paikalla, ja retkeläisiä ilahduttivat tavallisempien lajien lisäksi neljä pikkujoutsenta. Kuten menomatkalla oli havaittu, lintujen määrä tällä pellolla oli aivan uskomaton, ja pysähdys osoittautui varsin vaikuttavaksi, vaikka uusia lajeja ei pikkujoutsenen ja laulurastaan lisäksi löytynyt.

Lopuksi pysähdyttiin vielä lyhyesti Porvoon Ruskiksella, jossa tuuli ei ollutkaan yhtään niin paha kuin oli lupailtu. Lintuja, erityisesti hanhia ja sorsia, oli täälläkin runsaasti. Valkoposkihanhien ja kanadanhanhien lisäksi näkyi tundrahanhia, metsähanhia ja muutama erikoisen näköinen merihanhen ja kanadanhanhen risteymä. Yksi petolintulajikin saatiin vielä listalle, kun kaksi nuorta ruskosuohaukkaa saalisteli matalalla kaislikon yllä.

Kuva Disa Söderman.

Varsinaista kotkaretkeä tästä ei tullut, sillä tavoitelaji maakotka valitettavasti jäi tänä vuonna havaitsematta. Onneksi merikotkia nähtiin kuitenkin päivän mittaan ainakin yhdeksän, ja yhteensä petolintulajeja havaittiin seitsemän (merikotka, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, piekana, hiirihaukka, kanahaukka ja tuulihaukka). Lopulliseksi lajimääräksi tuli 64 lajia ja lintujen yksilömääräksi varmasti satoja tuhansia. Kauhistuttavaan sääennusteeseen nähden retki yllätti positiivisesti sekä retkeläiset että varsinkin oppaat, ja Virolahden jättäminen väliin tänä vuonna osoittautuikin luultavasti järkeväksi ratkaisuksi.

Kiitos vielä kerran kaikille osallistujille ja erityisesti kuskille, joka joutui koko päivän ajamaan paikasta toiseen hyvin lyhyen tähtäimen suunnitelmien varassa ja pysähtelemään missä milloinkin bussin ikkunasta havaittiin lintuja! Toivottavasti ensi vuonna päästään taas perinteiseen tapaan Virolahdelle asti.

Julia Palorinne

Lajilista

kyhmyjoutsen

laulujoutsen

pikkujoutsen

metsähanhi

merihanhi

kanadanhanhi

valkoposkihanhi

haapana

harmaasorsa

tavi

sinisorsa

jouhisorsa

lapasorsa

tukkasotka

telkkä

teeri

merikotka

ruskosuohaukka

sinisuohaukka

kanahaukka

hiirihaukka

piekana

tuulihaukka

nokikana

töyhtöhyyppä

taivaanvuohi

naurulokki

kalalokki

sepelkyyhky

harmaapäätikka

palokärki

käpytikka

kiuru

niittykirvinen

västäräkki

tilhi

punarinta

kivitasku

mustarastas

räkättirastas

laulurastas

punakylkirastas

kulorastas

sinitiainen

talitiainen

puukiipijä

isolepinkäinen

närhi

harakka

naakka

varis

korppi

kottarainen

pikkuvarpunen

peippo

järripeippo

viherpeippo

tikli

vihervarpunen

urpiainen

pikkukäpylintu

punatulkku

keltasirkku

pajusirkku

150 150 Jaana Sarvala
Kirjoita jotakin