Lintusäätiedote Uudellemaalle 18.–19.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Hyvää loppusyksyn muuttoa on ollut jo kolme päivää, kun muuttosää oli kohtalainen sunnuntaina ja maanantaista alkaen mainio. Ihmeellisin oli valtava allin päämuutto Suomenlahdella lauantaina ja sunnuntaina kamalassa säässä: kovaa vastatuulta ja sunnuntaiaamuun asti runsaita sateita. Tämä sää ulottui jo lauantaina Vienanmerellekin. Sääkarttojen perusteella voisi ajatella, että muutto tuli kauempaa, Barentsinmereltä, ja lähti jo perjantaina, kun siellä oli tilapäisesti erittäin hyvä myötätuuli ja näkyvyys. Kerran liikkeelle lähteneet allit eivät näköjään pysähdy ennen Itämerta, vaikka mikä olisi edessä. Allin ilmanopeus on sentään noin 22 m/s, joten se kyllä pääsee eteenpäin, vaikka Suomenlahdella oli ajoittain vastatuulta 16–18 m/s.

Valkoposkihanhet alkoivat lähteä Suomesta eilen ja tänään (myös pimeässä aamuyöllä), kun parvia meni osaksi hyvin korkealla. Tämä tyhjennys vain kiihtyy lähipäivinä, sillä kylmä ja kaunis yöpakkassää saapuu loppuviikoksi pohjoisen–koillisen tyhjennystuulen kera. Tundrahanhilla on siinä viimeinen mahdollisuus näyttäytyä isommin, tai on todettava niiden ohittaneen Suomen lähes täysin tänä syksynä. Myös koillisen pienten vihreiden on lähdettävä viimeistään nyt pakoon Pohjois-Venäjällä alkavaa talvista säätä.

Sulkukorkeapaineen vaikutuksesta tämän viikon sää on kuivaa ja loistavaa retkisäätä, joskin sangen kylmää. Muutto on ajankohtaan nähden kovaa, mutta vaikeaa seurata, kun monet parvet lentävät korkeuksissa. Juuri tällä hetkellä säätutkissa näkyy suuri alkava rastasmuutto, seassaan edelleen hanhia.

Ke–to: Enimmäkseen heikkoa–kohtalaista, merellä navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta. Pilvisyys vaihtelee (lähinnä kumpukerrospilviä), ja lumi- tai räntäkuurot ovat mahdollisia. Yöpakkasta ja päivälläkin koleaa. Loistava näkyvyys ja täydellinen tyhjennyssää kaikille muuttajille.

Pe–la, arvio: Tuuli on enemmän koillisesta, lauantaina merellä idästä, ja voimistuu hieman. Perjantaina on verraten selkeää, lauantaina pilvisyys vaihtelee ja ajoittain tulee vesi- tai räntäkuuroja. Sää lämpenee hiukan, mutta edelleen on koleaa. Muutto-olosuhteet edelleen hyvät.

Jatkoarvio: Kylmänpurkaus loppuu ja vaihtuu kaakkoiseen–eteläiseen virtaukseen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin